Νέα ελάφρυνση των ποινών που έχουν επιβληθεί στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας, οι οποίες δεν αδειοδοτήθηκαν, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της διοργανώτριας Αρχής…

Οι έξι ομάδες έχουν -πλέον- το δικαίωμα να κάνουν τρεις μεταγραφές ή ανανεώσεις παικτών ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, ενώ θα μπορούν να αποκτήσουν γηγενείς παίκτες που θα είναι, όχι έως 22 ετών όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση, αλλά έως 24 ετών!

Παράλληλα, για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου επήλθε νέα διαφοροποίηση καθώς οι ομάδες που δεν έχουν πάρει άδεια θα μπορούν να κάνουν απεριόριστες μεταγραφές Ελλήνων παικτών έως 24 ετών και θα μπορούν να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν το συμβόλαιό με έναν Έλληνα παίκτη ανεξαρτήτως ηλικίας.

Απορρίφθηκε η πρόταση για αύξηση του αριθμού των ομάδων

H πρόταση του Εργοτέλη για αύξηση του αριθμού των ομάδων της Σούπερ Λίγκας σε 19, διαφοροποιήθηκε στη διάρκεια της Γ.Σ. και προτάθηκε να γίνουν 20 οι ομάδες (με παραμονή των τριών υποβιβασμένων και άνοδο μιας επιπλέον ομάδας από τη Football League).

Η πρόταση αυτή μπήκε σε ψηφοφορία και όπως αναμενόταν –καθώς μια τέτοια απόφαση θα προσέκρουε σε πολλές διατάξεις του νόμου και του ΚΑΠ- απορρίφθηκε, από τη στιγμή που δεν συγκέντρωσε το 50+1 των μελών της Λίγκας.

Στη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, υπέρ της πρότασης αυτής, ψήφισαν οι ΠΑΕ Εργοτέλης, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Δόξα Δράμας, Άρης, Παναθηναϊκός, Λεβαδειακός. Κατά, ψήφισαν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Skoda Ξάνθη, Ατρόμητος και ΑΕΚ, ενώ “λευκό” ψήφισαν οι Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα και Κέρκυρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σούπερ Λίγκας:

“Η Γενική Συνέλευση της Super League, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση έλαβε, μεταξύ άλλων, την ακόλουθη απόφαση:

Σε σχέση με τις εισηγήσεις του Δ.Σ. της 22/3/2012 και 28/5/2012 αναφορικά με τις συνέπειες για τις ΠΑΕ που δεν έλαβαν άδεια ΕΠΟ, αποφασίσθηκαν οι ακόλουθες τροποποιήσεις, για τις μεταγραφικές περιόδους «Ιουλίου – Αυγούστου 2012» και «Ιανουαρίου 2013»:

(Ι) ΠΑΕ που συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Super League – ΟΠΑΠ περιόδου 2011-12 η οποία δεν έλαβε άδεια ΕΠΟ δεν υποβιβάζεται στη Football League, θα συμμετέχει κανονικά στο Πρωτάθλημα Super League – ΟΠΑΠ 2012-13, αλλά επ΄αυτής θα ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί:

(α) η μη αδειοδοτηθείσα ΠΑΕ δε θα δύναται, κατά τις μεταγραφικές περιόδους «Ιουλίου – Αυγούστου 2012» και «Ιανουαρίου 2013» να προβαίνει στην απόκτηση ποδοσφαιριστών, με την εξαίρεση ποδοσφαιριστών κάτω των 24 ετών (γεννηθέντων από την 1/1/1988 και μετά) με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained), επίσης κάτω των 24 ετών (γεννηθέντων από την 1/1/1988 και μετά). Παράλληλα, η εν λόγω ΠΑΕ, μέχρι και την 30/6/2013 δε θα δύναται να προβαίνει στην ανανέωση ή τροποποίηση (που εμπεριέχει επέκταση διάρκειας συμβολαίου ή / και αύξηση αποδοχών) των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της, πλην της περίπτωσης ποδοσφαιριστών κάτω των 24 ετών με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος και γηγενών (locally trained) κάτω των 24 ετών. Αν ΠΑΕ, η οποία δεν έχει αδειοδοτηθεί, προβεί σε υπογραφή νέου συμβολαίου ή σε ανανέωση ή / και τροποποίηση συμβολαίου ή σε δανεισμό ή εν γένει σε απόκτηση ποδοσφαιριστή κατά παράβαση των ως άνω, τότε για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές, θα ανακαλούνται τα δελτία (ωστόσο η εν λόγω ΠΑΕ θα υποχρεούται να σεβαστεί τις οικείες οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του εν λόγω ποδοσφαιριστή).

(β) κατ΄εξαίρεση των ως άνω επιτρέπονται χωρίς κανένα ηλικιακό όριο οι αποκτήσεις (λχ με μεταγραφή ή ανανέωση ή δανεισμό) τριών (3) κατά ανώτατο όριο ποδοσφαιριστών οιασδήποτε εθνικότητας για τη μεταγραφική περίοδο «Ιουλίου – Αυγούστου 2012» και ενός (1) κατά ανώτατο όριο ποδοσφαιριστή (με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδος ή γηγενή) για τη μεταγραφική περίοδο «Ιανουαρίου 2013».

(ΙΙ) από τα ποσά που θα αναλογούν σε μη αδειοδοτηθείσα ΠΑΕ εκ των αμοιβών κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η Super League θα παρακρατεί ποσό 20% το οποίο θα καταβάλλεται σε εξόφληση υποχρεώσεων της εν λόγω ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές και προπονητές, δυνάμει αμετάκλητων αποφάσεων των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ που έχουν ήδη εκδοθεί και δυνάμει των οποίων ΠΑΕ δεν έλαβε άδεια ΕΠΟ”