Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γκίντερ Γκρας: Ντροπή της Ευρώπης που διαπομπεύει την Ελλάδα

- Advertisement -

“Καρφωμένη γυμνή στον πάσσαλο, γιατί είναι πνιγμένη στα χρέη, μια χώρα υποφέρει”, γράφει ο 84χρονος Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας, στο ποίημα  με τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης», το ποίημα των δώδεκα στροφών που απευθύνεται και καυτηριάζει την Ευρώπη η οποία, όπως λέει, διαπομπεύει την Ελλάδα…

Το ποίημα αρχίζει έτσι: “Απομακρύνεσαι από τη χώρα, που ήταν το λίκνο σου, και είναι κοντά στο χάος, γιατί δεν συμμορφώθηκε με τις αγορές”.
Ο Γκρας προειδοποιεί την ΕΕ: “Εσυ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε”.
Η Ελλάδα διασύρεται, διαπομπεύεται ως οφειλέτης, υποφέρει μια χώρα προς την οποία το χρέος ευγνωμοσύνης θα έπρεπε να είναι παροιμιώδες», γράφει ο ποιητής.

Ο συγγραφέας καταγγέλλει ότι η Ελλάδα ήταν καταδικασμένη στη φτώχεια και κατηγορεί την Ευρώπη ότι της δίνει να πιει το ποτήρι με το κώνειο, σε μια ευθεία αναφορά στον έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη.
«Με το ζόρι γίνεται ανεκτή η χώρα της οποίας οι συνταγματάρχες κάποτε έβρισκαν ανοχή ως σύμμαχοι».

“Πιες, επιτέλους, πιες!”, αλλά ο Σωκράτης σου επιστρέφει με οργή γεμάτο το ποτήρι» γράφει ο Γκρας, συνεχίζοντας «για εσένα η Αντιγόνη φοράει μαύρα και πενθεί ο λαός που σε φιλοξένησε».

Τέλος, κλείνει το ποίημα με την προφητεία ότι η Ευρώπη «θα μαραζώσει χωρίς πνεύμα» αν λείψει η Ελλάδα.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Γκρας είχε προκαλέσει μια τεράστια διαμάχη με τη δημοσίευση στην ίδια εφημερίδα, την Die Süddeutsche Zeitung, ενός αμφιλεγόμενου ποιήματος στο οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη όταν λέει ότι θέλει να καταφέρει προληπτικά πλήγματα στο Ιράν.

Μετά από αυτό το εβραϊκό Κράτος τον κήρυξε persona non grata.

Και αμέσως μετά αναφέρει ότι η χώρα αυτή “καταδικασμένη στη φτώχεια, της οποίας ο πλούτος κοσμεί τα μουσεία” είναι “ακόμα μόλις ανεκτή”.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog