Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο συγγραφέας Κάρλος Φουέντες

- Advertisement -

Το θάνατο του Κάρλος Φουέντες ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλδερόν, μετέδωσε το Reuters…

Ο Φουέντες έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός για το συγγραφικό του έργο και ιδιαίτερα για το μυθιστόρημα «Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρουζ», «Terra Nostra» και «Αύρα», ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο Θερβάντες το 1987.

Βιογραφικό

Ο Κάρλος Φουέντες Μασίας γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1928 στην Πόλη του Παναμά, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως μέλος του μεξικανικού διπλωματικού σώματος. Στη δεκαετία του ’30, ο πατέρας του διορίστηκε πρέσβης του Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Στη γενέτειρά του, ο Φουέντες σπούδασε ιστορία και γεωγραφία του Μεξικού, μια χώρα που γνώρισε αρκετά χρόνια αργότερα. Στο μεσοδιάστημα έζησε στο Σαντιάγκο της Χιλής και το Μπουένος Άιρες, όπου δέχθηκε την επιρροή πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Πάμπλο Νερούδα και ο Νταβίδ Αλφάρο Σικέιρος.

Στο Μεξικό, ο Φουέντες πήγε στα 16 του χρόνια και εισήχθη στην προπαρασκευαστική τάξη για το Κολλέγιο. Ξεκίνησε να εργάζεται ως συνεργαζόμενος δημοσιογράφος με το περιοδικό «Hoy» και κέρδισε την πρώτη θέση στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Κολλεγίου Φρανσές Μορέλος. Αργότερα πήρε τον πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο UNAM. Το 1950 ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου έκανε σπουδές Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Τα πρώτα του διηγήματα με τον τίτλο «Οι μασκαρεμένες μέρες», δημοσιεύτηκαν το 1954. Από κοινού με τον Εμανουέλ Καρμπάγιο διηύθυνε τη Μεξικανική Επιθεώρηση Λογοτεχνίας, ενώ στη συνέχεια έγινε διευθυντής του περιοδικού Εl Espectador.

Έζησε στο Παρίσι, τη Βενετία, το Λονδίνο και την Πόλη του Μεξικού, ενώ τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Γούντροου Ουΐλσον της Ουάσινγκτον.

Διετέλεσε πρέσβης του Μεξικού στη Γαλλία την περίοδο 1972 – 1978, αλλά παραιτήθηκε όταν ο πρώην πρόεδρους του Μεξικού, Γουστάβο Ντίας Ορντάς, γνωστός ως ηθικός αυτουργός της σφαγής των φοιτητών έξω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, διορίστηκε πρέσβης του Μεξικού στην Ισπανία.

Το 1979, ο Φουέντες έλαβε το Διεθνές Βραβεία Αλφόνσο Ρέγιες, το 1984 το Εθνικό Βραβείο Επιστημών και το 1987 το Βραβείο Θερβάντες. Το 1992 του απονεμήθηκε το ΣΤ’ Βραβείο Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας. Το 1994 τιμήθηκε με το Βραβείο Πρίγκιπας των Αστούριας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog