Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία σχεδιάζει τη δική της Silicon Valley

- Advertisement -

Τη δημιουργία ενός «τεχνολογικού» προαστίου, στα πρότυπα της Siicon Valley στο σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, σκέφτεται πολύ σοβαρά η ρωσική κυβέρνηση, επεκτείνοντας την πολιτική της για την επέκταση των «επιστημονικών πόλεων»…

Ο υπουργός Επικοινωνιών της Ρωσίας, Νικολάι Νικιφόροφ πρότεινε τη δημιουργία ενός προαστίου λίγο έξω από τη Μόσχα όπου θα απασχολούνται και θα ζουν 10.000 ειδικοί στον τομέα της πληροφορικής. «Για να φέρουμε και να κρατήσουμε στη Μόσχα τα ταλέντα της πληροφορικής θα πρέπει να δημιουργήσουμε υψηλό επίπεδο διαβίωσης» δήλωσε ο υπουργός στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Σύμφωνα με τον Νικιφόροφ το προάστιο θα φιλοξενεί συνολικά 25.000-35.000 ανθρώπους και θα διαθέτει υψηλού επιπέδου υποδομές, όπως ιατρικά κέντρα, σχολεία και νηπιαγωγεία, ενώ τα ακίνητα θα ενοικιάζονται μόνο, για να αποφευχθεί το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης, σε ενδεχόμενο «κύμα» πωλήσεων.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα προσέλκυε πολλές εταιρείες και το ρωσικό κράτος θα έπρεπε να συνυπογράφει τα κριτήρια με τα οποία θα φιλοξενούνται οι υπάλληλοί τους» είπε ακόμα ο υπουργός, ο οποίος είναι γνωστός για το πάθος του για την πληροφορική.

Η Ρωσία έχει πάντως μακρά ιστορία «επιστημονικών πόλεων», περιοχών, δηλαδή, με υψηλή συγκέντρωση επαγγελματιών στο χώρο της τεχνολογίας. Το 2011, ο Νικιφόροφ, τέθηκε επικεφαλής του σχεδίου Innopolis, μίας επιστημονικής πόλης στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν.

Παράλληλα έχει ήδη δημιουργηθεί μία τεχνολογική κοινότητα έξω από τη Μόσχα, το Σκόλκοβο, που εξειδικεύεται σε διενέργεια ερευνών σε θέματα ενέργειας, πληροφορικής (IT) και επικοινωνιών. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί απολαμβάνουν ειδικούς οικονομικούς όρους, υπό ειδικό νόμο.

Ήδη εδρεύουν εκεί περίπου 700 μικρές εταιρείες.
Το όραμα του υπουργού του Βλάντιμιρ Πούτιν, πάντως, εάν υλοποιηθεί, θα είναι πρωτοποριακό για τη χώρα. Απομένει να δούμε εάν θα χτιστεί μία ρωσική Silicon Valley δίπλα από τη… στέπα.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Mε πληροφορίες από Russia Today/Ria Novosti
newpost

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog