Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

SHISHA: Μια νέα “φτηνή” τρύπα, στο χέρι κάθε εξαρτημένου…

- Advertisement -
Το γεγονός ότι η οικονομική κρίση οδηγεί αργά ή γρήγορα, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, και μάλιστα φθηνών ναρκωτικών, δεν είναι είδηση –το έχουν επισημάνει επανειλημμένως οι ειδικοί….

Είναι όμως νέο –και μάλιστα για πρώτη φορά με επιστημονική τεκμηρίωση – το γεγονός ότι και η κρίση στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να στραφούν προς τα φθηνά ναρκωτικά οι χρήστες ουσιών. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), για μια απέλπιδα προσπάθεια των χρηστών  να εξασφαλίσουν τη δόση τους επιλέγοντας οικονομικότερες αλλά και πιο επικίνδυνες ουσίες, όπως η νέα ουσία «σίσα».
Επτά στους δέκα χρήστες στην Αθήνα «παίρνουν» σίσα
Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ στην οποία συμμετείχαν 148 εξαρτημένοι χρήστες που προσεγγίστηκαν σε διάφορες πιάτσες του κέντρου της Αθήνας, το 95 % των χρηστών γνωρίζει την ύπαρξη της ουσίας και το 68,5% κάνει περιστασιακή χρήση της. Η ουσία, που έχει βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη,  είναι διεγερτική και προκαλεί επιθετικότητα, ενώ δεν καταστέλλει την ερωτική επιθυμία όπως τα οπιοειδή.  Καταναλώνεται κυρίως με κάπνισμα (όπως δήλωσε το 68,8% από τους ερωτηθέντες που την είχαν χρησιμοποιήσει) αλλά και ενέσιμα (15,5% από τους ερωτηθέντες που την είχαν χρησιμοποιήσει). Η «σίσα» είναι φθηνή, καθώς η τιμή της δόσης προσδιορίζεται σε περίπου 2 με 3 ευρώ, είναι εύκολα διαθέσιμη, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή των χρηστών.
Δοκιμάζεται η αντοχή του ΚΕΘΕΑ
Με την οικονομική κρίση να απειλεί όχι  μόνο τους χρήστες ουσιών αλλά και τους φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη κατά των ναρκωτικών, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων γιόρτασε χτες την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου). Αιτίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η συρρίκνωση του απασχολούμενου προσωπικού, η απουσία εθνικού σχεδιασμού στον τομέα των εξαρτήσεων και η πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων υποκατάστασης.
«Κατά τη διάρκεια του 2011, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και η ακολουθούμενη πολιτική έφεραν τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ σε οριακό σημείο. Η κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες στον πληθυσμό των χρηστών και στις οικογένειές τους, ωστόσο το ΚΕΘΕΑ και οι άλλοι φορείς απεξάρτησης και κοινωνικής φροντίδας, αντί να υποστηριχθούν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες, απόρροια μιας ισοπεδωτικής πολιτικής με πολλές αντιφάσεις, κενά και συνεχή αβεβαιότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, κ. Γεράσιμος Νοταράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του Κέντρου για το 2011.
Παρά τις δυσχέρειες, το ΚΕΘΕΑ υλοποιεί σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση, στο κέντρο της Αθήνας, φαινομένων, όπως η εγκληματικότητα και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περίθαλψης και φροντίδας των εξαρτημένων που είναι άστεγοι ή διαβιούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, στην περιοχή της Ομόνοιας και τη λειτουργία δύο νέων κινητών μονάδων street-work (προγράμματα προσέγγισης χρηστών στον δρόμο) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τρία χρόνια, προϋπολογισμού 1, 4 εκατ. ευρώ.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog