Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους προτείνει σύμβουλος του Ολάντ – “Πείτε στους Έλληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη” λέει ο Γάλλος πρόεδρος

- Advertisement -

Ο οικονομολόγος Φιλίπ Αγκιόν, στενός συνεργάτης του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, πρότεινε να περικοπεί εκ νέου ένα μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά και του χρέους άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Ντι Τσάιτ…

“Οι χώρες της νότιας Ευρώπης χρειάζονται ένα νέο κούρεμα. Δεν βλέπω πώς η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν κάποια μέρα να επανέλθουν στην ανάπτυξη χωρίς το κούρεμα”, είπε ο Αγκιόν.

Ο Γάλλος οικονομολόγος προέβλεψε επίσης ότι οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης θα χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλς ο Φρανσουά Ολάντ δήλωνε ότι δεν υπάρχει γι΄ αυτόν άλλο σενάριο από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ζήτησε από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να μεσολαβήσουν ώστε να ακουσθεί η φωνή τους στην Ελλάδα και να πεισθούν ότι «μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική του στάση υπέρ της Ελλάδας».

«Θα κάνω ό,τι μπορώ», είπε, «από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο οικονομολόγος Φιλίπ Αγκιόν, Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, είπε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί: “Εάν η ανάπτυξη φέτος αποδειχθεί πολύ μικρότερη απ’ όσο προβλεπόταν, τότε χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο ώστε να προχωρήσουμε ομαλά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν θέλουν να γίνει επαναδιαπραγμάτευση ή τροποποίηση του συμφώνου αυτού. Συμφωνούν μεν να συμπληρωθεί το σύμφωνο με μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, που όμως δεν θα βαθαίνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο Αγκιόν εκτίμησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να δεχτεί πιο αυξημένο πληθωρισμό, της τάξης του 3-4%, αντί για περίπου 2% σήμερα, ώστε να μπορέσουν οι οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών “να αναπνεύσουν”.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι που επισημαίνουν ότι δεχόμενη μεγαλύτερο πληθωρισμό, η Γερμανία θα καθιστούσε τα προϊόντα της πιο ακριβά και θα βοηθούσε έτσι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των εταίρων της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αντέξει πληθωρισμό έως 3%. Όμως ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, επισήμανε αμέσως ότι ο πληθωρισμός είναι “ένας επικίνδυνος δρόμος” που δεν θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

newsit.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog