Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θριαμβευτής στις βουλευτικές εκλογές ο Ολάντ – Έτοιμος να… πιάσει τη Μέρκελ απ’ τα κέρατα!

- Advertisement -

Κυρίαρχος και στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Φρανσουά Ολάντ, οδήγησε τους Σοσιαλιστές στην απόλυτη πλειοψηφία μετά το 1981…

Το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι πιο στενοί σύμμαχοί του (χωρίς να προσμετρώνται οι Πράσινοι) καταλαμβάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με 314 έδρες επί συνόλου 577, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την μητροπολιτική Γαλλία και τις υπερπόντιες κτήσεις και τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα για τις ψήφους των Γάλλων του εξωτερικού.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα καταλαμβάνει 280 έδρες, τα διάφορα σχήματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς 22, η ριζοσπαστική αριστερά 12, ή συνολικά 314 έδρες. Οι οικολόγοι Πράσινοι (EELV) καταλαμβάνουν 17 έδρες, το Αριστερό Μέτωπο 10 και οι αυτονομιστές από την Μαρτινίκα 2, κάτι που σημαίνει πως το σύνολο των αριστερών κομμάτων έχει 343 έδρες.

Η συντηρητική Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) καταλαμβάνει 194 έδρες, το Νέο Κέντρο και τα διάφορα κεντρώα σχήματα 14, το MoDem 2, τα διάφορα κόμματα της δεξιάς 15 και τα πιο συντηρητικά σχήματα 6, δηλαδή συγκροτείται ένα σύνολο 229 εδρών για την δεξιά. Η ακροδεξιά καταλαμβάνει 3 έδρες, με το Εθνικό Μέτωπο να καταλαμβάνει 2.

Ο Φρανσουά Ολάντ βγαίνει ενισχυμένος από τις βουλευτές εκλογές και πλέον η κυβέρνησή του θα μπορέσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να πάρει αντιδημοφιλή μέτρα προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευση της Γαλλίας να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.

Και με τον ίδιο… αέρα του θριαμβευτή, ο Ολάντ θα συναντήσει τη Μέρκελ και τους υπόλοιπους της G20 στο Μεξικό. Το τι θα γίνει για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση, με την Ελλάδα να είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης, θα κυριαρχήσει τις επόμενες μέρες. Και πλέον ο Γάλλος πρόεδρος έχει περισσότερα όπλα στη φαρέτρα του για να αντιμετωπίσει την αδιαλλαξία της Μέρκελ και να την πείσει πως μόνο με τη λιτότητα, τα κουκιά δε βγαίνουν…

Ανάμεσα στις εκπλήξεις του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, εκτός από την ήττα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στη Λα Ροσέλ είναι και η απουσία της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, από την Κάτω Βουλή, ενώ ακροδεξιά κέρδισε δυο έδρες.

Ενισχυμένη από το ιστορικό ποσοστό που έλαβε στις προεδρικές εκλογές (17,9%) και το 13,6% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η ακροδεξιά επανήλθε στην Εθνοσυνέλευση, από την οποία απουσίαζε από το 1998, με περίπου τέσσερις βουλευτές.

Ωστόσο η Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε “με διαφορά μερικών ψήφων”, σύμφωνα με τον σοσιαλιστή αντίπαλό της Φιλίπ Κεμέλ στο οχυρό της Ενάν-Μπομόν, στη βόρεια Γαλλία. Μπήκε όμως στη Βουλή η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λε Πεν.

Ο ηγέτης των κεντρώων, Φρανσουά Μπαϊρού, που είχε έρθει τρίτος στις προεδρικές εκλογές του 2007, ηττήθηκε στο Πο (νοτιοδυτική Γαλλία) από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, αφού εξασφάλισε μόνο το 30% των ψήφων. Υπενθυμίζεται ότι στον β’ γύρο των εκλογών, ο Μπαϊρού είχε καλέσει δημόσια τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Ολάντ.

Το ποσοστό αποχής ήταν πολύ μεγάλο για αυτές τις βουλευτικές εκλογές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ, γύρω στο 44%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Όλοι οι υπουργοί… μέσα!
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του εκλογικού θριάμβου των Σοσιαλιστών το γεγονός πως και οι 24 υπουργοί που ήταν υποψήφιοι εξελέγησαν κι έτσι ο ανασχηματισμός της πρώτης κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ την επομένη των εκλογών αναμένεται να είναι πολύ πιο περιορισμένος από ό,τι αναμενόταν.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είχε ανακοινώσει πως οι υπουργοί που δεν θα εκλέγονταν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Τόσο ο ίδιος όσο και πέντε υπουργοί εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο: Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Βικτορίν Λουρέλ (Υπερπόντιων Κτήσεων), Ντελφίν Μπατό (αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης), Μπερνάρ Καζνέβ (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και Φρεντερίκ Κουβιλιέ (Μεταφορών).

Ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ κέρδισε τη δεξιά στην πρώην εκλογική περιφέρεια του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν στη Σαρτ (δυτική Γαλλία).
Ο Πιερ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών, εξελέγη με 49% των ψήφων έχοντας ως αντιπάλους υποψηφίους της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου. Στην ίδια περιοχή, η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί, νίκησε τον δεξιό αντίπαλό της με 59% των ψήφων.

Η νέα Εθνοσυνέλευση θα συγκληθεί σε έκτακτη σύνοδο από τις αρχές Ιουλίου προκειμένου να ξεκινήσει τις πρώτες μεταρρυθμίσεις.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog