Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αναλήψεις εκατομμυρίων… όσο οι τράπεζες στην Κύπρο ήταν κλειστές

- Advertisement -

Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση έκανε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές της για να γλιτώσει την άτακτη χρεοκοπία, κάποιοι χρησιμοποίησαν μια σειρά από τεχνάσματα για να βγάλουν τα λεφτά τους από τις κυπριακές τράπεζες -που παρέμεναν κλειστές- και να «σώσουν» τις καταθέσεις τους από το κούρεμα…..

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters, αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονταν για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα «κόλπα» που χρησιμοποίησαν κάποιοι πελάτες προκειμένου να σηκώσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν.
Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου άρχισε να ζητά περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Μεγαλονήσου, αναφέρουν πηγές του Reuters. «Τα ποσά που δήλωναν οι Κύπριοι σε ημερήσια βάση ήταν πολύ λιγότερα από όσα ήταν στην πραγματικότητα».
Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα «βγήκαν» από την Κύπρο και πού κατέληξαν. Πάντως, οι τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου έχουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Και στη βρετανική πρωτεύουσα λειτούργησαν κανονικά την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς μάλιστα να βάλουν όριο στις αναλήψεις.
Σημειώνεται επίσης ότι η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank. Ούτε αυτή είχε θέσει όριο αναλήψεων.

*protothema.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog