Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μετατρέψετε μια παλέτα σε αρωματικό κήπο στο μπαλκόνι σας!!!

- Advertisement -

Ένα είναι το σίγουρο παλέτες υπάρχουν! Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου στην Ελλάδα θα δεις μπροστά σου μια παλέτα κάπου αραγμένη, ξεχασμένη, αφημένη!  Ε, όχι πια!…


Μια πολύ όμορφη και φτηνή ιδέα για όλους τους “μπαλκονάτους” φίλους μας λοιπόν είναι να μετατρέψετε την παλέτα σας σε κήπο.

Το τι θα φυτέψετε εξαρτάται από εσάς.Μια ωραία και χρηστική πρόταση θα ήτανε τα αρωματικά φυτά όπως μέντα, δυόσμος, βασιλικός,μαϊντανός κλπ.
Δείτε πιο κάτω πόσο εύκολη είναι η διαδικασία…………..

Υλικά που θα χρειαστείτε
Μία καθαρή παλέτα σε καλή κατάσταση
Φυτόχωμα για γλάστρες (δύο μεγάλες σακούλες)
Τα φυτά που θέλετε να φυτέψετε, εδώ θα πρότεινα αρωματικά φυτά για να έχουμε πάντα φρέσκα από το μπαλκόνι μας κατευθείαν στην κουζίνα (γύρω στα 6 φυτά για κάθε άνοιγμα στην παλέτα όπως θα δείτε πιο κάτω).
Φιλμ εδαφοκάλυψης : Μαύρο φιλμ εδάφους (κοστίζει γύρω στα 0,25 ευρώ τα 250m). Διαθέσιμο σε ρολά πλάτους 1m και μήκους 250m. Χρησιμοποιείται συνήθως σε φύτευση λαχανικών και αντέχει για μία έως δύο καλλιεργητικές σεζόν.

Συρραπτικό Πιστόλι Βαρειάς Χρήσης
Γυαλόχαρτο και ένα ψαλίδι

 Συντήρηση του “παλετιανού” μας κήπου
Αφού βρούμε την κατάλληλη παλέτα και την μεταφέρουμε σπίτι ρίξτε μια ματιά μήπως υπάρχουν πλευρές που χρειάζονται κάρφωμα ή λίγο τρίψιμο με το γυαλόχαρτο για να έχουμε λεία επιφάνεια καθώς θα δουλεύουμε.   

 Έφτασε η μεγάλη στιγμή της συρραφής
Αποφασίστε πια από τις δύο “Φάτσες” σας φαίνεται πιο ευπαρουσίαστη, γιατί θα καλύψετε την “άσχημη” πλευρά με το ύφασμα. Θα καλυφθεί το κάτω μέρος,η “πλάτη” και οι δύο πλευρές της παλέτας με το φιλμ εδαφοκάλυψης.
Μετρήστε και κόψτε το φιλμ για να καλύψετε την πίσω “φάτσα” το κάτω μέρος και τις δύο άκρες αφήνοντας το πάνω μέρος ακάλυπτο γιατί και εκέι θα φυτέψουμε τα φυτά μας αργότερα.


Χαρίστε λίγους πόντους παραπάνω για τυχόν λάθη.Τεντώστε αλλά μην το παρακάνετε με το φιλμ (για να μην σχιστεί) και συρράψτε παντού όπου χρειάζεται.Φροντίστε να μην αφήνετε κενά και σούρες για να μην υπάρχουν διαρροές όταν θα ποτίζετε και χάνεται το χώμα.

Ας φυτέψουμε λοιπόν!
Επιλέξτε τα φυτά που θα φυτευθούν στο πάνω μέρος της παλέτας. Βάλτε τα φυτά κολλητά μεταξύ τους για να έχουμε πυκνή βλάστηση.Αδειάστε την πρώτη σακούλα με το φυτόχωμα και στη συνέχεια σπρώξτε το ανάμεσα στα ανοίγματα και επαναλάβετε το ίδιο με την δεύτερη σακούλα. Φροντίστε το χώμα να πάει παντού ομοιόμορφα.

Σπρώξτε το χώμα στο κάτω άνοιγμα δημιουργώντας βαθουλώματα στο οποία θα φυτέψουμε τα φυτά. Φυτέψτε 6 φυτά κολλητά στο κάθε άνοιγμα (ανάλογα). Στη συνέχεια σπρώξτε το χώμα για να στερεώσετε τα φυτά. Επαναλάβετε το ίδιο για όλα τα ανοίγματα.


Tip
Μην αφήστε κενό χώρο πουθενά γιατί θα χάνεται το χώμα όταν θα ποτίζετε.Φροντίστε όπως προαναφέραμε τα φυτά να είναι κολλητά μεταξύ τους. Αν υπάρχουν κενά σπρώξτε καλά το χώμα προς τα κάτω,

Φροντίζοντας την παλέτα κήπο μας
Καλό θα ήτανε να την αφήνατε στο πάτωμα για δύο βδομάδες μέχρι να ριζώσουν τα φυτά για να μην χαθεί άδικα χώμα αργότερα (αν δεν είστε τόσο ανυπόμονοι). Ποτίστε ανάλογα με το τι φυτά θα φυτέψετε.


Tip
Ποτίστε τα φυτά σας συχνότερα από ότι θα χρειαζότανε κανονικά γιατί μέσα στην παλέτα ξεραίνεται το χώμα γρηγορότερα.Περιοδικά ρίξτε υγρό λίπασμα μέσα στο νερό σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που θα βρείτε στην συσκευασία.

Με αυτά τα ολίγα θα έχετε ένα όμορφο ευωδιαστό κήπο στο μικρό σας μπαλκονάκι!

lifeonthebalcony

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog