Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι καιρό θα κάνει σήμερα και αύριο;

- Advertisement -

Συντομή πλην όμως αξιόλογη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα το βράδυ, η οποία θα επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο μέχρι και το βράδυ  της Τετάρτης…

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους θυελλώδεις άνεμοι , οι οποίοι στα νότια πελάγη θα φτάσουν ακόμα και τα 10-11 μποφόρ καθώς και οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες στα δυτικά , τα βόρεια  και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πολύ έντονες.

Αιτία για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού θα είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό , το οποίο θα μας προσεγγίσει από τα δυτικά και το οποίο εισερχόμενο στην περιοχή του Αιγαίου θα οργανωθεί, ταχέως βαθυνόμενο και κινούμενο βορειοανατολικά προς το βόρειο Αιγαίο.

Όσον αφορά στην εκδήλωση καταιγίδων ( ισχυρές βροχές συνοδεία ριπαίων ανέμων , ηλεκτρικών φαινομένων και χαλαζοπτώσεων ), θα ήταν φρόνιμο να σταθούμε σε δύο χρονικά διαστήματα. Το πρώτο διάστημα αφορά τις προμεσημβρινές – απογευματινές ώρες σήμερα, όπου η προσέγγιση μας από τη διαταραχή από τα δυτικά σε συνδυασμό με το θερμικό αίτιο θα ευνοήσουν την δημιουργία νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης σε περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ( θα αναφερθούν παρακάτω). Το δεύτερο διάστημα αφορά από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης , όπου θα υπάρξει ραγδαία επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά οπότε και νέος γύρος καταιγίδων θα πλήξει τη χώρα αυτή τη φορά κυρίως σε παράκτιες περιοχές.

Πιο αναλυτικά :

Για σήμερα, ΤΡΙΤΗ:
Ο καιρός θα ξεκινήσει με σποραδικές νεφώσεις κυρίως στα βορειοδυτικά , οι οποίες μέσα στην ημέρα θα πυκνώσουν στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες, κατά περιόδους ισχυρές στους ν. Σερρών-Δράμας , τη δυτική Μακεδονία και τα εσωτερικά τμήματα του ν. Μαγνησίας. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα υπάρχουν σποραδικές νεφώσεις- κυρίως νέφη υψηλών υψών- και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών (λασπό)βροχών κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Kατά τις βραδινές ώρες θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η βασική μεταβολή του καιρού , καθώς νεφώσεις ιδιαίτερα πυκνές θα αρχίσουν να καλύπτουν τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας σταδιακά επεκτεινόμενες ανατολικότερα, ενώ οι πρώτες καταιγίδες θα πλήξουν τα δυτικά παράκτια , τα νότια κυρίως Επτάνησα και σταδιακά την δυτική- βορειοδυτική Πελοπόνησσο, τη δυτική και νότια Στερεά και τα εσωτερικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες- νοτιοανατολικές διευθύνσεις αρχικά μέτριοι , ωστόσο από το βράδυ θα ενισχυθούν σημαντικά, ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σε δυτικούς- βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την ΤΕΤΑΡΤΗ αρχικά κακοκαιρία σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τις πρωινές ώρες τα περισσότερα φαινόμενα θα επικεντρωνόνται στη Μακεδονία, την Θεσσαλία , την κεντρική και βόρεια- βορειοανατολική Πελοπόνησσο και μέχρι νωρίς το πρωί την ανατολική Στερεά. Το πρωί της Τετάρτης αξιόλογη καταιγίδα αναμένεται να πλήξει και την Αττική , με έμφαση στα δυτικά και τα νότια τμήματα της. Μέσα στην ημέρα και μέχρι το μεσημέρι οι ισχυρότερες βροχές θα απασχολούν αυτές τις περιοχές με κίνηση των καταιγίδων από την ανατολική Πελοπόνησσο- ανατολική Στερεά προς την Εύβοια, την Σκύρο και  τις βόρειες Κυκλάδες.

Τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός στα κεντρικότερα τμήματα ( Κεντροανατολική Στερεά,κεντρική και βόρεια Πελοπόνησσος,  Θεσσαλία, Δυτική και δυτικά τμήματα κεντρικής Μακεδονίας)  θα παρουσιάσει ύφεση και τα πιο αξιόλογα καιρικά φαινόμενα θα περιορίζονται σταδιακά ανατολικά- βορειοανατολικά. Κατά αυτές τις ώρες , ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ θα επιδεινωθεί περισσότερο ο καιρός στη Χαλκιδική, την  ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Παράλληλα , παροδικοί όμβροι και μεμονωμένες καταίγιδες θα συνεχίσουν να απασχολούν τα δυτικά ( κυρίως δυτική – κεντροδυτική Πελοπόνησσο – δυτική Στερεά).

Μέχρι νωρίς το βράδυ ο καιρός στα ηπειρωτικά θα έχει παρουσιάσει βελτίωση και οι όποιες βροχές θα περιοριστούν στην ανατολική- βορειοανατολική χώρα,  όπου μέχρι την Πέμπτη το πρωί θα εξασθενήσουν και εκεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο από νότιες- νοτιοανατολικές θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις φτάνοντας κυρίως στα πιο νότια τμήματα ακόμα και τα 10 μποφόρ ( ανοιχτά του Σαρωνικού , των Κυκλάδων και του ν/α Αιγαίου). Από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα στραφούν σε δυτικούς και στη κεντρική Μακεδονία σε βορειοδυτικούς, ιδιαίτερα ενισχυμένους στα νοτιότερα ηπειρωτικά ( κυρίως Εύβοια- ανατολική Στερεά ) όπου θα φτάσουν ακόμα και τα 8-9 μποφόρ.

Σημειώνεται εδώ ότι το χαμηλό θα οργανωθεί στην ευρύτερη πειροχή της Αττικής, με αποτέλεσμα οι άνεμοι το πρωί της Τετάρτης να φτάνουν στα επίπεδα θύελλας περιμετρικά του νομού , οπότε συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση της τάξης των 4-5 βαθμών ( κατά την εκδήλωση των φαινομένων δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί πτώση της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς τοπικά) , έτσι θα δροσίσει αρκετά ( μέγιστες στους 15-17 στα ηπειρωτικά)

Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα του meteogroup για τις προγνώσεις της.
Γίνετε μέλη του group από εδώ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog