Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξένα ΜΜΕ: Οι έλληνες έδωσαν στην Ευρώπη και στο ευρώ ακόμα μια ευκαιρία

- Advertisement -

Πρώτο θέμα οι ελληνικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα αλλά και στις εφημερίδες τόσο στην ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ…
«Η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», τονίζει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Έττορε Λιβίνι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή και προμηνύει μαχητική αντιπολίτευση», εκτιμά η προοδευτική εφημερίδα της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον Λιβίνι «το πρώτο βήμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να ζητήσει, με την βοήθεια των κομμάτων που τον στηρίζουν, να μαλακώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».

«Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου», μεταδίδει ο Αντόνιο Φερράρι, της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.

«Με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πτώση, η κεντροδεξιά μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ναι στο ευρώ, στο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις της χώρας» προσθέτει η Κορριέρε.

«Εντυπωσιάζει το ότι τουλάχιστο το 30% των Ελλήνων εκλογέων, μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, άλλαξε πολιτική επιλογή. Δυο οι πόλοι έλξης, ο θυμός, με τον ΣΥΡΙΖΑ, και, με την Νέα Δημοκρατία, μια προσπάθεια να αποφευχθεί το βάραθρο που φοβίζει», υπογραμμίζει ο Φερράρι.

«Η Ευρώπη έχει μόνο λίγες ημέρες για να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση, είναι οι λίγες ημέρες που αποφάσισαν να τις διαθέσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι», γράφει σε ανάλυσή του το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

«Η εναλλακτική είναι η δημιουργία μιας ισχυρής, πολιτικά, Ευρώπης, με την παραχώρηση μεγάλου μέρους της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, ή, η ακινησία, η ουσιαστική παράδοση των όπλων και η υπερίσχυση των εθνικών εγωισμών», καταλήγει το Ansa.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού, τονίζεται στις περισσότερες ανταποκρίσεις των αμερικανικών ΜΜΕ από την Αθήνα.
Το σημερινό αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, είναι πιθανό να ηρεμήσει τις παγκόσμιες αγορές και να διαλύσει τους φόβους ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, διαφαίνεται “ένα είδος ανακούφισης” για το εκλογικό αποτέλεσμα και περιμένουν τον σχηματισμό κυβέρνησης για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι αν και υπάρχουν προβλέψεις για σχηματισμό κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή καταγράφεται ο κίνδυνος δυσκολίας για σχηματισμό κυβέρνησης.

Επίσης, προβάλλεται το γεγονός ότι το αντιμεταναστευτικό και νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή φαίνεται να εδραιώνει και να αυξάνει τη δύναμή του στη Βουλή, με τη σημείωση ότι είναι το κόμμα του οποίου ένας εκπρόσωπός του επιτέθηκε πρόσφατα σε δυο γυναίκες βουλευτές αριστερών κομμάτων, κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συζήτησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η “συντριπτική πλειοψηφία” του Ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ζητά σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog