Την άμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ζητούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις επιθέσεις που δέχτηκαν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις την Κυριακή του Πάσχα, στις οποίες ενεπλάκησαν και Έλληνες…

«Η εμπλοκή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε μάχες στην Καμπούλ φανερώνει πόσο επιτακτική είναι η άμεση επιστροφή τους στη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Έως τώρα η συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν είχε μεγάλο οικονομικό κόστος για το λαό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να του στοιχήσει και σε αίμα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την απόσυρση όλων των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων από το Αφγανιστάν και την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, ζητά από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί πάγια θέση του. «Η Ριζοσπαστική Αριστερά θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, που μόνο κινδύνους και τραγικά αποτελέσματα φέρνει στο λαό μας. Θα αγωνιστούμε για την άμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων από το Αφγανιστάν» αναφέρει στη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, τις ευχές του προς την ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν απέστειλε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μεριμνούν για την ασφαλή εκπλήρωση της αποστολής τους.

«Η είδηση, ανήμερα την Αγία Ημέρα του Πάσχα, της επίθεσης που δέχθηκαν οι συμμαχικές δυνάμεις και το ελληνικό στρατιωτικό τμήμα στην Καμπούλ», επισημαίνει ο υπουργός «έστρεψε άμεσα τις σκέψεις μας σε όλους εσάς που συμμετέχετε στην ελληνική αποστολή» σημείωσε μεταξύ άλλων. «Σας εύχομαι να είστε υγιείς, ασφαλείς και με υψηλό το φρόνημα σας και όταν έλθει η ώρα, να επιστρέψετε στην πατρίδα κοντά στις οικογένειες σας, με την υπερηφάνεια και την αναγνώριση της συμβολής σας στην εμπέδωση της ειρήνης και της Δημοκρατίας στην ευαίσθητη αυτή γωνία του πλανήτη» συμπλήρωσε.

«Δεν αλλάζει» το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν

Πάντως σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, οι επιθέσεις δεν θα οδηγήσουν στην αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από τη χώρα.

«Οι επιθέσεις αυτές δεν ήταν οι πρώτες και δεν προβλέπω να είναι οι τελευταίες» υποστήριξε η Οάνα Λουνγκέσκου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλες. «Όμως δεν θα αλλάξουν τη στρατηγική της μετάβασης, τους στόχους του χρονοδιαγράμματος» που έθεσε το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Η διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών προβλέπει την αποχώρηση των μάχιμων μονάδων της Isaf μέχρι το τέλος του 2014, δεδομένου ότι ο αφγανικός στρατός θα αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων.

tvxs.gr