Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Reuters: Στα 600 δισ. τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

- Advertisement -

Στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμώνται τα αποθέματα του φυσικού αερίου που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον Ιούνιο και την οποία επικαλείται το Reuters…

Στη μελέτη αναφέρεται πως τα αποθέματα στην υπεράκτια περιοχή της Κρήτης μπορεί να συγκριθούν με εκείνα του πεδίου Λεβιάθαν, που ανακάλυψαν Ισραήλ και Κύπρος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε ελληνικά ύδατα υπάρχουν στρατηγικής σημασίας αποθέματα νότια της Κρήτης. Εκτιμώνται σε περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα – ισοδύναμα με 1,5 δισ. βαρέλια πετρέλαιο – αρκετά για να καλύψουν πάνω από έξι χρόνια ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Το πρακτορείο αναφέρει πάντως ότι θα χρειαστούν χρόνια για να εξερευνηθούν, αλλά σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα γύρο αδειοδότησης και έχει αναθέσει μια σεισμική έρευνα, ώστε να εντοπισθεί η έκταση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους – σύμφωνα με το πρακτορείο – οι Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός, σημείωσαν ότι τα αποθέματα αναμένεται να αποδώσουν στο κράτος 599 δισεκατομμύρια δολάρια, σε περίοδο 25 χρόνων.

Μάλιστα, ο κ. Κονοφάγος είπε στο Reuters ότι πρόκειται για μία πολύ συντηρητική εκτίμηση.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog