Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Φτιάχνουν μια Ελλάδα για τους λίγους και τους ισχυρούς

- Advertisement -

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα φορολογικό σύστημα απλό, λειτουργικό, σταθερό, πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε ημερίδα του κόμματος στο ΕΒΕΑ…

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα εστιάζει στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί το πώς η σταθερή και διαχρονική μεροληψία τη φορολογικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ισχυρών, αποτέλεσε παράγοντα της σημερινής κρίσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι βασικοί πυλώνες της πρότασης είναι:

1. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις).

Με περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

2. Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στόχος είναι η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου να ανέλθει στο μέσο όρο της ευρωζώνης, αντί στα πολύ χαμηλά επίπεδα; Που είναι σήμερα.

3. Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων.

Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

4. Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.

5. Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

Ο κ. Τσίπρας, επισήμανε δε ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του χαρατσιού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο να μετατρέπονται οι μικροιδιοκτήτες σε ενοικιαστές, στα ίδια τους τα σπίτια ή να απειλούνται με κατάσχεση όσοι δεν έχουνε δουλιά ή ζούνε μέσα στη φτώχεια».
«Αποσιωπάται το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας αφέθηκε συστηματικά να καταρρεύσει προκειμένου να δημιουργηθεί, σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς, χώρος για την ιδιωτική πρωτοβουλία και κερδοσκοπία», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Σε μια κοινή γνώμη πεισμένη ότι ο δημόσιος τομέας δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο του και στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, οι περικοπές δαπανών παρουσιάζονται ως αναγκαίος και μόνος ρεαλιστικός στόχος. Ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδέστατος και αντιεπιστημονικός και πρέπει να καταρριφθεί».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, «αντιμετωπίζει τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ, οργανώνει την έξοδο από την κρίση με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, βάζει τέλος στην προκλητική φοροασυλία του πλούτου, δημιουργεί όρους ανεξαρτησίας για την οικονομική μας πολιτική». «Στόχος μας είναι η οργάνωση των δημόσιων οικονομικών έτσι ώστε δαπάνες και έσοδα να βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης», υπογράμμισε.

Επισήμανε, επίσης, ότι βασικός στόχος είναι η αποτελεσματική οργάνωση της πρόληψης της φοροδιαφυγής, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά «τόσο τα αναγκαία άμεσα βήματα για την ανόρθωση όσο και τις θεσμικές αλλαγές, που στοχεύουν στην ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας».

«Η κυβέρνηση περιορίζεται στην οργάνωση μιας συστηματικής φοροεπιδρομής, που στοχεύει κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν. Απειλεί με φυλακή το μισό ενεργό πληθυσμό, και οργανώνει μια οικονομική μεταρρύθμιση που καθηλώνει τις επόμενες γενιές στα 300 ευρώ, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δημόσιο πλούτο», ανέφερε.

«Φτιάχνουν μια Ελλάδα για τους λίγους, τους ισχυρούς και τους πλούσιους», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog