Ως έχει παραμένει η συμφωνία – Η τρόικα περιμένει τη νέα κυβέρνηση για να επιστρέψει στην Aθήνα – Στο μικροσκόπιο και πάλι το πρόγραμμα προσαρμογής και οι δεσμεύσεις…

Δεν είναι η στιγμή για εκπτώσεις προς την Ελλάδα. Το χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των δεσμεύσεών της ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παραμένει όπως συμφωνήθηκε.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ, επισημαίνοντας ότι “είναι αποφασιστικής σημασίας τώρα για την τρόικα να πεισθεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στις συμφωνίες και ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Τώρα δεν είναι η στιγμή για οποιεσδήποτε εκπτώσεις προς την Ελλάδα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περιθώριο για να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ως προς τις μεταρρυθμίσεις, όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε, ο Στράιτερ απάντησε: “Εμμένουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί”.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει εντός των επόμενων ημερών το κλιμάκιο της Τρόικας, αφού θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ώστε να διαπιστώσει την πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Μάλιστα, χτες τη νύχτα, το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, για την οποία ευελπιστεί ότι θα επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, E. Nowotny, ζήτησε την άμεση έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, προκειμένου να εξακριβωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας.
Αν και η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ήδη καλύψει το 70% των δεσμεύσεων του δεύτερου τριμήνου του 2012, γεγονός που αποτιμάται θετικά από τους δανειστές μας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι σήμερα είναι απογοητευτική.
Η νέα κυβέρνηση, από την επομένη κιόλας των εκλογών, καλείται να διαχειριστεί τα θέματα της βαθύτερης ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας και τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα τεθεί κατ’ αρχήν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα η απόδοση των φορολογικών μέτρων και των φορολογικών ελέγχων, η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η συγκράτηση των δαπανών κυρίως στο πεδίο της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Αξιολόγηση θα γίνει παράλληλα για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών όπου θα γίνει και η πρώτη αποτίμηση του πρόσφατου εργασιακού “πακέτου”.
Συν τοις άλλοις, θα ελεγχθεί εάν προχωρά στη πράξη η απελευθέρωση επαγγελμάτων-υπηρεσιών, ενώ θα γίνει και η τελική διαβούλευση για το νέο Φορολογικό πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Με αυτά τα δεδομένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια δράσης για τις όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις, έτσι ώστε στην αξιολόγηση από την τρόικα, να υπάρξει πειστική απάντηση στη πιθανή απαίτηση των ελεγκτών για τη λήψη νέων μέτρων για το 2012.