Το Υπ.Παιδείας “καταργεί” μάθημα που μόνο η Χούντα κατήργησε!

2012-05-02T23:19:57+02:0002 Μαΐ 2012 | 23:19|Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία|Ετικέτες: |1 Σχόλιο

Το Υπουργείο Παιδείας κάνει προαιρετικό το μάθημα “Πολιτική και Δίκαιο” γνωστό ως “Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος” και αυτό μόνο για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης της Β΄Λυκείου…

Ουσιαστικά καταργεί το μάθημα που έβαλε στα σχολεία το 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και κατήργησε μόνο η Χούντα.

Η υπουργική απόφαση έχει τον αριθμό 36799/Γ2/ΦΕΚ1163 και υπεγράφη στις 10/4/2012.

Όμως η απόκτηση της ιδιότητας του Πολίτη δεν είναι προαιρετική! Τα Πολιτικά Δικαιώματα απονέμονται σε όλους. Άρα, είναι αδιαμφισβήτητο το καθήκον της Πολιτείας να προετοιμάζει με πληρότητα κάθε έφηβο για το ρόλο του πολίτη μέσω του σχολείου.

Αλλωστε η Ελλάδα δεσμεύεται από το Σύνταγμα (Άρθρο 16, παρ.2), το Διεθνές Δίκαιο, τον ΟΗΕ, τη Διακοινοβουλευτική Ένωση και την Κοινοτική Νομοθεσία πως ένα από τα απαραίτητα προσόντα κάθε αποφοίτου Λυκείου πρεπει να είναι η Παιδεία του Πολίτη (CIVIC SKILLS – DEMOCRATIC CITIZENSHIP EDUCATION), με σκοπό την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής και τη θωράκιση της Δημοκρατίας, την πρόληψη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της παραβατικότητας και της πολιτικής απάθειας, αλλά και ως εργαλείο μεταναστευτικής πολιτικής.

Οπως δήλωσε στο Newsit η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων, Αρετή – Ελένη Κεραμάρη “η κατάργηση αυτού του μαθήματος αποτελεί οπισθοδρόμηση στην εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μας δεδομένων και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην δημοκρατία μας σήμερα, περισσότερο από ποτέ. 

Το μάθημα αυτό υπάρχει από το 1931 όταν το εβαλε στα σχολεία ο Ελευθέριος Βενιζέλος και διεκόπη μόνο την άνοιξη του 1967 από τη χούντα. Τότε με τηλεγράφημα των συνταγματαρχών προς τα σχολεία ζήτησαν να καταργηθεί το μάθημα και στη θέση του να διδάσκονται οι αρχές και οι σκοποί της δήθεν επανάστασης όπως αποκαλούσαν το πραξικόπημά τους.

Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει αυτή τη σοβαρότατη αστοχία που προσβάλλει κάθε μαθητή. Γιατί κάθε μαθητής έχει το δικαίωμα στην πολιτειακή παιδεία δεδομένο ότι θα γίνει πολίτης, κάθε μαθητής θα αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα μόλις ενηλικιωθεί και το λύκειο είναι το κατώφλι της απόκτησης της ιδιότητας του πολίτη. 

Στο λύκειο θα πρέπει το μάθημα αυτό να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί οπως αποφάσισε το Υπουργείο κάνοντας το μάθημα επιλογής στην κατεύθυνση μόνο τη θεωρητική. Είναι καθήκον του κράτους να αξιολογήσει οτι αυτό το μάθημα είναι καίριας σημασίας και στις περισσότερες δημοκρατικές χώρες, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και σε πολλές άλλες διδάσκεται ως ξεχωριστό και κύριο μάθημα σε ολες τις τάξεις” είπε τέλος η πρόεδρος της ένωσης νομικών και πολιτικών επιστημόνων.
newsit.gr

Ένα σχόλιο

 1. ANONYMOUS 3 Μαΐου 2012 σε 06:03 - Απάντηση

  s-spinos:
  Φαίνεται πως μερικοί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι μας κυβερνάει Χούντα.
  Για όποιον ενδιαφέρεται για το ποιές είναι οι κατευθύνσεις τέτοιων ενεργειών και σε τι αποσκοπούν ας κάνει τον κόπο να διαβάσει αυτά που αναφέρονται στον πάρα κάτω σύνδεσμο:

  http://dialogoi.enet.gr/post/%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CF%89%CE%B3%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD

  Τώρα με ανθρωπιστικές σπουδές και δημοκρατίες να ασχολούνται οι δάσκαλοι και οι μαθητές;;; πολύ μπανάλ!. ας δούμε πρώτα πως θα τους βάλουμε στο δρόμο του ατομισμού και της κονόμας και αν θέλει κάποιος κάτι άλλο ας το βρει στα απορριπτέα.