Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δίαιτα; Κάνε τη σωστή δίαιτα με τη σκέψη σου!

- Advertisement -

Το ιδανικό βάρος έχει να κάνει περισσότερο με την ισορροπία μυαλού και πνεύματος, παρά με την τιθάσευση του σώματος, λένε τώρα οι ειδικοί. Μήπως να τους ακούσουμε; …

Πρόσφατα, μια φίλη παραδέχθηκε ότι την ώρα που πήγαινε να κοιμηθεί συνειδητοποίησε πως εκείνη την ημέρα είχε φάει δύο φορές το βράδυ. Την πρώτη γύρω στις οκτώ μαζί με τα παιδιά της. Το μενού περιελάμβανε μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. Τη δεύτερη, γύρω στις δέκα μαζί με τον άνδρα της.

Αυτή τη φορά εκείνος ήθελε πίτσα και έτσι μπροστά στην τηλεόραση τσίμπησε δύο κομμάτια. Στην πραγματικότητα, την ώρα που έτρωγε την πρώτη μπουκιά από το κομμάτι της πίτσας η φίλη μου ένιωθε πως πεινάει! Είχε ξεχάσει το προηγούμενο δείπνο και το πιάτο με τα μακαρόνια. Κάτι δεν πάει καλά σε αυτήν την ιστορία…

Μια σύντομη έρευνα απέδειξε πως οι επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει το φαινόμενο και το ερευνούν διεξοδικά. Η φίλη μου δεν είναι η μόνη και αυτό τουλάχιστον μας παρηγορεί! Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν, λένε οι ειδικοί, σε όσους είναι ιδιαίτερα απασχολημένοι ή για να το θέσουμε καλύτερα σε όσους δεν βρίσκονται σε επαφή με τις πραγματικές βιολογικές ανάγκες τους.

Μα μπορεί ένας άνθρωπος να ξεχάσει ότι έφαγε; Μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να αγνοεί ότι κάνει κακό στον οργανισμό του και να αρχίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από έτοιμο φαγητό, λιχουδιές και γλυκά;

Απόλαυση, όχι παρηγοριά…
Στην πραγματικότητα, όλοι μας τρώμε φαγητό που μας… παρηγορεί. Η μυρωδιά του αγαπημένου μας φαγητού είναι ικανή να διώξει μακριά τα αρνητικά συναισθήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν ουσίες οι οποίες σχετίζονται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και την αύξηση της σεροτονίνης, που βοηθά στηην αλλαγή της διάθεσής μας, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Μάλιστα, στην Αμερική χρησιμοποιούν τον όρο «comfort food» για να περιγράψουν το φαγητό που βοηθάει τον καθένα από εμάς να νιώσει καλύτερα.

Δεν τρώμε όμως μόνον όταν είμαστε στεναχωρημένοι. Τρώμε επίσης όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή βαριόμαστε. Τρώμε χωρίς να το σκεφτούμε και ύστερα ξεχνάμε κιόλας ότι φάγαμε.
Οταν αυτό γίνεται συνήθεια, τότε το βάρος μας αυξάνεται χωρίς ούτε καν να το καταλάβουμε.

Η λύση στο πρόβλημα είναι να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο τι καταναλώνουμε. Μπροστά σε ένα μπολ γεμάτο με παγωτό αναρωτηθείτε: «Το χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μου αυτό; Γιατί θέλω να το φάω; Μήπως μόνον επειδή νιώθω αγχωμένη και κουρασμένη;».

Η προσέγγιση των ψυχολόγων διαφέρει από εκείνη που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Ο λόγος που θέτουμε αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι τόσο για να περιορίσουμε τον εαυτό μας αλλά πιο πολύ για να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας. Το φαγητό οφείλει να είναι μια απόλαυση στη ζωή μας. Ούτε μαρτύριο, ούτε κάτι το απαγορευμένο.

Θαύματα stop!
Εχετε δοκιμάσει όλες τις δίαιτες που έχουν κατά καιρό εμφανιστεί, αλλά και πάλι νιώθετε πως δεν μπορείτε να ελέγξετε το βάρος σας; Τότε ήρθε η ώρα να σταματήσετε να πιστεύετε σε θαύματα. Δεν υπάρχει δίαιτα που θα σας αδυνατίσει σε χρόνο ρεκόρ. Και αν αυτό συμβεί, τότε το πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα κιλά που χάσατε θα τα ξαναπάρετε είτε αυτό συμβεί σε τρεις μήνες είτε σε τρία χρόνια.

Μπορείτε ακόμα και να πετάξετε τη ζυγαριά σας. Η ένδειξη δεν λέει και πολλά… Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μόνοι μας πρέπει να ελέγχουμε το βάρος μας. Πώς νιώθουμε όταν φοράμε το τζιν παντελόνι μας; Μπορούμε να ανέβουμε με ευκολία πάνω στα ψηλοτάκουνα παπούτσια μας ή νιώθουμε βαριές; Αν πραγματικά επικεντρωθούμε σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα όσα έχει ανάγκη για να τραφεί και όχι για να… παρηγορηθεί, τότε θα βρούμε το δικό μας προσωπικό βάρος και αυτό θα είναι το βάρος της ευτυχίας μας.

Διαλογιστείτε
Ο διαλογισμός είναι μια καλή μέθοδος για να εγκαταστήσουμε μια καλή σχέση με το σώμα και τις ανάγκες μας. Και αν η λέξη διαλογισμός σας φαίνεται… εξωτική, ας πούμε ότι για δέκα λεπτά κάθε μέρα θα κάθεστε και θα σκέφτεστε μόνον ό,τι αφορά το σώμα και τη διατροφή σας και όχι φυσικά με επιτακτικό και απόλυτο τρόπο, αλλά περισσότερο με ηρεμία και με διάθεση να ανακαλύψετε τι συμβαίνει!

Για να αναπτύξετε μια καλύτερη σχέση με το ίδιο το φαγητό, μπορείτε να κάνετε μία επιπλέον άσκηση: διαλέξτε ένα από τα αγαπημένα σας φαγητά! Ας πούμε τη σοκολάτα. Πάρτε ένα κομμάτι και βάλτε το μπροστά σας στο τραπέζι. Σκεφτείτε πώς φτιάχτηκε αυτό το κομμάτι, γιατί σας αρέσει, πώς το αποκτήσατε, πώς μοιάζει η εικόνα του, πώς μυρίζει… Τώρα, αναρωτηθείτε τι νιώθετε: αγωνία, θυμό, πείνα, ενοχές; Γευτείτε το!

Αλλά με αργές κινήσεις, ώστε να μπορέσετε να ζήσετε κάθε στιγμή. Ετσι, θα μπορέσετε να συνειδητοποιήσετε ακριβώς πώς νιώθετε και ποιες είναι οι εναλλαγές των συναισθημάτων σας. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως με αυτές τις μικρές κινήσεις και αφιερώνοντας ουσιαστικά χρόνο στον εαυτό σας θα μπορέσετε να τον καταλάβετε, να τον αποδεχθείτε και να τον αγαπήσετε.

Ετσι, θα μάθετε να τρώτε συνειδητά, να απολαμβάνετε και να χαίρεστε ουσιαστικά μία από τις πιο μεγάλες απολαύσεις της ζωής, το φαγητό. Οσο για τα κιλά, με τον καιρό θα βρείτε τη δική σας ισορροπία. Και θα είναι μια ισορροπία την οποία θα μπορέσετε να διατηρήσετε για πολύ-πολύ καιρό!

ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Τα δέκα βήμα για να αγαπήσετε το σώμα σας

1. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι να χτυπήσει σε δέκα λεπτά ακριβώς. Καθίστε κάπου αναπαυτικά και δεσμευτείτε να κάνετε αυτήν την άσκηση για δέκα ακριβώς λεπτά.

2. Αναπνεύστε βαθιά και κλείστε τα μάτια.

3. Καθίστε άνετα και παρατηρήστε τη στάση του σώματός σας.

4. Ξεκινώντας από τα κάτω άκρα και καταλήγοντας στο κεφάλι, δείτε σε ποια σημεία του σώματός σας νιώθετε χαλάρωση και σε ποια ένταση.

5. Θυμίστε στον εαυτό σας πως αυτή η άσκηση συγκέντρωσης στόχο έχει να ελέγξετε το μυαλό σας.

6. Αλλάξτε προσέγγιση: το θέμα είναι να πείσετε τον εαυτό σας ότι έχει να κάνει περισσότερο με το τι προσφέρετε στον εαυτό σας και λιγότερο με το τι του στερείτε.

7. Παρατηρήστε την αναπνοή σας όση ώρα κάνετε αυτές τις σκέψεις.

8. Απελευθερώστε το μυαλό σας και αφήστε το να αδειάσει τελείως.

9. Λίγο πριν τελειώσει η άσκηση, δώστε έμφαση στο σώμα σας. Εχει χαλαρώσει, νιώθετε πιο άνετα;

10. Ολοκληρώστε την άσκηση νιώθοντας ένα αίσθημα ηρεμίας και απόλυτου ελέγχου. Προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτήν την κατάσταση για όσο περισσότερο καιρό μπορείτε.
Espressonews.gr


- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog