Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η τελευταία ευκαιρία του Βενιζέλου

- Advertisement -

Του Γιώργου Λακόπουλου…

Ίσως δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ. Τα Πάθη του κρατούν πολύ καιρό τώρα και προοπτική Ανάστασης δεν διαφαίνεται. Η σύγκρουση Βενιζέλου-Παπανδρέου για τα οικονομικά του κόμματος είναι μία από τις πολλές πλευρές της παθογένειάς του. Υπάρχουν κι άλλες εξίσου σοβαρές. Με τα οικονομικά η άκρη μπορεί να βρεθεί σύντομα αν θέλουν να τη βρουν -πράγμα αμφίβολο, ως αυτή τη στιγμή- ή θα τη βρουν οι εισαγγελείς. Με τα υπόλοιπα τι θα κάνουν;

Αυτή η εσωκομματική κρίση έχει μια πλευρά για την οποία μένει να αποδειχθεί αν αντιλαμβάνεται ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: είναι η τελευταία του ευκαιρία. Να κάνει, τι; Να αποφασίσει την αυτοδιάλυση του Κινήματος. «Διάλυσέ το, το διαλυμένο», θα λέγαμε.

Ο Βενιζέλος παρέλαβε τα υπολείμματα κόμματος που δεν ήταν πλέον κόμμα, μετά τη θητεία Παπανδρέου. Δεν το κατάλαβε. Το έδειξαν όμως οι εκλογές το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίζουν να το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Από εδώ και πέρα θα έχει να αντιμετωπίσει και την κληρονομική βουλιμία του Γιώργου. Προκειμένου να απομακρυνθεί η συζήτηση από τη διαχείριση που έκανε ο ίδιος, θα ανοίγει θέματα που στηρίζονται, όλο και πιο καθαρά, στην κληρονομική αντίληψή του για το ΠΑΣΟΚ.

Για τον Βενιζέλο δεν μένει παρά η μεγάλη απόφαση: να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και να καλέσει όσους κινούνται στην ευρύτερη Δημοκρατική παράταξη να στρατευθούν σε έναν νέο φορέα. Ένα νέο ΠΑΣΟΚ, πάνω στα ερείπια του παλαιού. Με πρόσωπα τα οποία θα μετέχουν στην πολιτική για τις ιδέες τους και όχι για το συμφέρον τους. Με καθαρές θέσεις και διαυγή πολιτική. Με αρχές, καταστατικό, λειτουργίες και ιδεολογία. Χωρίς κληρονόμους, φέουδα, βαρίδια, κρατικοδίαιτους, αποκατεστημένους δια της πολιτικής, καριερίστες, ψώνια και νεόπλουτους. «Για να επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αυτοδιαλυθεί», έγραφε πριν από χρόνια ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης.

Τώρα είναι η ευκαιρία. Θα βρει πολλούς πρόθυμους να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και ο ίδιος θ’ αλλάξει. Θα αφήσει στην άκρη το αλαζονικό ύφος. Έχει τα προσόντα να ηγηθεί μιας αναγεννησιακής κίνησης στην οποία όμως δεν είναι μόνος. Αν τιθασεύει τον χαρακτήρα του μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με το σημερινό ΠΑΣΟΚ απλώς θα μπει στο εξής σε μια αναμέτρηση με τον νεοπαπανδρεϊσμό, χωρίς νόημα. Και στο τέλος θα ηττηθεί. Αν αυτό είναι που θέλει να κάνει, ο δρόμος είναι ανοικτός. Αλλά τον οδηγεί σε άδοξο τέλος.

Ο άλλος δρόμος είναι να αποτολμήσει τη μεγάλη κίνηση: ένα νέο Κίνημα – με το οποίο θα περάσει στην επομένη φάση, με καθαρούς όρους και καθαρούς στόχους. Να χτίσει -μαζί με άλλους- από την αρχή ένα νέο κόμμα. Από το πρώτο μέλος. Από την πρώτη λέξη. Από την πρώτη οργάνωση. Μπορεί να αναμετρηθεί με αυτή την πρόκληση; Έχει τη βούληση να φύγει μπροστά; Έχει την αντοχή να ανοίξει νέο κεφάλαιο με τους απλούς ανθρώπους που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του και όχι με τους παράγοντες και τους αξιωματούχους που το εκμεταλλεύτηκαν; Θα είναι η πραγματική συνεισφορά του στο δημόσιο βίο. Αλλιώς, θα μείνει στην πολιτική ιστορία της χώρας και της παράταξης, ως ένας ακόμη αναλώσιμος.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΗ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ, Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ‘’ΛΑΘΟΣ’’ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ…
    Ας δούμε ποιες είναι οι οφειλές των κομμάτων και ας σκεφτούμε τι ακριβώς συμβαίνει; Τα χρήματα που πήραν τα κόμματα είναι γνωστά σε όλους και σκοπό είχαν και έχουν να διαφυλάξουμε , όσο το δυνατόν το ‘’μαύρο χρήμα’’.
    Λογικά λοιπόν ,όταν αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα, θα έπρεπε, αν το κάναμε για ενημέρωση του κοινού, να παρουσιάσουμε τη λίστα με τις οφειλές ΟΛΩΝ ! των κομμάτων.

    Για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε χρήματα, και πόσα; Τι έγιναν, πόσα είναι; Γιατί δεν γίνεται αναφορά αφού είναι και περισσότερα; Είναι τόσο ’’μονόπλευρα’’ ευαίσθητος ο Βαγγελάκης ή το ‘’κύκλωμα’’ ψάχνει για αφορμές;
    Τα χρήματα που χρωστά η Νέα Δημοκρατία, ποιος θα ελέγξει πως δαπανήθηκαν, ή εδώ δεν ..χρειάζεται; Δεν επιδιώκουμε-προτείνουμε συμψηφισμό, αλλά ούτε και ΚΥΚΛΩΠΙΣΜΟ!!!

    Ποιος λοιπόν κύριε Βενιζέλο υπονομεύει ποιον, για μία ακόμη φορά; Υπονομεύεις το Πασοκ κύριε Βενιζέλο και κτυπάς το Γιώργο, γιατί ξέρεις ότι το Πασόκ ταυτίζεται.

    Υποσχέσεις και μυστικές συμφωνίες φαίνεται να αποκρυπτογραφούνται !
    Βαγγελάκη, άδικα τα ‘’βάζεις’’ με τον Γιώργο, ο οποίος προς τιμήν του ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει ανακατευθεί από τότε που τον ΔΙΩΞΑΤΕ!!! από όσο γνωρίζουμε.

    Εμείς δεν σε θέλουμε. Εμείς σε αντιπαθούμε. Εμείς οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε βλέπουμε και αηδιάζουμε κυριολεκτικά, γι αυτό και θα σε πληρώσουμε με το νόμισμα που σου αξίζει. Κυριακή κοντή γιορτή…

    Τώρα όμως ‘’κτυπάς’’ εμάς και αυτό δεν συγχωρείται.

    Εμείς αγωνιστήκαμε με όλο το παρακράτος και όλο τον φασισμό του οποίου τελικά είσαι λάτρης, όπως φαίνεται, εσένα θα φοβηθούμε; Θα σε στείλουμε ΣΠΙΤΙ σου μία καλή. Όλη η Ελλάδα σε αντιπαθεί, όλα τα κόμματα όλος ο λαός.

    Πάλι ο Γιώργος ‘’φταίει’’; Μα τέλος πάντων, δεν αντιλαμβάνεσθε ότι ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ του κάνετε; Τον πολεμάτε γιατί είναι ΕΝΤΙΜΟΣ, τον πολεμάτε γιατί όλος ο κόσμος τον σέβεται και αναγνωρίζει τη σπουδαιότητά του, τις γνώσεις του, τις προτάσεις του το ήθος του .

    Και αυτό ΣΑΣ ΚΑΙΕΙ !!! Ζηλεύετε ! ΦΟΒΑΣΤΕ και αγωνίζεστε να βρείτε ‘’αμαρτία’’ και ‘’έγχρωμο δικαστή’’ ώστε να εμποδίσετε την επιστροφή του και τις αποκαλύψεις που θα κάνει, για την βρώμικη συμπεριφορά σας όταν κληθείτε να δώσετε λόγο και για αυτά που κάνετε και φυσικά και για αυτές τις άθλιες συκοφαντίες και σκευωρίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog