Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θα έχουμε αύριο κυβέρνηση; Τι επιδιώκει ο Σαμαράς – Οι όροι του ΠΑΣΟΚ – Σχήμα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ

- Advertisement -

Την επόμενη ημέρα και τον σχηματισμό κυβέρνησης κοιτάει ήδη η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά να επιχειρεί να πείσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχουν σε ένα σχήμα που θα οδηγήσει την χώρα με μια σταθερή διακυβέρνηση…
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μην πει εύκολα το ναι και θα θέσει όρους όπως το να μην συμμετάσχουν δικά του στελέχη στην κυβέρνηση, αλλά να στηρίζει κυρίως με ψήφο ανοχής.

Η ΝΔ από την πλευρά της, για να διευκολυνει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την ΔΗΜΑΡ αναμένεται να προτείνει κυβέρνηση με λίγα πολιτικά πρόσωπα και πολλούς τεχνοκράτες.
Ενα μοντέλο δηλαδή κυβέρνησης Μόντι.

Η ΝΔ λέει επίσης ότι “ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός”. Στέλεχος του κόμματος έλεγε αν “αν κάποιος διαφωνεί ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί εκείνος τον οποίο ψήφισε δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός”.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν ήταν μόνο για να συγχαρεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον Πρόεδρο της ΝΔ. Πληροφορίες λένε ότι έγινε συζήτηση για την επόμενη μέρα και βλέπουν σημεία σύγκλισης στις προτάσεις για κυβέρνηση.

Τι λέει η Ιπποκράτους

Σύμφωνα με κύκλους προκείμενους στον κ. Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι:

1) Δε θα αφήσει τη χώρα απροστάτευτη και ακυβέρνητη

2) Προτείνει να προχωρήσουν στη β’ φάση της διαπραγμάτευσης υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παρακαμφθούν οι διερευνητικές και να γίνει απευθείας σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια και κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, ευρύτατης συμμετοχής

3) Προκαλεί έκπληξη στο ΠΑΣΟΚ η στάση του Κουβέλη που επιμένει στη διαδικασία των διερευνητικών την ώρα που η κυνέρνηση δε μπορεί να περιμένει ούτε μια ώρα. Επίσης, μένουν έκπληκτοι από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα η οποία χαρακτηρίζεται δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη. Θεωρούν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε με τη στάση της και τις δηλώσεις του κ.τσίπρα ένα κλίμα θυμού, εκβιασμού και απειλής γιατί δεν ήρθαν πρώτοι στις εκλογές. “Δεν είναι παραγωγική μια τέτοια στάση του ΣΥΡΙΖΑ”, λένε.

Μάλιστα θεωρούν ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει στις ευθύνες του και δε θα τις αποφύγει.

O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης με μια γενικόλογη τοποθέτηση, δεν ξεκαθάρισε την θέση του και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής ή στήριξης, υπό προυποθέσεις, κυβέρνησης στην οποία πάντως πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η Νέα Δημοκρατία.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog