Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Κατάρριψη” τουρκικού F 16 από ελληνικό Mirage 2000,”θυμήθηκαν” οι Τούρκοι!

- Advertisement -

Οι Τούρκοι είναι σε παροξυσμό. Η κατάρριψη του RF 4 και η αναγκαστική και επιβαλόμενη από όλες τις μεγάλες δυνάμεις σιωπή της έχει προκαλέσει νευρικότητα στην Άγκυρα.Δυστυχώς όμως εδώ στην Αθήνα κάποιοι θεωρώντας ότι “ασκούν πατριωτική πολιτική” φροντίζουν να δίνουν την ευκαιρία στους “στριμωγμένους” Τούρκους να προσπαθούν να βρούν διέξοδο πηγαίνοντας τη συζήτηση αλλού!…

Λίγες ώρες μετά από την ανάρτηση στο διαδίκτυο από site που “χρεώνεται” στον κυβερνητικό -πλέον- χώρο της υπόθεσης του τουρκικού F 16 που είχε πέσει το 1996 στο Αιγαίο ,οι τουρκικές εφημερίδες έσπευσαν να εκμεταλευθούν το το γεγονός.

Οι Τούρκοι επιχείρησαν το 1996 να παρουσιάσουν τη πτώση του αεροσκάφους τους ως “κατάρριψη” από ελληνικό αεροσκάφος Mirage 2000 ,το οποίο πράγματι του “είχε πάρει την ουρά”. Το διθέσιο τουρκικό F 16 εξεράγη στον αέρα και σώθηκε μόνο ο ένας χειριστής. Ο δεύτερος ,ο Ναίλ Ερντογάν -συνωνυμία με το πρωθυπουργό- δεν βρέθηκε ποτέ.

Από τότε η οικογένειά του επικαλούμενη δημοσιεύματα του τουρκικού αλλά και του ελληνικού Τύπου προσπαθεί δικαστικά να διεκδικήσει αποζημίωση,υποστηρίζοντας ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε.Κάτι που ούτε η Τουρκία,ούτε η Ελλάδα βέβαια έχουν παραδεχτεί ποτέ επισήμως.

Τώρα που το θέμα επανήλθε οι Τούρκοι δεν έχασαν την ευκαιρία.

Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες

Αντικρουόμενες πληροφορίες  για την τύχη  προσφυγής στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) της οικογένειας του Τουρκου πιλότου  Ναϊλ Ερντογάν που σκοτώθηκε κατά  φερόμενη κατάρριψη του αεροσκάφους του  F-16 στο Αιγαίο από ελληνικό μαχητικό Mirage στις 8 Οκτωβρίου 1996 δημοσιεύει ο τουρκικός τύπος.

Η μεν  Milliyet γράφει ότι η προσφυγή απορρίφθηκε η δε  Turkiye ότι ακόμα δεν δόθηκε απάντηση από την δίκη που ξεκίνησαν στο ΕΔΑΔ.

Στο θέμα δίδεται και σήμερα συνέχεια με αφορμή την κατάρριψη του αεροφωτογραφικού τουρκικού αεροσκάφους Φάντομ από την Συρία και ως βάση οι τουρκοι δημοσιογράφοι  και όσοι ανακινούν το θέμα επικαλούνται ένα δημοσίευμα ελληνικού περιοδικού που ανέφερε, χρόνια μετά την πτώση του τουρκικού αεροσκάφους, ότι αυτό καταρρίφθηκε από ελληνικό Μιράζ.

Αναλυτικά η παρουσίαση του θέματος από τον τουρκικό τύπο:

 -Η εφημερίδα  Milliyet με τον τίτλο «Απόρριψη από το ΕΔΑΔ στην οικογένεια του πεσόντος». Η οικογένεια του Ναϊλ Ερντογάν  είχε ζητήσει, γράφει,  έναντι της Ελλάδας αποζημίωση 625.000 ευρώ , αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό, από το δικαστήριο στο οποίο, όπως αναφέρει,  ελάμβανε μέρος ένας ελληνοκύπριος στην καταγωγή, δικαστής.
– Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Turkiye   με τον τίτλο « Δεν υπάρχει κανένα νέο από την δίκη στο ΕΔΑΔ» και τον υπέρτιτλο « Το F-16 μας είχε καταρριφθεί πριν από 16 χρόνια» γράφει ότι η μητέρα του πιλότου του F-16 Ναϊλ Ερντογάν, που , όπως αναφέρει , είχε χάσει την ζωή του με την κατάρριψη του αεροσκάφους του το 1996 από ελληνικό αεροσκάφος είπε ότι με την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από την Συρία, θυμήθηκαν το δικό τους συμβάν πριν από 16 χρόνια και υπογράμμισε πως ακόμα δεν δόθηκε απάντηση από την δίκη που ξεκίνησαν στο ΕΔΑΔ, τότε.

– Η Radikal με τον τίτλο « Η μάνα της οποίας ο γιός έμεινε στο Αιγαίο δηλώνει δυσαρεστημένη» , γράφει ότι το τελευταίο συμβάν με την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από την Συρία και το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ακόμα οι πιλότοι , αναζωπύρωσε τον πόνο της οικογένειας του πιλότου Ναϊλ  Ερντογάν του οποίου το αεροπλάνο , όπως αναφέρει, είχε καταρριφθεί πριν από 16 χρόνια κατά την αερομαχία με ελληνικά αεροσκάφη. Η μητέρα του Ναίλ , είπε πως όταν καταρρίφθηκε το τουρκικό αεροσκάφος από την Συρία, την αναζήτησαν πολλοί και πρόσθεσε: « Είμαι θιγμένη και δυσαρεστημένη. Κανένας δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα. Τι θα γίνει και αν μιλήσω; Είθε οι οικογένειες αυτών των δύο πιλότων να μην ζήσουν παρόμοιο πόνο.».Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στην αερομαχία που είχε γίνει στις 8 Οκτωβρίου 1996 στα ανοικτά της Χίου είχε καταπέσει τουρκικό F-16 κατά την αερομαχία και ενώ ο ένας πιλότος γλύτωσε, ο άλλος βυθίστηκε μαζί με το αεροπλάνο στην θάλασσα. Μετά από χρόνια – αναφέρει- ένα ελληνικό περιοδικό είχε αναφέρει ότι το συμβάν αυτό δεν ήταν ατύχημα, και ότι το ελληνικό Mirage είχε χτυπήσει με πύραυλο το τουρκικό αεροσκάφος. Τότε η οικογένειά του Ναϊλ Ερντογάν ξεκίνησε δίκη στο ΕΔΑΔ  η οποία ακόμα συνεχίζεται.

– Η Haberturk με τον τίτλο «Ακόμα αγνοείται ο πιλότος μας του F-16 που καταρρίφθηκε πριν από 16 χρόνια» αναφέρει ότι μετά από χρόνια μια ελληνική εφημερίδα είχε γράψει « Εμείς καταρρίψαμε το τουρκικό αεροσκάφος» και αμέσως στην συνέχεια οι γονείς του πιλότου ξεκίνησαν δίκη στο ΕΔΑΔ για ηθική αποζημίωση. Επίσης ζήτησαν 4 εκ ευρώ για την ανάσυρση της σορού του πιλότου.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο μύθος του μπατσου – δικαστή του Αιγαίου, καταρρίφθηκε μαζί με το κατασκοπευτικο φαντομ που έριξαν οι Συριοι…

    Ο γίγαντας με τα πυλινα ποδια της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι νεκρός απο την επανάσταση του 21…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog