Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμερα ο μεγάλος τελικός του FA Cup – Όλα τα τελευταία νέα

- Advertisement -

Λίβερπουλ και Τσέλσι διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Γουέμπλεϊ»…

Από τον αγωνιστικό χώρο, μέχρι τη Βασιλική εξέδρα και το τρόπαιο, η απόσταση είναι… 107 σκαλιά! Κι αν η Λίβερπουλ τα ανέβηκε ξανά φέτος, η Τσέλσι δηλώνει έτοιμη να τη βγάλει από τον κόπο! Οι δυο τους, επιδίδονται σε μια σπουδαία μάχη (19:15) με φόντο το φετινό Κύπελλο Αγγλίας στο «στολίδι» του Λονδίνου!

Ο ένας προπονητής αναγέννησε την ομάδα του και ο άλλος την είδε να… ακολουθεί κατηφορική πορεία δίχως τέλος. Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο έχει κερδίσει σεβασμό και εκτίμηση φτάνοντας την Τσέλσι στον τελικό του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού αλλά πολύ περισσότερο για αυτόν του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Κένι Νταλγκλίς έχει αμφισβητηθεί και έχει δει το όνομά του να «φιγουράρει» στα φαβορί για απόλυση!

Το πρωτάθλημα δεν ήταν το φετινό… φόρτε των δύο συλλόγων που επικεντρώθηκαν στις υπόλοιπες διοργανώσεις και τα πήγαν περίφημα. Οι «κόκκινοι» του Μέρσεϊσαϊντ έχουν ήδη κατακτήσει το Λιγκ Καπ και στοχεύουν στο Κύπελλο, ενώ οι «μπλε» του Λονδίνου έφτασαν στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» και στις 19 Μαΐου ταξιδεύουν στο Μόναχο όπου θα διεκδικήσουν το «ιερό δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο Ντι Ματέο έχει να θυμάται το γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ στη νίκη της ομάδας του επί της Μίντλεσμπρο στον τελικό του 1997 και έγινε κάτοχος του ταχύτερου τέρματος στο παλιό «Γουέμπλεϊ», ενώ σκόραρε και το 2000 κόντρα στην Άστον Βίλα, στο τελευταίο ματς πριν την ανακαίνιση του γηπέδου! Τώρα, έχει την ευκαιρία σαν προπονητής να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου, αποβλέποντας φυσικά στο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ αργότερα μέσα στον μήνα.

Ο Κένι Νταλγκλίς θεωρεί ότι ο σημερινός τελικός δεν θα αποτελέσει καθοριστικό γεγονός για την πρόσφατη ιστορία των δύο ομάδων, όμως για τη φετινή σεζόν είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμος. Η Λίβερπουλ θέλει να πάρει και το Κύπελλο για να… χρυσώσει το χάπι που έχουν πάρει οι φίλοι της για να ηρεμήσουν από την ταραχή της… κατηφόρας, ενώ η Τσέλσι θέλει με τον συγκεκριμένο τίτλο να βάλει θεμέλια για μελλοντικές επιτυχίες.

Με το μάτι της στατιστικής

Στις 162 μεταξύ τους αναμετρήσεις σε διάστημα 105 ετών, η Λίβερπουλ μετράει 73 νίκες, έναντι 52 των «μπλε», ενώ 33 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Όλα αυτά, τόσο σε επίπεδο πρωταθλήματος, όσο και στις υπόλοιπες διοργανώσεις. Ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ ψάχνει την πέμπτη σερί νίκη επί των Λονδρέζων και τρίτη διαδοχική την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, έχοντας φύγει από το «Στάμφορντ Μπριτζ» με τους τρεις βαθμούς (2-1) σε ματς πρωταθλήματος και έχοντας επικρατήσει 2-0 στον 5ο γύρο του Λιγκ Καπ. Όσον αφορά το ιστορικό τους στο Κύπελλο Αγγλίας, συναντώνται για 10η φορά, όμως είναι μόλις η πρώτη που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον μεγάλο τελικό. Στα προηγούμενα εννέα ματς, η Τσέλσι έχει πέντε νίκες και η Λίβερπουλ τέσσερις.

Η Τσέλσι συμμετέχει για 11η φορά σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας. Οι «μπλε» θέλουν να ανέβουν στην κορυφή της διοργάνωσης για τέταρτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, έχοντας πανηγυρίσει την κούπα το 2007, το 2009 και το 2010! Σε ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου, οι «μπλε» θα αυξήσουν τις πιθανότητές τους να γίνουν η δεύτερη ομάδα που θα έχει πάρει το Κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ την ίδια σεζόν, μετά το επίτευγμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 1999!

Ο Ντι Ματέο έχει δύο μετάλλια νικητή στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, όντας μέλος της Τσέλσι το 1997 και το 2000. Από την ημέρα που ανέλαβε το «τιμόνι» του συλλόγου, πριν από δύο μήνες, μετράει 11 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες σε όλες τις διοργανώσεις! Η ήττα (2-0) από τη Νιούκαστλ, το βράδυ της Τετάρτης, ήταν η πρώτη έπειτα από 12 ματς. Ο Φρανκ Λάμπαρντ είναι ο πρώτος σκόρερ των «μπλε» με 16 γκολ, ενώ ο Μάτα έχει πετύχει τέσσερα τέρματα στο φετινό Κύπελλο Αγγλίας!

Η Λίβερπουλ συμμετέχει για 14η φορά στον τελικό του θεσμού, κυνηγώντας το 8ο τρόπαιό της με το οποίο θα ανέβει στην τρίτη θέση των ομάδων με τις περισσότερες κατακτήσεις, πίσω από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (11) και Άρσεναλ (10).
Οι «κόκκινοι» σε ενδεχομένη επιτυχία θα σηκώσουν το Κύπελλο Αγγλίας για πρώτη φορά στο ανακαινισμένο «Γουέμπλεϊ». Στο πρωτάθλημα, μετρούν έξι ήττες στα τελευταία οχτώ παιχνίδια, αλλά έχουν πάρει τη νίκη και στα 11 ματς κυπέλλων. Μάλιστα, η επιτυχία θα τους κάνει την πρώτη ομάδα που κατακτά για δεύτερη φορά Λιγκ Καπ και Κύπελλο την ίδια σεζόν!

Ο Κένι Νταλγκλίς ήταν στο «τιμόνι» της Λίβερπουλ και τις χρονιές 1986 και 1989, όταν ο σύλλογος είχε φτάσει στην κορυφή του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού και ελπίζει να το καταφέρει και τρίτη φορά. Ο Λουίς Σουάρες είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 17 τέρματα, όμως στο Κύπελλο, ο Άντι Κάρολ προηγείται με τρία γκολ.

Αγωνιστικά νέα

Τόρες και Ντρογκμπά μονομαχούν για τη θέση στην κορυφή της επίθεσης της Τσέσι, αλλά ο Ντι Ματέο καλείται να αντιμετωπίσει τις απουσίες των Κέιχιλ και Λουίζ από τα μετόπισθεν.

Διαθέσιμοι ξανά οι Σουάρες και Τζέραρντ για τη Λίβερπουλ, εκτός οι Λούκας και Άνταμ.

Πιθανές συνθέσεις:

Τσέλσι (4-2-3-1): Τσεχ – Μποσίνγκουα, Ιβάνοβιτς, Τέρι, Κόουλ – Μίκελ, Λάμπαρντ – Ραμίρες, Μάτα, Καλού – Ντρογκμπά

Λίβερπουλ (4-4-2): Ρέινα – Τζόνσον, Κάραγκερ, Σκρτελ, Άγκερ – Χέντερσον, Τζέραρντ, Σπίρινγκ, Ντάουνινγκ – Σουάρες, Κάρολ

Πηγή: sport-fm.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog