Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διετή παράταση, έως το 2016, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα ζητήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση – Στα 16 δισ. το κόστος για τους πιστωτές – Δεν είναι ώρα για εκπτώσεις, τονίζει η Γερμανία – H τρόικα δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στην Αθήνα

- Advertisement -

Παράταση δύο ετών, ήτοι μέχρι το 2016, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας αναμένεται να ζητήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων αξιωματούχων…

Ωστόσο, αυτό που χρήζει προσοχής, είναι το γεγονός πως αν υπάρξει παράταση κατά 2 έτη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, το κόστος στους πιστωτές της χώρας θα ανέλθει στα 16 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας την άμεση χορήγηση ποσού ύψους 6,6 δισ. ευρώ, προκειμένου η Αθήνα να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της σε ορισμένους αναδόχους του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες και έχει καθυστερήσει.
Δεν είναι η στιγμή για εκπτώσεις προς την Ελλάδα. Το χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των δεσμεύσεών της ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παραμένει όπως συμφωνήθηκε. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ, επισημαίνοντας ότι “είναι αποφασιστικής σημασίας τώρα για την τρόικα να πεισθεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στις συμφωνίες και ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Τώρα δεν είναι η στιγμή για οποιεσδήποτε εκπτώσεις προς την Ελλάδα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περιθώριο για να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ως προς τις μεταρρυθμίσεις, όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε, ο Στράιτερ απάντησε: “Εμμένουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί”.
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει εντός των επόμενων ημερών το κλιμάκιο της Τρόικας, αφού θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ώστε να διαπιστώσει την πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Μάλιστα, χτες τη νύχτα, το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, για την οποία ευελπιστεί ότι θα επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, E. Nowotny, ζήτησε την άμεση έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, προκειμένου να εξακριβωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας.
Αν και η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ήδη καλύψει το 70% των δεσμεύσεων του δεύτερου τριμήνου του 2012, γεγονός που αποτιμάται θετικά από τους δανειστές μας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι σήμερα είναι απογοητευτική.
Η νέα κυβέρνηση, από την επομένη κιόλας των εκλογών, καλείται να διαχειριστεί τα θέματα της βαθύτερης ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας και τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα τεθεί κατ’ αρχήν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα η απόδοση των φορολογικών μέτρων και των φορολογικών ελέγχων, η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η συγκράτηση των δαπανών κυρίως στο πεδίο της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.
Αξιολόγηση θα γίνει παράλληλα για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών όπου θα γίνει και η πρώτη αποτίμηση του πρόσφατου εργασιακού “πακέτου”.
Συν τοις άλλοις, θα ελεγχθεί εάν προχωρά στη πράξη η απελευθέρωση επαγγελμάτων-υπηρεσιών, ενώ θα γίνει και η τελική διαβούλευση για το νέο Φορολογικό πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Με αυτά τα δεδομένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια δράσης για τις όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις, έτσι ώστε στην αξιολόγηση από την τρόικα, να υπάρξει πειστική απάντηση στη πιθανή απαίτηση των ελεγκτών για τη λήψη νέων μέτρων για το 2012.

www.bankingnews.gr

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. s-spinos:
    Από συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που θα συνεχίσει ακόμα χειρότερες πολιτικές για το λαό και θα πάρει ακόμα χειρότερα μέτρα.

    Αθάνατε αγωνιστή Ελληνικέ λαέ που ψήφισες με… σοφία!!!
    Θα έχουμε όμως Ευρώ…
    Καλημέρα Ραγιάδες.

  2. καλημέρα στον κομματικό στρατό που δεν βάζει τίποτα πάνω απο το καμματικό όφελος. Ούτε το Εθνικό.
    Καληνύχτα προλετάριε
    1.ο ανθρωπος που, σύμφωνα με τη μαρξιστική θεωρία, ανήκει στην τάξη των μισθωτών εργατών, ζει μόνο από το μεροκάματό του και δεν μπορεί να ελέγξει τα μέσα παραγωγής(κυφήνας)
    2.ο άνθρωπος που, στην αρχαία Ρώμη, ανήκε στην κατώτερη οικονομική τάξη, δεν μπορούσε να φορολογηθεί, διότι δεν είχε εισοδήματα, και υπηρετούσε την πατρίδα μέσω των απογόνων του, τους οποίες προσέφερε ως στρατιώτες
    (δούλος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog