Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πως ορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ;

- Advertisement -

Διαβάζω στην “Αυγή” : “«Τα συμφέροντα των τραπεζών είναι διαμετρικά αντίθετα προς τα συμφέροντα
της κοινωνίας» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλ.
Μητρόπουλος ….


υπερασπιζόμενος την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την
οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που συζητήθηκε χθες
στη Βουλή και η οποία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για περικοπή, αναστολή,
ακόμα και για ολική διαγραφή των οφειλόμενων δανείων. Η κυβέρνηση
επιτέθηκε με σφοδρότητα στην πρόταση αυτή με αιτιάσεις για ανευθυνότητα
κι εκμετάλλευση των προβλημάτων του λαού, αλλά και με τερατολογίες για
πιθανή αύξηση της φοροδιαφυγής κι εισφοροδιαφυγής από την εφαρμογή των
ρυθμίσεων της πρότασης αυτής
“.

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι είμαι υπέρ μιας συνολικής ρύθμισης για τα νοικοκυριά, ανάλογη με εκείνη που εφαρμόστηκε στα ελληνικά ομόλογα και στους μισθούς των εργαζομένων.

Με πλήρη ειλικρίνεια ζητώ από τους αξιότιμους σχολιαστές των αναρτήσεων που κάνω μια εξήγηση σχετικά με το τι τελικά προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί παντού διαβάζω καταγγελτικό λόγο, αλλά πουθενά δεν βρήκα την πρόταση με διευκρινίσεις.

Δηλαδή :

Τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπερχρεωμένο νοικοκυριό που αξίζει ενός κουρέματος στα δάνειά του ;

Τα μικρομεσαία νοικοκυριά που είναι συνεπή με κόπο στα δάνειά τους υπάγονται στο “κούρεμα” της πρότασης ή ωφελημένα θα είναι εκείνα που έχουν “χρεοκοπήσει” ;

Ευνοούνται εκείνοι που δεν πληρώνουν και εκείνοι που παλεύουν και πληρώνουν τι είναι ;

Μήπως κάτι τέτοιο είναι το ίδιο με την περαίωση που ουσιαστικά διευκολύνει τους μη συνεπείς ;

Με ποιον τρόπο θα επιβραβευτεί το συνεπές νοικοκυριό που δεν πήρε ας πούμε δάνειο 400.000 ευρώ αλλά πήρε μικρότερο και έφτιαξε μικρότερο σπίτι ;

Ελπίζω να μην εννοεί τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όπως εννοούσε την αυτοδιάθεση των λαών και μας προέκυψε η εικόνα της ανάρτησης.

Με ειλικρινή απορία,

Φλογίδας

- Advertisement -

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στο βιογραφικό σου εκλεγμένο κομματικό στέλεχος της ΝΔ θα αναφέρεις άραγε ότι κάποτε έγγραφες σαν ¨Φλογίδας¨ στο loutrakiblog ?

    Μιλάω για τότε που θα θελήσεις να εκπροσωπήσεις την παράταξη σου στη βουλή …

    05 / 10 / 201220:52

    Αυτοκτόνησε πατέρας 5 παιδιών στη Ρόδο

    Απαγχονισμένος βρέθηκε στην αποθήκη του σπιτιού του σε χωριό της Ρόδου ένας 65χρονος, πατέρας πέντε παιδιών.

    Τον αυτόχειρα εντόπισε η σύζυγός του σήμερα το απόγευμα, ενώ οι αστυνομικοί βρίσκονται αυτή την ώρα στο σπίτι και προσπαθούν να διαλευκάνουν τα αίτια που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

    http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/240913/aytoktonise-pateras-5-paidion-sti-rodo

    ΠΑΝΘΗΡΑΣ

    http://blogs.warwick.ac.uk/images/rosalindhook/2005/06/04/panther.jpg

  2. ΜΕΡΟΣ 1
    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διερεύνησης ενός οικονομικού σκανδάλου, μείζονος σημασίας, που αφορά στα «θαλασσοδάνεια των κομμάτων» και κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
    Νέα διαβαθμισμένη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συντάχθηκε πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, χαρακτηρίζει αδύνατη την αποπληρωμή των υπέρογκων ποσών από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον δύο πιστωτικά ιδρύματα (η Αγροτική Τράπεζα και η Εθνική) βρίσκονται στο «κόκκινο όριο».
    Την ίδια στιγμή, ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη αναμένεται να «παρελάσουν» μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι, περίπου, 70 ύποπτοι-στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου να καταθέσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους για το διερευνώμενο κακούργημα της απιστίας.
    Σε πρώτη φάση, το βάρος των Αρχών πέφτει στη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων των στελεχών της ΑΤΕ, η οποία είναι και κρατική τράπεζα, γεγονός που δικαιολογείται από τα υπερμεγέθη δάνεια τα οποία χορήγησε η διοίκησή της σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.
    Η έκθεση-κόλαφος για την ΑΤΕ
    Από τη νέα, διαβαθμισμένη, έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία έχουν ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής έρευνας. Κατ' αρχάς γίνεται μια χαρτογράφηση των κομματικών δανείων και των υπολειπόμενων οφειλών, η οποία έχει ως εξής:
    Νέα Δημοκρατία: 132,4 εκατ. ευρώ
    ΠΑΣΟΚ: 120,7 εκατ. ευρώ
    Κ.Κ.Ε.: 10,9 εκατ. ευρώ
    Συνασπισμός: 8,2 εκατ. ευρώ.
    Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης (72,9%) προήλθε από κρατική τράπεζα, και δη την Αγροτική. Είναι ενδεικτικό ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οφείλουν αυτήν τη στιγμή στην ΑΤΕ το ποσό των 198,7 εκατ. ευρώ (106 εκατ. η Νέα Δημοκρατία και 92 εκατ. το ΠΑΣΟΚ), ενώ σκανδαλώδες -κατά τις εισαγγελικές Αρχές- είναι το γεγονός ότι ο υπέρογκος δανεισμός πραγματοποιήθηκε με μοναδικό εχέγγυο τις κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων μέχρι και το 2018!
    Σε ό, τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, η αποπληρωμή του δανείου προβλέπεται να γίνει μέσω των εκχωρήσεων των κρατικών επιχορηγήσεων για τα έτη 2012 μέχρι και 2016 (πλην του 2015), ενώ για τη Νέα Δημοκρατία προβλέπονται οι εκχωρήσεις των ετών 2011-2018 (πλην του 2015).
    Από το απόρρητο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει με σαφή τρόπο ότι, την παρούσα χρονική στιγμή, η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας είναι εκτεθειμένη σε ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο: εκείνον του να μη λάβει ποτέ πίσω τα ποσά της δανειοδότησης. Το πόρισμα αναφέρει: «…Προκύπτει ότι λόγω των υψηλών υπολοίπων και των εκχωρήσεων των κρατικών χρηματοδοτήσεων που αφορούν μέχρι και το έτος 2018, πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Αγροτική…».
    «Στο κόκκινο» και η Εθνική
    Σοβαρό πρόβλημα, όμως, ενδέχεται να αντιμετωπίσει και η Εθνική Τράπεζα, της οποίας τα δάνεια χαρακτηρίζονται επίσης ως «υψηλού ρίσκου». Ειδικότερα, η ΕΤΕ έδωσε 8,7 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα τις επιχορηγήσεις του 2015 και του 2019 (!), 5,1 εκατ. ευρώ στη Νέα Δημοκρατία με αντάλλαγμα την κρατική χρηματοδότηση των ετών 2019 και 2020 (!), 7,7 εκατ. ευρώ στο ΚΚΕ που θα αποπληρωθεί από τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2011-2015 και 8 εκατ. ευρώ στον Συνασπισμό για τα οποία εκχωρήθηκε η ετήσια κρατική επιχορήγηση της περιόδου 2011-2018. Βάσει του πορίσματος, το πρόβλημα είναι «μικρότερο» σε σχέση με εκείνο της Αγροτικής, καθώς «οι απαιτήσεις είναι χαμηλότερες και υπάρχει ισόποση σχεδόν διασπορά στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα διερευνηθεί σε βάθος το σκεπτικό που προηγήθηκε της απόφασης δανειοδότησης, αφού ουδείς μπορεί να θεωρήσει ως θέσφατο ότι οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί θα εξακολουθούν να υφίστανται και τα προσεχή έτη και ακόμη περισσότερο ότι θα έπαιρναν ποσοστά ανάλογα με εκείνα των παρελθόντων χρόνων.
    Επίσης, ως τραπεζικό παράδοξο σημειώνεται και το δάνειο ύψους 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από την Eurobank, δίνοντας ως αντάλλαγμα μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011 και χωρίς να γίνει -όπως αναφέρει η έκθεση- η «νομότυπη εκχώρηση αυτής».

    ΑΛΕΞΙ-ΚΕΡΑΥΝΟ

  3. ΜΕΡΟΣ 2
    Δεν διασφαλίζεται η αποπληρωμή από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία
    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η διαπίστωση που περιέχεται στο πόρισμα και αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υψηλές δανειοδοτήσεις που έχουν λάβει.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2009-2011 τα δύο κόμματα εξουσίας ήταν άκρως ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη (εκλογική) χρηματοδότηση.
    Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ελλειμματικό τα έτη 2009 και 2011. Ιδιαίτερα το 2009 εμφάνισε (και λόγω εκλογών) αυξημένες δαπάνες ύψους 94,6 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των οποίων οδηγήθηκε σε δανεισμό ύψους 46,8 εκατ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ δαπανών και εσόδων το 2009 έφθασε τα 12,3 εκατ. ευρώ και το 2011 τα 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω και της μείωσης των εσόδων του κινήματος (εισφορές βουλευτών, μελών και φίλων) την τελευταία τριετία κατά 64,7% θεωρείται αδύνατο -σύμφωνα με το πόρισμα- να κατορθώσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε.
    Ακόμη χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία, καθώς τον Δεκέμβριο του 2010 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 127,6 εκατ. ευρώ και έναν χρόνο αργότερα έφθασε τα 132 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το πόρισμα αναφέρει ότι «λόγω του συνεχούς αυξημένου δανεισμού, το κόστος εξυπηρέτησής του (τόκοι και έξοδα δανείων) αυξήθηκε κατά 173%, ποσό το οποίο υπερβαίνει το 50% της κρατικής χρηματοδότησης» καθώς και ότι «παρά την αύξηση των εισφορών των μελών, των βουλευτών και των φίλων κατά 14,9% την τελευταία τριετία, το κόμμα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες και διαρκώς προβαίνει σε νέο δανεισμό».

    Το κόμμα του οποίου ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς εμφάνισε «τρύπα» 9,2 εκατ. ευρώ το 2009 και ελάχιστο πλεόνασμα το 2010 και το 2011 κατά 1,2 εκατ. ευρώ και 335.000 ευρώ αντίστοιχα.

    ΑΛΕΞΙ-ΚΕΡΑΥΝΟ

  4. ΜΕΡΟΣ 3
    Η πώληση της "Αγροτικής Τράπεζας" φαίνεται να είναι μια καλή ευκαιρία για να τακτοποιηθούν τα… θαλασσοδάνεια τους, ΠΑΣΟΚ και – γιατί όχι; – ΝΔ. Όπως είναι γνωστό, τα δυο κόμματα έχουν δανειστεί από την "Αγροτική" το μεγαλύτερο μέρος των 250 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει από Τράπεζες. Η ευκολία με την οποία τα έπαιρναν οφείλεται φυσικά στο ότι το Δημόσιο είχε στην "Αγροτική"  την πλειοψηφία των μετοχών.

    Θυμίζουμε ότι για τα θαλασσοδάνεια αυτά, έχει επέμβει ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης που αναζητεί ευθύνες στους υπαλλήλους που τα έδωσαν χωρίς καμία εμπράγματη εξασφάλιση…

    Τώρα λοιπόν τα δυο κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ που έχει πτωχεύσει, αναζητούν τον τρόπο να απαλλαγούν αναίμακτα από δάνεια που δεν μπορούν να αποληρώσουν. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ που η επιχορήγησή του έπεσε στο 1/3, έχει αδυναμία να καλύψει ακόμη και τα μηνιαία λειτουργικά του έξοδα.

    Οι "λύσεις" είναι δυο λοιπόν:

    1. Τα δάνεια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ να θεωρηθούν υγιή και να τα αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς. Σε αυτή την περίπτωση η "Πειραιώς ως ΙΔΙΩΤΙΚΗ Τράπεζα μπορεί εύκολα να αλλάξει τους όρους τους. Να διαγράψει μέρος των οφειλομένων, να μικρύνει πολύ τα επιτόκια και να επιμυκήνει τον χρόνο αποπληρωμής. Ακόμα και να τα εξοφλήσει με ένα νεο δάνειο ιδιαίτερα ευνϊκών όρων.

    2. Τα δάνεια των δυο κομμάτων να θεωρηθούν επισφαλή και να πάνε στην "μη υγιή" Αγροτική. Τότε θα πρέπει να τεθούν αμέσως σε εκκαθάριση. Θα καταγραφεί η πραγματική αδυναμία να εξοφλήσουν, θα δεσμευτεί ένα μέρος της επιχορήγησης των δυο κομμάτων και το υπόλοιπο χρέος θα παραγραφεί. Για όλα αυτά ίσως χρειαστεί και μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο κατά προτίμηση νυχτερινές ώρες.

    ΑΛΕΞΙ-ΚΕΡΑΥΝΟ

  5. ΜΕΡΟΣ 4
    Φλογίδα το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μοιρολόι σου δεν ελαφρύνει καθόλου την αρνητική ψήφο των δικών σου στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
    Καταλαβαίνω απόλυτα τη στάση σας και τις απόψεις σας…..
    Τα πάτε μία χαρά με τις επιταγές των ξένων τοκογλύφων,θα τα χαλάσετε με τους εγχώριους?

    ΑΛΕΞΙ-ΚΕΡΑΥΝΟ

  6. ΦΛΟΓΙΔΑ ΓΙΑ ΚΟΥΤΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΣΠΕΙΡΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ …..ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ? ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕΙΝΕ ΕΣΥ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΕΞΙ-ΚΕΡΑΥΝΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΕΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΟΡΟΥΣ ΑΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ,ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ , ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ , ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ …..Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ….ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ …..

  7. για τον φιλο 1973. βαζεις ενα στοιχημα οτι μετα τις αμερικανικες εκλογες ο υπερπατριωτης σαμαρας θα συμφωνησει στην ονομασια των σκοπιων με το ονομα μακεδονια?

  8. Φίλε 1:57 δεν θα διαφωνήσω μαζί σου ως προς τον ''πατριωτισμό'' του Σαμαρά,απλώς βλέποντας τις εξελίξεις στα βαλκάνια και κυρίως την στάση της Βουλγαρίας απέναντι στα Σκόπια πιστεύω πως οι Σκοπιανοί έχουν περιέλθει σε πολύ δυσκολη θέση,άρα θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία η οποιαδήποτε υποχώρηση μας.Θα είναι καθαρή προδοσία χωρίς δικαιολογιτικά και ίσως για αυτό δεν θα γίνει…Δεν θα έχουν τι να μας πούν δηλαδή οι πολιτικοί μας,είναι θέμα χρόνου να διαλυθούν τα Σκόπια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog