Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τροίκα προς υπ.Ανάπτυξης: Μειώστε τις τιμές στην αγορά

- Advertisement -

Οι τιμές, οι ΕΟΖ, τα δάνεια ρευστότητας και οι επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδακη- τρόικας…

Nα πέσουν οι τιμές στην αγορά ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα, υπογραμμίζοντας την εκτίμησή τους ότι οι στρεβλώσεις διατηρούν ψηλά τις τιμές.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη λειτουργία του ανταγωνισμού, την απελευθέρωση αγορών και την άρση ρυθμιστικών και κανονιστικών εμποδίων σε λιανεμπόριο, καύσιμα και φάρμακα προκειμένου να επιτευχθεί και η μείωση των τιμών.

Σε ό,τι αφορά τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είναι αρνητικά στη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά πάντως να φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη συζήτηση ανοικτή καθώς, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «οι ΕΟΖ δεν είναι υποχρεωτικό να αποτελούν γεωγραφική περιοχή, αλλά μπορούν να αντιστοιχούν σε μία θεματική ενότητα για ένα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στις στρεβλώσεις στην αγορά, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου επιστολή σε όλους τους παράγοντες της αγοράς και τους καταναλωτές, προκειμένου οι τελευταίοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους σχετικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη σύμβαση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της οποίας ο Οργανισμός θα παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά για τους τομείς παρεμβάσεων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο με τους εμπλεκόμενους, την οποία θα κοινοποιήσουν σε Κομισιόν και Τράπεζες.

Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης τέθηκε, επίσης, η αναθεώρηση του Κοινοτικού Πλαισίου (ΕΣΠΑ) με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την ανεργία, τις εξαγωγές και το ενδεχόμενο συνεργασίας με Ηνωμένα Έθνη για εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, και την εκπόνηση ενός «χάρτη» ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκαν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των εξαγωγών και οι οποίες θα παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ θετική ήταν η πρώτη προσέγγιση των εκπροσώπων της τρόικας στην προσπάθεια του υπουργείου για ρύθμιση των δανείων, χωρίς όμως ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η τρόικα να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα της ρευστότητας υπήρξε μια γενική συζήτηση, ενώ το θέμα θα επανεξετασθεί σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μηταράκης, με τα κλιμάκια της τρόικας.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και ζητήθηκε επίσπευση και άρση των εμποδίων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία ενώ αποφασίσθηκε να ζητηθεί η βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. s-spinos:
    ΑΝΑΠΤΥΞΗ που δεν ξεκινάει με εθνικό σχεδιασμό και πρωταγωνιστές τους Έλληνες και τον πλούτο του τόπου δεν υπάρχει. Ανάπτυξη χωρίς πολιτική ηγεσία που να εμπνέει, να δημιουργεί όραμα προόδου και δικαιοσύνης δεν υπάρχει. Όλα τα άλλα είναι απλά κοροϊδία με μοναδικό σκοπό την παραμονή έστω και για ελάχιστο πολιτικό χρόνο στην εξουσία.

    Ας σοβαρευτούμε όλοι. Ανάπτυξη σε αυτό το πείραμα δεν υπάρχει. Η Ελλάδα είναι πλέον ένα νέο κεφάλαιο για τους οικονομολόγους, με πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά ύφεση και πληθωρισμό αντί αποπληθωρισμό, που οδηγεί στην οικονομική και παραγωγική σύνθλιψη. Σε ανθρωπιστική κρίση! Δηλαδή, τι περιμένετε; Να στήσει εργοστάσια εδώ η Μερσεντές και η Φολκσβάγκεν, ή να κάνει τον Σκαραμαγκά το κορυφαίο ναυπηγείο της Ευρώπης η HDW; Μα το είχε και το παρέδωσε στα εμιράτα για να το διαλύσουν!

  2. s-spinos Όταν ο Καραμανλής έφερε εδώ τους Κινέζους να κάνουν επενδύσεις πέσατε όλοι πάνω του να τον φάτε αν είχε γίνει αυτό τότε θα είμασταν τώρα πάρα πολλύ πιο καλύτερα

  3. s-spinos:
    @4:41 δεν κατάλαβα για ποιόν Καραμανλή μιλάς, το θείο ή τον ανιψιό; Αν μιλάς για τον ανιψιό, αν δεν κάνω λάθος η COSCO είναι στο λιμάνι του Πειραιά και κατέχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του, και τώρα που ολοκληρώνεται η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με τον εμπορευματικό σταθμό του Ασπρόπυργου είναι έτοιμη να καταβροχθίσει και στις χερσαίες μεταφορές τη μαρίδα του λέοντος.
    Για ποίου όμως την ανάπτυξη;;; Τα δικά της εμπορεύματα και προϊόντα θα διακινούνται προς την Ευρώπη.
    Μήπως έβαλαν τίποτα ευρουλάκια οι κινέζοι για όλες αυτές τις υποδομές και εγκαταστάσεις και δεν το πήραμε είδηση;;;
    Αν πρόσεξες εγώ μιλώ για ανάπτυξη με πρωταγωνιστές εμάς τους Έλληνες με τρόπο τέτοιο που να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας και τη γεωπολιτική μας θέση για το δικό μας συμφέρον και όχι για τον κάθε έναν που θέλει απλώς να κάνει τη δουλειά του.
    Γιατί νομίζω πως την πατάμε σαν αυτό που λέει το ρητό:
    "Εμπόρους περιμέναμε διακονιαρέοι πλακώσανε", και δουλεύουμε για τους ξένους.

  4. S-SPINOS Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

    ''Αν πρόσεξες εγώ μιλώ για ανάπτυξη με πρωταγωνιστές εμάς τους Έλληνες με τρόπο τέτοιο που να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας και τη γεωπολιτική μας θέση για το δικό μας συμφέρον και όχι για τον κάθε έναν που θέλει απλώς να κάνει τη δουλειά του.
    Γιατί νομίζω πως την πατάμε σαν αυτό που λέει το ρητό:
    "Εμπόρους περιμέναμε διακονιαρέοι πλακώσανε", και δουλεύουμε για τους ξένους.΄''

    Εγραψες φίλε.Αλλα δυστυχώς ακριβώς για αυτό τον λόγο ,για να μην αναπτυχθούμε μόνοι μας και με δικές μας δυνάμεις ,δεν πρόκειτε ποτε να μας αφήσουν…

  5. απο ευχες κανουμε πολλες,πως ομως θα αξιοποιησουμε μονοι μας τον πλουτο μας δεν ξερουμε.μηπως αξιοποιησαν στην αφρικη τους πολυτιμους λιθους η μηπως οι χωρες που εχουν πετρελαιο δεν εχουν φτωχια;βλ.λιβυη, αραβικες χωρες, βενεζουελα κλπ, παντου τα τρωνε οι πολυεθνικες μαζι με τους κυβερνωντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog