Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με γερμανικό σταυρό στο δαχτυλίδι η σύζυγος Μιχαλολιάκου

- Advertisement -

Με ένα δαχτυλίδι διόλου διακριτικό στο μέγεθος και το οποίο αποτελούνταν από έναν μαύρο σταυρό εισήλθε στη Βουλή η σύζυγος του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια…

Ο εν λόγω μαύρος σταυρός είναι γνωστός και ως ο “Σταυρός των Τευτόνων Ιπποτών”, ή “Σιδηρούς σταυρός”, ο οποίος ήταν το κατεξοχήν πρωσικό και μετέπειτα γερμανικό πολεμικό μετάλλιο έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και σύμβολο του γερμανικού μιλιταρισμού.

Το παράσημο ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1813 από τον βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκο Γουλιέλμο Γ΄. Η όλη εμφάνιση του παράσημου ήταν εμπνευσμένη από το σύμβολο του τάγματος των Τευτόνων, έναν λιτό σταυρό μαύρου χρώματος, του οποίου τα άκρα διευρύνονταν ελαφρά. Τον σταυρό αυτό φορούσαν οι ιππότες επάνω σε άσπρο μανδύα από τον 14ο αιώνα.

Το σχέδιο προήλθε από το χέρι του ίδιου του βασιλιά, με την τελική προσαρμογή από τον Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ, κατασκευάστηκε από τα Βασιλικά Χυτήρια (Königlich Preußische Eisengießerei) για πρώτη φορά με αναδρομική χρονολόγηση στις 10 Μαρτίου 1813. Αρχικά ήταν προορισμένο να απονεμηθεί μόνο μια φορά και για να τιμήσει αποκλειστικά και μόνο διάφορες δράσεις στους απελευθερωτικούς αγώνες των χρόνων 1813–1815 κατά του Ναπολέοντα. Αργότερα όμως ξαναχρησιμοποιήθηκε και σε άλλους πολέμους.

Σε αντίθεση με άλλα μετάλλια, ο Σιδηρούς Σταυρός δεν είχε σχεδόν κανένα πολύτιμο υλικό πάνω του. Ήταν κατασκευασμένος από απλό μαύρο χυτοσίδηρο σε απλό αργυρό φόντο. Η μορφή του αυτή ήταν σύμβολο ιπποτισμού, αληθινής εκπλήρωσης του καθήκοντος καθώς και μετριοφροσύνης του Γερμανού Πρώσου στρατιώτη.

Ο Μεγαλόσταυρος του Σιδηρού Σταυρού ήταν σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος από αυτό των σταυρών Α΄ και Β΄ Τάξης και φερόταν σε ταινία στον λαιμό. Μια παραλλαγή του μεγαλόσταυρου, με μικρότερες διαστάσεις, αποτέλεσε τη βαθμίδα του Σταυρού των Ιπποτών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σιδηρούς Σταυρός είχε πάντα το έτος έκδοσής του (1813, 1870, 1914 και 1939) σκαλισμένο στο κάτω μέρος του κάτω σκέλους του σταυρού. Η έκδοση του 1813 είχε και το μονόγραμμα του ονόματος του βασιλιά Φρειδερίκου Γουλιέλμου Γ΄ (FW) στο άνω σκέλος του σταυρού, ενώ στο κέντρο είχε ένα φύλλο βελανιδιάς. Οι εκδόσεις του 1870 και του 1914 είχαν τα αντίστοιχα μονογράμματα των Γουλιέλμου Α΄ και Γουλιέλμου Β΄ (W) στο κέντρο και ένα βασιλικό στέμμα στο άνω άκρο. Το αρχικό μοτίβο πέρασε στην όπισθεν όψη. Η έκδοση του 1939 αντικατέστησε το βασιλικό μονόγραμμα και στέμμα με το σύμβολο του εθνικοσοσιαλισμού, τη σβάστικα.

Το συγκεκριμένο έμβλημα εμφανίζεται συχνά ραμμένο πάνω σε στολές των SS, αλλά και σε αρκετές σημαίες νεοναζί.

Από όλα τα παράσημα, ο σιδερένιος σταυρός είχε τη μεγαλύτερη κοινωνική αναγνώριση, καθώς ήταν και το μόνο παράσημο που απονεμόταν στους στρατιώτες όλων των γερμανικών κρατιδίων.

Μάλιστα, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Χίτλερ επανέφερε τον Σιδηρούν Σταυρό ως πολεμικό παράσημο. Ήταν ενισχυμένου παρουσιαστικού και έφερε τη χρονολογία 1939 στη μπροστινή όψη και τη χρονολογία 1813 στην οπίσθια όψη. Στη μπροστινή όψη έφερε την σβάστικα. Η ταινία εκτός από το μαύρο και το λευκό των προηγούμενων εκδόσεων είχε και μια φαρδιά κόκκινη κορδέλα, αντιθιστώντας έτσι τα χρώματα της Πρωσίας (μαύρο-άσπρο) με αυτά του Γ΄ Ράιχ.

*Με πληροφορίες από Βικιπαιδεία

Πηγή φωτογραφιών Eurokinissi

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλησπέρα παίδες,
    Ας μην δαιμονονοποιούμε τα πάντα και ότι παίζεται. Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι της κ.Ζαρούλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοσμήματα της γνωστής εταιρείας Very Gavello, συγκεκριμένα είναι το δαχτυλίδι gold-malta. Τα συγκεκριμένα κοσμήματα ήρθαν στην Ελλάδα το 2008, όταν οι σχεδιαστές άνοιξαν την πρώτη τους μπουτίκ στη Μύκονο και στη συνέχεια στο Κολωνάκι.
    Υπάρχουν πολλά να προσάψουμε εάν θέλουμε, αλλά όχι και τα κοσμήματα

  2. Το βρακί με τον αγκυλωτό σταυρό δεν είδατε κρίμα. Α ρε Μιχαλολιάκο που κατέστρεψες τη χώρα και μας οδηγείς ολοταχώς στη φτώχεια την πείνα και τη δυστυχία.

  3. Όταν τον ανακαλύψετε ποιός είναι (ο Geo) να τον δείρετε για να βάλει μυαλό και να μη γράφει TRELLES. Μάθετε και λίγα Ελληνικά – δεν θα σας πουν ρατσιστές.

  4. 8:55,όλοι ξέρουμε ποιός είναι ο Geo…άλλωστε δεν κρύβεται κι ο ίδιος,άλλωστε…τώρα για ποιόν λόγο να τον δείρουν και ποιοί,δεν καταλαβαίνω…άλλωστε,θεωρώ ότι είναι κατατοπιστικό αυτό που είπε και δεν το ήξερα…καλό είναι να μαθαίνουμε,όταν δεν ξέρουμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog