Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δημοσκόπηση Public Issue: Με μισή μονάδα πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ

- Advertisement -

Προβάδισμα μόλις μισής μονάδας δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ νέα δημοσκόπηση της Public Issue για το Σκάι και την «Καθημερινή». Η τρικομματική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η «ψαλίδα» μεταξύ τους συρρικνώνεται. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, η οποία σημειώνει, μάλιστα, άνοδο…

Ειδικότερα, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29% (28,5% τον Ιανουάριο) έναντι 28,5% (29% τον Ιανουάριο) της ΝΔ. Με ποσοστό 11,5% η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο (+1,5%) ανάμεσα στα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σταθερά στο 8%, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υποχωρούν αμφότερες κατά μία μονάδα, με την Ιπποκράτους να καταπέφτει στην πέμπτη θέση (7%), και τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται έκτη με 6%. Τελευταίο βρίσκεται το ΚΚΕ, με αμετάβλητη επιρροή που ανέρχεται στο 5,5%.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα στην παράσταση νίκης, με το 48% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως η ΝΔ θα ήταν ο νικητής των εκλογών εάν η χώρα μας προσέφευγε αύριο στις κάλπες, εξασφαλίζοντας διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων σε βάρος της Κουμουνδούρου, η οποία υποχωρεί στο 38%, και ανατρέποντας το προβάδισμα 5 μονάδων που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο (44% έναντι 39%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31%, αυξημένο από 28% τον Ιανουάριο, και αφήνοντας πίσω τον «κανένα» (26%) τους ΑΝΕΛ (15%), τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (αμφότερες παρατάξεις 12%).

Σύμφωνα με την έρευνα, καταλληλότερος πρωθυπουργός κρίνεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 46% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. Το 26% των συμμετεχόντων κρίνει πως κανένας εκ των δύο ηγετών δεν αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την πρωθυπουργία.

Αισθητή συρρίκνωση της διαφοράς καταγράφεται στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση θεωρείται καταλληλότερη για τη χώρα, με το ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει δεύτερος (23%, από 19% τον Ιανουάριο) αλλά να μειώνει το χάσμα που τον χωρίζει από την τρικομματική κυβέρνηση (37%, από 40% τον Ιανουάριο) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο. Στη δεύτερη θέση για καταλληλότερη κυβέρνηση πάντως βρίσκεται σταθερά η επιλογή «καμία από τις δύο» με 36%.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog