Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρωτάθλημα… ξανά στον Πειραιά!

- Advertisement -

Στα κόκκινα βάφτηκε ο τίτλος της Α1 μπάσκετ ανδρών, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, μετά τη νίκη των ερυθρολεύκων επί του Παναθηναϊκού με 82-76 στον 5ο τελικό που διεξήχθη στο ΣΕΦ.
Οι πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν το «νταμπλ» εκμεταλλευόμενοι σε απόλυτο βαθμό το πλεονέκτημα της έδρας που κατέκτησαν από την πρωτιά τους στην κανονική περίοδο της Α1…

Και μετά από μια ακόμη εξαιρετική εμφάνιση μέσα στο ΣΕΦ έφτασαν στην κορυφαία στιγμή της εγχώριας διαδρομής τους, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του ελληνικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 1997.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας των Πειραιωτών, οι οποίοι με τη σημερινή κατάκτηση του τίτλου βάζουν τέλος στο εντυπωσιακό σερί τίτλων της «πράσινης» κυριαρχίας. Την «πράσινη» δυναστεία 9 διαδοχικών και 13 – συνολικά – κατακτήσεων πρωταθλήματος στις τελευταίες 14 διοργανώσεις. Μόνο που για μια ακόμη φορά ο Παναθηναϊκός δικαιούται να φωνάζει για διαιτητικά εις βάρος του λάθη που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος σε εξαιρετικά κρίσιμα σημεία του 5ου τελικού.

Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε… απόλυτο ντέρμπι και μάλιστα για γερά νεύρα, με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει στο παρκέ εξαιρετικά διαβασμένος και πολύ πιο αποτελεσματικός, κυρίως αμυντικά. Κατόρθωσαν, μάλιστα, οι «πράσινοι» να διατηρήσουν το σκορ σε χαμηλά επίπεδα και στο 11-11 3.35 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο του ξέσπασμα στο ματς και κατόρθωσε εκμεταλλευόμενος δύο διαδοχικά λάθη από Γιασικεβίτσιους και Καϊμακόγλου να κάνει ένα σερί 7-0 και να αποκτήσει προβάδισμα στο σκορ (18-11). Οι Πειραιώτες κατόρθωσαν να διατηρήσουν το +7 (24-17), αλλά ο Περπέρογλου ήταν αυτός που με τη λήξη της πρώτης περιόδου χτύπησε με τρίποντο, διαμόρφωσε το 24-40 και έδωσε άλλο αέρα στους «πράσινους» για τη συνέχεια του αγώνα…

 Εχτισε διαφορά ξανά στο δεύτερο…

Τα λάθη, πάντως, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Εντελώς συμπτωματικά (;) και εκείνα της διαιτησίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» σε 11 λεπτά παιχνιδιού μετρούσαν 5 έναντι ενός των «ερυθρολεύκων». Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ομπράντοβιτς απ’ τον πάγκο ο οποίος φώναζε στους παίκτες του να συνέλθουν…

Ο Ολυμπιακός έφτασε με συνοπτικές διαδικασίες στο 28-20 και μετά το 6ο λάθος στα 8.30 πριν το ημίχρονο ο Σπανούλης ανέβασε τη διαφορά στους 10 πόντους. Χαρακτηριστικό του αγώνα; Οι 11 πόντοι του αρχηγού των «ερυθρολεύκων» μέχρι εκείνο το σημείο με 3/3 βολές και 4/6 δίποντα, αφού είχε περισσότερο ρόλο εκτελεστή και όχι οργανωτή, όπως στα προηγούμενα παιχνίδια.

Η διαφορά έφτασε στο κορυφαίο της σημείο για τον Ολυμπιακό, στους 12 πόντους (34-22) με τη συμπλήρωση 13 λεπτών παιχνιδιού, ο Καλάθης την έριξε στους 9 (34-25), εν μέσω έντονης και απόλυτα παθιασμένης αντίδρασης απ’ τον Ομπράντοβιτς που μπήκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να βάλει τις φωνές στον Βουγιούκα, απαιτώντας απ’ τους παίκτες του να συγκεντρωθούν στο στόχο της μείωσης της διαφοράς και να αποφεύγουν τα λάθη που έδωσαν το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να ξεφύγει στο σκορ…

Για μια ακόμη φορά, μέσα στο ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να κάνει το κακό του παιχνίδι στη δεύτερη περίοδο με ένα καταστροφικό πρώτο πεντάλεπτο που βρήκε τον Ολυμπιακό να κάνει ένα 14-5, με το οποίο εκτίναξε τη διαφορά στους 13 πόντους (38-25). Στα 4.11 λεπτά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δέχτηκε τεχνική ποινή για τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία του για εξόφθαλμο φάουλ του Ντόρσεϊ στον Περπέρογλου που δεν καταλογίστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να διατηρήσει το +13 (42-29).

Ηταν μια φάση που δεν έδειξε ποτέ σε επανάληψη η ΝΕΤ, κάτι που δεν έπραξε και σε άλλες περιπτώσεις φάσεων, για τις οποίες οι «πράσινοι» εξέφρασαν σοβαρά και δικαιολογημένα παράπονα. Ο Σπανούλης ήταν αυτός που στα 50 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου οδήγησε τη διαφορά στους 16 πόντους (48-32), για να αντιδράσουν άμεσα οι «πράσινοι» και με ένα σερί 0-4 να κλείσουν την ψαλίδα στους 12 (48-34) έχοντας για κορυφαίο παίκτη στο πρώτο 20λεπτο τον Καλάθη – τον μόνο ουσιαστικά περιφερειακό παίκτη που κρατούσε επιθετικά το «τριφύλλι», ο οποίος έφτασε τους 15 πόντους.

Βομβαρδισμός με τρίποντα…

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι έγινε με τρόπο εκκωφαντικό και με ένα απίστευτο σερί οι «πράσινοι» κατόρθωσαν το 48-36 του ημιχρόνου να το μετατρέψουν σε 48-45, κάνοντας το 0-9 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου και το 0-13 από το 48-32, λίγο πριν τη συμπλήρωση του 20λεπτου.

Ο Ολυμπιακός απάντησε με 7-0 (55-47) και έτσι κατόρθωσαν οι παίκτες του Ιβκοβιτς να πάρουν σημαντική ανάσα, αισθανόμενοι την απόλυτη πίεση του Παναθηναϊκού που κατόρθωσε όπως και στα δύο προηγούμενα παιχνίδια στο ΣΕΦ να μειώσει μια εις βάρος του διαφορά 16 πόντων.

Ο Ομπράντοβιτς δεν σταμάτησε λεπτό να φωνάζει στους παίκτες του, αλλά και να τρελαίνεται με τα σφυρίγματα των διαιτητών, με τους Γκόντα, Αναστόπουλο και Σχινά να σφυρίζουν… χειρουργικά σε κάθε σημείο, όπου οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης έφταναν στο σημείο να μειώνουν αισθητά τη διαφορά. Δύο σερί τρίποντα του Λο, ένα άμεσο και ένα έμμεσο, αποτέλεσαν «μαχαιριές» στην καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού, καθώς από αυτά ο Ολυμπιακός έφτασε ξανά τη διαφορά στους δέκα πόντους (63-53), 1.50 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Και δύο ακόμα τρίποντα απ’ τον Σπανούλη έδωσαν ξανά στους Πειραιώτες τη δυνατότητα να ξεφύγουν στους 14 (70-56) και στον ίδιο να φτάσει τους 22, δίνοντας το έναυσμα στην «ερυθρόλευκη» εξέδρα να ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς…

 Το δεκάλεπτο της αγωνίας και της στέψης

Το τέταρτο δεκάλεπτο τηρουμένης της διαφοράς που είχε ήδη εξασφαλίσει ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τυπική διαδικασία. Με χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του δεκαλέπτου μπορεί να χαρακτηριστεί το θερμό… τετ α τετ αμοιβαίων εξηγήσεων που είχαν στα 8.46 πριν το φινάλε Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς μπροστά απ’ τη γραμματεία, με τους δύο προπονητές να έχουν δεχτεί από μια τεχνική ποινή για τις διαμαρτυρίες τους για τα διαιτητικά λάθη που σε ένα ακόμη ματς των αιωνίων αντιπάλων ήταν πολλά και αθόρυβα…

Με ένα τρίποντο ο Αντιτς επιχείρησε να βάλει τέλος στις ελπίδες των πράσινων για κάτι διαφορετικό απ’ την αποχώρησή τους απ’ το ΣΕΦ με την ήττα και μαζί την πτώση τους από την κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος μετά από 13 χρόνια, αφού η διαφορά έφτασε ξανά τους 16 πόντους (75-59). Μόνο που λογάριαζε χωρίς τους… ξενοδόχους!

 Εξάστερος και… εφτάψυχος

Ο Διαμαντίδης ήταν και πάλι αυτός που είχε… διαφορετική άποψη και έδωσε στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να επιχειρήσει την τελευταία αντεπίθεση μειώνοντας στους 9 με τρίποντο στα 5 και 15 πριν το τέλος του αγώνα.

Και για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε περίτρανα πως αυτό το πρωτάθλημα χάθηκε για τον Παναθηναϊκό από τα “νεκρά” του διαστήματα σε κρίσιμα δίλεπτα μέσα στο ΣΕΦ, αλλά και τα αντίστοιχα… νεκρά διαστήματα των διαιτητών.

Ενα τρίποντο του Περπέρογλου έφερε ξανά τους πράσινους σε απόσταση 7 πόντων (78-71), ενώ το ντέρμπι πήρε εκ νέου… φωτιά με ένα τεράστιο τρίποντο απ’ τον Περπέρογλου στα 2.30 πριν το φινάλε που έφερε τη διαφορά στους 4 (80-76).

Ενα χαμένο τρίποντο από τον Καλάθη στον οποίο η μπάλα έπαιξε άσχημο παιχνίδι, ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ και ένα κάρφωμα απ’ τον Πρίντεζη έφερε ξανά τον Ολυμπιακό στο +6 (82-76) και αυτό είχε και ως αποτέλεσμα ο τίτλος του πρωταθλητή να περάσει, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια σε ερυθρόλευκα χέρια…

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog