Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μετά το ιστορικό ΟΧΙ της Κύπρου μπαίνει σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο – Τι προβλέπεται για την επόμενη ημέρα

- Advertisement -

Μετά το βροντερό ΟΧΙ της Κύπρου στην απίστευτη επιταγή του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων και την “βροντερή σιωπή” που προκλήθηκε σε όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία φυσικά, ήρθε η ώρα του εναλλακτικού σχεδίου για τον κυπριακό λαό…

Σύμφωνα με το newsit.com.cy το σχέδιο δράσης της κυπριακής κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμο αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις κρίσιμες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα, Μιχάλη Σαρρή με τους ρώσους αξιωματούχους. Αυτό φαίνεται άλλωστε καθώς μετά το όχι του κυπριακού κοινοβουλίου υπήρξε τηλεφωνική του κ. Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ρωσικά μέσα ο κ. Πούτιν φανερά ικανοποιημένος από την απόφαση της Κύπρου δεσμεύτηκε να δει με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τα αιτήματα του υπουργού ΟΙκονομικών της Κύπρου.

Ο σχεδιασμός της Κύπρου περιλαμβάνει;

Α. Πώληση της Λαϊκής Τράπεζας για δύο δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία
Β. Πακέτο συμφωνίας για την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου με τη Μόσχα.

Θα επιδιωχθεί ταυτόχρονα, σύναψη νέου δανείου με την Ρωσία και επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ, που εξασφάλισε από τη χώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο του 2011.

Θα προνοήσουν… τα ταμεία προνοίας

Ως γνωστό, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση 5,8 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτό το κομμάτι της εξίσωσης έρχονται να συμβάλουν, νοουμένου ότι καταλήξει αισίως η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, τα ταμεία προνοίας, ημικρατικών, τραπεζών και ιδιωτών.

Το διαθέσιμο ποσόν στα ταμεία, ανέρχεται στα 4,4 δις ευρώ. Ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό, θα δοθούν κρατικά ομόλογα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το Φυσικό Αέριο.

Οριακό κούρεμα σε ξένους επενδυτές με το αζημείωτο

Στο μεταξύ, υπό μελέτη βρίσκεται και η εφαρμογή ενός μικρού οριακού κουρέματος, σε ξένους καταθέτες, στους οποίους, θα προσφερθούν ενισχυμένα ανταλλάγματα, συνδεδεμένα και πάλι με τα μελλοντικά κέρδη του Φυσικού Αερίου. Ανάμεσα σε άλλα, θα προταθεί και η συμμετοχή των ξένων καταθετών που θα υποστούν κούρεμα, σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών, ενώ θα δοθούν άδειες παραμονής για διευκόλυνση των εργασιών τους στην Κύπρο.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. να τα δουν αυτα οι ραγιαδες ελληνες πολιτικοι, απο τους ανεκδιηγητους παπανδρεου,παπακωνσταντινου, λοβερδο βενιζελο μεχρι τους σαμαρα, στουρναρα ,κουβελη και σια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog