Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νέα βιογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου με πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής του

- Advertisement -

Άγνωστες πτυχές του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου έρχονται στο φως μέσα από μια νέα βιογραφία. Η βιογραφία του «Andreas Papandreou: The Making Of A Greek Democrat And Political Maverick» περιγράφει την…

μετάβασή του από επιτυχημένου οικονομολόγου σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητας της μεταπολεμικής Ευρώπης και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «ποιος ήταν και τι πίστευε».

Συγγραφέας του ο Σπύρος Δραΐνας, πολιτικός αναλυτής, ιστορικός και αρθρογράφος, ο οποίος επί αρκετά χρόνια εργαζόταν ως ιστορικός στο Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου.
Στη βιογραφία παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τα νεανικά χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, τη ζωή του στις ΗΠΑ, την επιστροφή στην Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη πολιτικά περίοδο αλλά και τη μεταμόρφωσή του σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Εκτός όμως από την ανάλυση της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου, το βιβλίο χαρτογραφεί μία κρίσιμη για την Ελλάδα εποχή, στην οποία η χώρα μας γνώρισε δικτατορία, πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο, σπαραγμό αλλά και τις διεθνείς «ισορροπίες» στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Σε αρκετά σημεία υπάρχουν αναφορές για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι ΗΠΑ προκειμένου στην Ελλάδα να μην επικρατήσει ο κομμουνισμός, ενώ με γλαφυρό τρόπο περιγράφονται οι ποικίλες αμερικανικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Ο συγγραφέας αφηγείται επίσης τη σύλληψη του Ανδρέα Παπανδρέου το 1939 ως κατηγορούμενος για δημιουργία τροτσκιστικής ομάδας, τη μετανάστευση του στην Αμερική την άνοιξη του 1940, την είσοδό του στην αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα στο Χάρβαρντ, τον πρώτο του γάμο με τη Χριστίνα Ρασσιά, αλλά και τη θητεία του στον αμερικανικό ναυτικό.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ακαδημαϊκή πορεία του Ανδρέα και στη δημιουργία σχέσεων φιλίας με σημαίνουσες προσωπικότητες όπως ο Γκάλμπρεϊθ και ο Καρλ Κάισεν.
Στις σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται επίσης η γνωριμία και ο γάμος του με τη Μαργαρίτα Τσαντ, η δημιουργία οικογένειας, αλλά και το πάθος για την τζαζ του Νατ Κινγκ Κόουλ και του Λούις Άρμστρονγκ.

Η περιπετειώδης και σταδιακή επιστροφή του στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα. Σε κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάζονται πυκνά στοιχεία για τη διαμόρφωση των σχέσεων με τον πατέρα του, όσο και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Παράλληλα καταγράφεται η συμμετοχή του στις εκλογές του 1964 ως υποψήφιος βουλευτής της Ένωσης Κέντρου, αλλά και η άποψή του για τα Ανάκτορα και τον Κωνσταντίνο, τον οποίο θεωρούσε έξυπνο, αλλά με κακή εκπαίδευση.

Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει ακόμη και τη ρήξη του με τον Γεώργιο Παπανδρέου, καθώς και την περίοδο της Αποστασίας και της ριζοσπαστικοποίησής του. Εκτενής αναφορά, αν και όχι σε ξεχωριστό κεφάλαιο, γίνεται και στις αμφιλεγόμενες σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τις ΗΠΑ, οι οποίες διατρέχουν όλο το βιβλίο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο Α. Παπανδρέου, χρησιμοποίησε πολλές φορές τις γνωριμίες του για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση του πατέρα του. Από την άλλη, οι Αμερικανοί έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν πολύ χρήσιμο σύνδεσμο, καθώς θεωρούσαν σημαντικό να έχουν μέσα στην ελληνική κυβέρνηση ένα «Αμερικανό», όπως τον αποκαλούσαν. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Α. Παπανδρέου γνώριζε αυτήν την αντίληψη και προσπαθούσε να αποτινάξει από πάνω του τη «ρετσινιά».

Στον επίλογο του βιβλίου παρατίθεται ομιλία του Α. Παπανδρέου στο Πρίνστον το 1968, όταν, οργισμένος μετά την επιβολή της δικτατορίας, συγκρίνει τη στάση των ΗΠΑ με αυτή της Σ. Ένωσης και αναπτύσσει το όραμά του για μια Ευρώπη ελεύθερη, που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τη σχέση της με τις δύο υπερδυνάμεις.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog