Επικίνδυνη για την εγγύηση των καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτηρίζουν οι Financial Times την απόφαση για επιβολή φόρου στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών…

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα παρά το γεγονός ότι θεωρεί νόμιμη την απόφαση αυτή, προσθέτει ότι πρόκειται για «προδοσία» για εκείνους που έχουν να χάσουν τα περισσότερα και τα λιγότερα για να λογοδοτήσουν.

«Αντιμέτωποι με ένα κράτος-μέλος που βυθιζόταν, αντί να ρίξουν στην Κύπρο σωσίβιο, οι ηγέτες της ευρωζώνης πέρασαν μια μυλόπετρα γύρω από το λαιμό της» γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times τονίζοντας ότι εκεί που η ευρωζώνη έδειχνε να έχει μπει σε μια σωστή τροχιά, επέστρεψε στις παλιές της αυταρχικές συνήθειες.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, το γεγονός ότι η παράκαμψη του νομικού καθεστώτος για νομικές διεκδικήσεις από την πλευρά των χρεοκοπημένων οφειλετών πλήττει ουσιαστικά τους απλούς καταθέτες ωφελώντας εκείνους που έχουν περίπλοκες επενδύσεις.

Εναλλακτικά, υποστηρίζει η εφημερίδα, θα έπρεπε να είχε επιβληθεί ζημία σε μεγαλύτερο ποσοστό για τους μεγαλοκαταθέτες, ενώ επισημαίνει ότι η απόφαση ουσιαστικά τορπιλίζει τα σχέδια της ευρωζώνης για μία τραπεζική ένωση και ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγυήσεων για τις καταθέσεις.

«Οι ηγέτες μόλις έριξαν λάδι στη φωτιά» καταλήγει το άρθρο των Financial Times τονίζοντας το πολιτικό ρίσκο που κρύβει η απόφαση αυτή, καθώς η ήπια μεταχείριση των μεγαλοεπενδυτών γίνεται όλο και πιο εκνευριστική για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.