Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η αρχαία ιαματική ιστορία του Λουτρακίου σε 11 βήματα..

- Advertisement -

  

1.Με την αρχαία ονομασία ΘΕΡΜΑΙ, από την προστάτιδα των ιαματικών νερών Θερμία Αρτέμιδα, το
Λουτράκι θεωρούταν
πάντα η ιαματική πόλη…
2.Ήταν η αγαπημένη πόλη των Θεών, για αυτό και ο Απόλλων και η Ήρα είχαν τους ναούς τους εκεί για τη λατρεία τους.
3.Το Λουτράκι γεννήθηκε μαζί με τη Θεά Υγεία και μεγάλωσε στα χέρια του Ξένιου Δία.
4.Ένας σημαντικός αρχαίος πολιτισμός αναπτύχθηκε στην περιοχή Περαία σημερινή Περαχώρα, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής θέσης του.
Ένα μεγάλης κατασκευής υδραγωγείο δημιουργήθηκε το 300 π.Χ.
5.Κατά τους προ-ρωμαϊκούς χρόνους το Λουτράκι ήταν ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι της Κορίνθου, υπερηφανευόμενη για έναν ακμαίο πολιτισμό ισάξιο με αυτόν της Κορίνθου.
6.Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων οι εκκλησίες χτίστηκαν γύρω από τα ιαματικά λουτρά.
7.Εκτός όμως αυτών, σημαντικοί αρχαίοι και βυζαντινοί ναοί, υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, o αρχαιολογικός χώρος της Περαχώρας, στο ακρωτήριο Ηραίον, που βρίσκεται κοντά στην εντυπωσιακή λίμνη της Βουλιαγμένης, αλλά και τα μοναστήρια στο βουνό των Γερανείων.
8.Η πιο πρόσφατη ιστορία του Λουτρακίου, που ονομάστηκε έτσι από τα θερμικά λουτρά που παρείχαν
 
οι πηγές του, άρχισε το 1847 όταν έγινε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη θεραπεία ασθενών και άρχισε η οργανωμένη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων γύρω από τις πηγές.
9.Το Λουτράκι χαρακτηρίστηκε ως Λουτρόπολη το 1925.
10.Με το πέρασμα των χρόνων δεν έχασε καθόλου την ιδιότητα αυτή, αλλά τόνωσε το τουριστικό της προφίλ αξιοποιώντας τα ιαματικά νερά, μια σειρά από φυσικές ομορφιές και τα κλιματικά προσόντα που κάνουν την πόλη, πέραν των άλλων, έναν προορισμό θεραπευτικού τουρισμού.
11.Αυτό το δώρο της φύσης, “το νερό της ζωής” όπως εύστοχα έχει χαρακτηρισθεί, αποτελεί σύμβολο για το Λουτράκι, αφού οι θεραπευτικές του ιδιότητες και τα ευεργετικά του αποτελέσματα είναι γνωστά δια μέσου των αιώνων.

*μου το έστειλε φίλος από εδώ

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραία και σχεδόν εκατό χρόνια μετα την ανακύρηξη ως Λουτρόπολη η σημερινή Δημοτική αρχή σκέφτεται να κλείσει το Υδροθεραπευτήριο ή να το παραχωρήσει-χαρίσεισε ιδιώη..Μπράβο μας να τους χαιρόμαστε….

  2. s-spinos:
    Αφού πρώτα φρόντισε να το απαξιώσει, και μετά να το κάνει πανάκριβο – απλησίαστο για τον κόσμο της ανάγκης, προσμένοντας ίσως κάποια θαυματουργή επιφοίτηση στα μυαλά των λεφτάδων να έρθουν στην πόλη μας…
    Τόσα χρόνια τώρα, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το πολύ χρήμα στην πόλη μας το αφήνουν άνθρωποι με μικρό και μεσαίο εισόδημα και ας είναι η μοναδική αλήθεια. Και δυστυχώς οι πράξεις των αρχόντων μας, και πολλών επαγγελματιών, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και αυτούς να τους διώξουν.
    Θα πω και εγώ, να τους χαιρόμαστε.

  3. Εσεις στον δήμο…ακούστε τον υπουργό τουρισμού s-spino.
    Υπουργό κατά περίπτωση και με μεγάλη επιτυχία σε όλα.
    Για όλα έχει αναλύσεις, διαπιστώσεις και μανιφέστα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog