Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στην «προκρούστια κλίνη» οργανισμοί, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ασφαλιστικό !!!

- Advertisement -

Και ξαφνικά έγινε το θαύμα, οι τόνοι έπεσαν και οι τροϊκανοί άρχισαν να συζητάνε…
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα των τελευταίων ημερών δεν φάνηκε καμία στιγμή να ανησυχούν και απέφευγαν τους δραματικούς τόνους και ενόψει της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με την τρόικα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν το «μορατόριουμ» για αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής του ελληνικού προγράμματος μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Μάλιστα από το Βερολίνο έχει διαμηνυθεί στην ελληνική κυβέρνηση να μην υπάρξει καμία αρνητική είδηση από την Ελλάδα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ στην πορεία της προς τις εκλογές

Σε αυτό το κλίμα είναι, άλλωστε, και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος για πρώτη φορά. Χρησιμοποίησε μάλιστα ασυνήθιστα θετικούς τόνους για τις επιδόσεις της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή «Der Standard» στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει κούρεμα, απάντησε ότι το Eurogroup θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το αν η Ελλάδα του 2014 παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι η ανοχή των δανειστών είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, είναι ο μήνας σταθμός που θα κριθούν τα πάντα. Τότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση αλλά και θα κριθεί αν χρειάζονται νέα μέτρα, που όμως δεν θα ληφθούν πριν από τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η τρόικα θα φύγει από την Αθήνα με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ως «μάθημα εργασίας» στην κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα των απολύσεων, δεν θα μπει θέμα άμεσων απομακρύνσεων. Θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σαφές και συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα.

Τον Ιούνιο, όμως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά τότε αναμφίβολα θα υπάρξει πίεση αλλά και εκβιαστικά διλήμματα.
Οι κυβερνητικοί εταίροι ξορκίζουν ένα νέο κύμα οριζόντιων περικοπών και πολλά θα εξαρτηθούν από το εύρος των επεμβάσεων στο κράτος. Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές οι λειτουργικές δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από δέκα και πλέον χρόνια, προκειμένου να μη χρειαστεί να υποστούν νέες περικοπές οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων.

Αυτό είναι αδύνατον χωρίς καταργήσεις μεγάλου τμήματος του κράτους, δηλαδή χωρίς ιδιωτικοποίηση των εφοριών, χωρίς κατάργηση δαπανηρών όψεων του «Καλλικράτη» και χωρίς κλείσιμο οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και πανεπιστημίων, και αυτόματη απόλυση των λειτουργών τους.

Το νέο ασφαλιστικό θα ανοίξει εκ των πραγμάτων καθώς οι πολλαπλασιαστές της ανεργίας, των χαμηλών εισφορών δημιουργούν ασφυξία στα ταμεία.

«Ολόκληρο το κράτος βρίσκεται στο τραπέζι του Προκρούστη και τίποτε δεν είναι ιερό» λένε κυβερνητικοί παράγοντες.
Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι, πλέον, στο Μαξίμου αρχίζει και ξυπνάει ο αντίλογος έναντι του δόγματος της τρόικας.

Η λιτότητα σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, με εμπορικούς εταίρους με αδύναμες οικονομίες, και χωρίς δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος, εκτύπωσης χρήματος και ρύθμισης των επιτοκίων εγκλωβίζει μία οικονομία σε μια «δίνη ύφεσης» που μεγεθύνει τα ελλείμματα, αυξάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στεγνώνει τις τράπεζες, παγώνει την οικονομική δραστηριότητα, αποθαρρύνει την εισροή κεφαλαίων, ακυρώνει επενδυτικά σχέδια, αποδεκατίζει τις επιχειρήσεις, αυξάνει την ανεργία και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα.

Και μπορεί η τρόικα σε αυτήν τη φάση να αρνείται ακόμη και να συζητήσει αυτή την επιχειρηματολογία και λένε ότι οι «αστοχίες» του ελληνικού προγράμματος οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον «ασθενή ρυθμό των μεταρρυθμίσεων», στην «ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης» και στο «έλλειμμα πολιτικής ενότητας των πολιτικών δυνάμεων», ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι ο Πρωθυπουργός θα τη χρησιμοποιήσει στην περίπτωση που ζητηθούν νέα μέτρα.

Νίκος Παναγιωτόπουλος
newpost

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog