Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Reuters: Στο 26,5% η ανεργία στην Ελλάδα το 2013

- Advertisement -

Επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής για στις χώρες PIGS Με ένα σκληρότερο 2013 θα έρθουν αντιμέτωπες η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία,…

σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 46 οικονομολόγοι, καταδεικνύει ότι η λιτότητα στις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου ώθησε σε ύφεση πολύ βαθύτερη εκείνης που προέβλεπαν οι κυβερνήσεις, την ώρα που η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο και η βελτίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι αργή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Ελλάδα, η Πορτογαλία κι η Ισπανία πρόκειται να βγουν από την ύφεση το 2014, όμως ο αναπτυξιακός ρυθμός θα είναι τόσο βραδύς που δεν θα αρκέσει για να αντιστραφούν οι τεράστιες κάμψεις στην παραγωγικότητα, καταγεγραμμένες αφότου το 2010 η κρίση χρέους άρχισε να κατατρύχει την ευρωζώνη. Το 2013 θα είναι ένα προσέτι έτος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, σε ποσοστό ανώτερο του προβλεφθέντος κατά τη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, αν και μερίδα οικονομολόγων διαβλέπει καλύτερη αντιμετώπιση φέτος του δημοσίου ελλείμματος της Ελλάδας. Φέτος διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 4,3% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 3% ύφεση που είχε γίνει τον Οκτώβριο. Για το ποσοστό των ανέργων, μερίδα οικονομολόγων διαβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο αυτού στο 26,5% του εργατικού δυναμικού.

Πάντως, από την τωρινή δημοσκόπηση απορρέει ότι η ύφεση στην Ελλάδα αρχίζει να χαλαρώνει, έστω κι αν η ανάκαμψη απέχει σαφώς ένα δωδεκάμηνο. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, οι προσπάθειες για να περικόπτονται τα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό θα αποδειχθούν δαπανηρότερες σε σύγκριση με ό,τι η κυβέρνηση εισηγήθηκε σε πρώτη φάση. Το ισπανικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 6,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, αντί ενός 6% που ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το λήξαν έτος, ανώτερο του 5,3% του ΑΕΠ που αναφέρθηκε στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο. Για την πορτογαλική οικονομία, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι αυτή θα συρρικνωθεί φέτος 1,7% του ΑΕΠ, έναντι τού 1,5% που προβλέφθηκε τον Οκτώβριο, αφού πέρυσι η συρρίκνωσή έτεινε στο 3% του ΑΕΠ.

Φέτος δεν θα εξυπηρετηθεί ο στόχος το δημόσιο έλλειμμα να πέσει στο 4,5% του πορτογαλικού ΑΕΠ. Τελικά το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας. Φωτεινό σημείο στις τέσσερις αυτές οικονομίες χαρακτηρίζεται η ιρλανδική οικονομία, που φέτος βρίσκεται στον αστερισμό μίας μικρής οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας με ρυθμό 1,2% για όλο το 2013, βραδύτερα του 1,5% που ήταν έως τώρα η πρόβλεψη, καλύτερα των τριών άλλων οικονομιών ευρωζώνης συμπεριλαμβανόμενης της γερμανικής, όπου η κυβέρνηση στο Βερολίνο έχει προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας με 0,4% — για όλο το 2013.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog