Βλέπω πολλούς νέους ιδιοκτήτες φυλών όπως Ντόπερμαν, Πιτ μπουλ, Μπουλντόγκ, Μπόξερ κ.α. να ρωτούν πότε να κόψουν τα αυτιά και τις ουρές των κουταβιών τους…
Κάποιοι δε που έτυχε να το πάρουν σε μεγαλύτερη ηλικία, ακόμα και 1 έτους, επιμένουν σε αυτό, αγνοώντας την άρνηση του ίδιου του κτηνιάτρου τους διότι είναι κάτι που προκαλεί απέραντο πόνο και αιμορραγία σε ένα ζώο. Γιατί θέλουμε ζώα ακρωτηριασμένα?

Δυστυχώς,πολλοί έχουν συνδέσει στο μυαλό τους και ίσως χωρίς να φταίνε,ορισμένες ράτσες με standard κομμένα αυτιά και ουρές! Αυτή η…μόδα ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών αφορά σε λόγους καλλωπιστικούς, για να φάινεται ”πιο άγριο”, για να φαίνεται ”πιο επιβλητικό” αλλά και στα πιτ μπουλ, για να μην πιάνει τα αυτιά του ενός ο αντίπαλος στις κυνομαχίες! Ελάχιστοι υποστηρίζουν το κόψιμο ουράς για ”καλύτερη ισορροπία και ανάπτυξη του σκελετού” και κάποιοι το κόψιμο αυτιών ” για να μην μπαίνουν μέσα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ωτίτιδα”. Αντιθέτως,ένα αυτί που είναι ολόκληρο και κρέμεται προστατεύει τον ακουστικό πόρο και όχι ένα κομμένο!

Σκεφτείτε όταν παίρνετε ένα ζώο που ανήκει σε κάποια ράτσα που συνήθιζαν να κόβουν αυτιά και ουρά, γιατί θέλετε να το κάνετε και εσείς. Υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας? Οχι. Υπάρχει λόγος πέρα από την εμφάνιση και απλά επειδή έτσι συνηθιζόταν? Οχι.

Σκεφτείτε ότι το μόνο που κάνετε είναι να ακρωτηριάζετε στην κυριολεξία μέλη του σώματος του ζώου σας. Αξίζει για καλλωπιστικό λόγο να του το κάνετε? Αν απλά θελετε να ”φαίνεται άγριο”,απλά δεν κάνετε για σκύλο και κακώς πήρατε. Ο σκύλος είναι σύντροφος. Το αν είναι φύλακας,εξαρτάται από την εκπαίδευση που θα του κάνετε και όχι απ τα κομμένα του αυτιά.

Λάβετε υπόψη σας ότι σχεδόν όλοι οι εκτροφείς (και ελπίζουμε σύντομα το 100%) δεν κόβουν πλέον αυτιά και ουρές στα ζώα τους,είτε είναι Ροτβαιλερ,είτε Μπόξερ,είτε Κόκερ.

Λάβετε υπόψη σας ότι η Ελλάδα έχει προβεί στην κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 13 Νοεμβρίου 1987, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 31, στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος και αναφέρει στο άρθρο 10 ότι :

1. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως α) το κόψιμο της ουράς, β) το κόψιμο των αυτιών, γ) η τομή των φωνητικών χορδών, δ) η αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών.

2. Δεν πρέπει να επιτραπούν εξαιρέσεις ως προς την απαγόρευση παρά μόνο: α)Εάν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μια μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγους κτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου β)είτε για να εμποδίσει την αναπαραγωγή.

Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 10 της Σύμβασης τιμωρούνται με τις προβλεπόμενες ποινές από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Νόμου 1197/1981 (ΦΕΚ 240’Α), στο οποίο προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μηνών ή χρηματικό πρόστιμο ή και τα δύο και προβλέπεται επίσης, σε περίπτωση υποτροπής ο διπλασιασμός των ποινών.

(http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/125.htm)

Λάβετε υπόψη σας ότι ο κτηνίατρος που δέχεται να ακρωτηριάσει ζώο διώκεται.
Λάβετε υπόψη σας τέλος το πιο απλό:αν αγαπάτε πραγματικά το ζώο σας,δεν πρέπει να του κόψετε κανένα αυτί,ουρά,χέρι ή πόδι!!!Οπως δε θα κάνατε ποτέ στο παιδί σας ή στο φίλο σας,όποια εμφάνιση ή προεύλευση και αν είχε!

adespoto.gr