Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πόσους βουλευτές θα έβγαζαν τα κόμματα αν είχαμε απλή αναλογική;;;

- Advertisement -

Αν ίσχυε και στην υπανάπτυκτη πολιτικά χώρα μας, όπως ισχύει σε όλα τα σύγχρονα πολιτισμένα κράτη, που σέβονται τη βούληση των πολιτών τους, η απλή αναλογική και όχι ο αντιδημοκρατικός ολιγαρχικός εκλογικός νόμος που ισχύει, τότε, το κάθε κόμμα και με βάση τα ποσοστά που πήρε χθες, θα ελάμβανε τις πιο κάτω έδρες:…

Η ΝΔ με ποσοστό 29,66%, θα ελάμβανε 89 έδρες και όχι 129 που πήρε τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,89%, θα ελάμβανε 81 έδρες και όχι 71 που πήρε τώρα.

Το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,28%, θα ελάμβανε 37 έδρες και όχι 33 που πήρε τώρα.

Οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 7,51%, θα ελάμβαναν23 έδρες και όχι 20 που πήραν τώρα.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με ποσοστό 6,92%, θα ελάμβανε 21 έδρες και όχι 18 που πήρε τώρα.

Η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 6,25%, θα ελάμβανε 19 έδρες και όχι 17 που πήρε τώρα και

Το ΚΚΕ με ποσοστό 4,51%, θα ελάμβανε 13 έδρες και όχι 12 που πήρε τώρα.

Στα πιο πάνω θα πρέπει να προσθέσετε και το φασιστικό όριο του 3%, το οποίο θα έδινε στα εκτός της σημερινής Βουλής κόμματα, 17 έδρες και το οποίο όριο, μαζί με το bonus στο πρώτο κόμμα, κτίζουν ένα κλειστό ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα με κατευθυνόμενες ψήφους, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.

Όπως ίσως θα παρατηρήσατε στην πιο πάνω ανάλυση, η απώλεια των εδρών περιορίζεται όσο το κόμμα μικραίνει και αυξάνει όσο το κόμμα μεγαλώνει. Αυτή είναι η πανουργία του εκλογικού νόμου (Σκανδαλίδη – Παυλόπουλου). Πετάει τυράκι στα μικρότερα κόμματα και τους κλείνει το στόμα ώστε να μην ζητάνε απλή αναλογική. Ενώ αντίθετα όσο το κόμμα μεγαλώνει και γίνεται κόμμα εξουσίας, τόσο πιο πολύ δεν έχει ούτε και αυτό συμφέρον να ζητήσει απλή αναλογική, καθόσον αναμένει τα κερδίσει τα πλεονεκτήματα που θα του χαρίσουν εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Με τις σκέψεις αυτές, αν δείτε κάποιο κόμμα να μάχεται στο επόμενο διάστημα για απλή αναλογική (και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ), γράψτε μας.

Πέτρος Χασάπης
*olympia.gr

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τώρα που πέρασαν οι εκλογές και όπως όλα δειχνουν θα έχουμε νέα κυβέρνηση, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να συζητάμε πιο ψύχραιμα. Ένας νόμος του κοινοβουλίου μπορεί να είναι άδικος. Φασιστικός όμως σε καμία περίπτωση.
    Κάπως έτσι έχουμε μπερδέψει τις λέξεις και τις έννοιες τα τελευταία χρόνια και τις έχουμε στερήσει από την κυριολεκτική σημασία τους.
    #Loizos

  2. Ας υποθέσουμε ότι είχαμε απλή αναλογική . ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα είχαν 145 βουλευτές. άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΜΑΡ,ΠΑΣΟΚ μας κάνουν 137. Την Χ.A δεν την θέλει κανείς. ΚΚΕ και ΑΝΕΛ δεν θέλουν κανένα . Τι θα γίνει ρε παιδιά ; Πάλι εκλογές;

  3. re mpeto-vlaka kai probokatora sirizako,
    exete tin entoli, exete tin ipostirixi mbeni kai koyveli,
    giati den kivernate kai asxoliste akoma me to siriza? giati sas kei toso poli?

    mpeto-vlaka na ise sigouros pos an o antonakis sou xriazonta ta xrisa avga gia na gini kivernisi tha ta parakalouse. etsi kai alios opos ipe kai megalostelexo sas eiste adelfa komata!

    alithia to programa tis nd,me to opoio epise tous sintaxiouxous kirios, tha to sigkrinoume me tis programatikes dilosis pou tha kani i nea kivernisi?

  4. ΜΗΠΩΣ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΑ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΞΕΦΤΕΡΙΑ ΛΑΘΟΣ;
    ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ.
    ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΝ ΕΧΕΙΣ 1% ΕΧΕΙΣ 3 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΙΑ ΠΑΡΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΛΕΜΕ.
    ΑΥΤΑ μπετόΒΛΑΚΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΡΑΚΟ(ΨΕΥΤΟΣΥΡΙΖΆΚΟ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog