Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΤΩΡΑ: Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές αποφάσισε η ΟΛΜΕ

- Advertisement -

Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές αποφάσισε η ΟΛΜΕ…


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:20
Την προκήρυξη απεργίας στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, και επαναλαμβανόμενες απεργίες από 20 έως 24 Μαΐου, αποφάσισε η ΟΛΜΕ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες την προαναφερθείσα απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, το οποίο διέκοψε τη μαραθώνια συνεδρίασή του χθες, για να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα το μεσημέρι, με 9 ψήφους υπέρ και δυο κατά. 
Σύμφωνα με το Mega η απόφαση μένει να τεθεί προς ψήφιση στις τοπικές ΕΛΜΕ, οι οποίες θα πρέπει να την επικυρώσουν με συμμετοχή τουλάχιστον του 30% των καθηγητών. Κατόπιν, η απόφαση θα πάει στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μαΐου, δυο μέρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών. Επίσης, σημειώνεται ότι με νέο non-paper το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει προς όλες τις οικογένειες πως δεν πρέπει να αγωνιούν και ότι οι εξετάσεις θα γίνουν καθώς είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση. Όπως έλεγαν νωρίτερα συνεργάτες του κ. Αρβανιτόπουλου, “μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών”.
Στην διάσπαση των καθηγητών ποντάρει η κυβέρνηση 
Κυβερνητικές πηγές πάντως πριν τη λήψη της απόφασης του προεδρείου της ΟΛΜΕ, όπως είχε ενημερώσει από το πρωί το Capital.gr, διαβεβαίωναν με κατηγορηματικό τρόπο ότι «οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά», ποντάροντας στην υποχώρηση των ίδιων των καθηγητών. Υποστήριζαν δηλαδή πως παρά την όποια απόφαση της ΟΛΜΕ, οι τοπικές ΕΛΜΕ θα διαφοροποιηθούν από την «κεντρική» απόφαση –επικαλούνταν μάλιστα σχετικά μηνύματα που έχουν φτάσει στο υπουργείο Παιδείας από διάφορες περιοχές της χώρας. Στην αντίθετη περίπτωση, αλλά και στις περιοχές που οι ΕΛΜΕ συνταχθούν με την απόφαση για απεργία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών καθηγητών. Κατά τις ίδιες πηγές, «οι ακραίοι της ΟΛΜΕ επιζητούν την επιστράτευση ώστε να μη φανεί ότι οι ίδιοι υποχωρούν» -επικαλούνταν άλλωστε τον ίδιο την πρόεδρο της Ομοσπονδίας που παραδέχθηκε δημοσίως πως με την επιστράτευση οι καθηγητές θα επιστρέψουν στα σχολεία «με ψηλά το κεφάλι»…
Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Θα ζητήσω νέα συνάντηση με τον υπουργό 
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, επέρριψε τις ευθύνες για την αδιέξοδη κατάσταση στο χώρο της παιδείας, στο αρμόδιο υπουργείο λέγοντας πως πυροδότησε την εν λόγω απόφαση εξαιτίας τόσο του χρόνου που επέλεξε να καταθέσει το νομοσχέδιο όσο και της αδιαλλαξίας του. 
Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «έστω και την τελευταία στιγμή το υπουργείο Παιδείας έχει την ευχέρεια να κάνει αυτό που πρέπει ώστε να μας δώσει την δυνατότητα να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα πίσω», ενώ πρόσθεσε «Θα αναλάβω προσωπικά την πρωτοβουλία να ζητήσω νέα συνάντηση με τον υπουργό». 
Την απόφαση στηρίζουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις εκτός του ΠΑΜΕ. 
Ο κ. Παπαχρήστος πρόσθεσε επίσης πως με την απόφαση αυτή “11.0000 συμβασιούχοι αναπληρωτές καθηγητές στέλνονται στο Ταμείο Ανεργίας, ενώ 4.000 – 5.000 μόνιμοι συνάδελφοί μας πάνε στις ακριτικές περιοχές της χώρας”. 
«Δεν θέλουμε απεργία που θα προκηρυχτεί από συνδικαλιστές οργανώσεις αλλά από εκπαιδευτικούς», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ εξηγώντας πως οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσα από γενικές συνλεύσεις. 
Τέλος, ερωτηθείς για το τι έχουν να πουν στους μαθητές που αγωνιούν για το μέλλον τους απάντησε χαρακτηριστικά: “ Στους μαθητές μας λέμε πως πρώτα εμείς βρισκόμαστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση γιατί πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια χρειάστηκε να κάνουμε χρήση της απεργίας”.
ΠΑΣΟΚ: Αδιανόητη η απόφαση
Η αδιανόητη απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους,αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στην απόφαση αυτή και καλεί την ΟΛΜΕ να την ανακαλέσει. Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα.
*capital.gr
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ήθελα να ήξερα γιατί η Κυβέρνηση έφερε ένα τόσο σοβαρό θέμα για το μέλλον των καθηγητών προς συζήτηση λίγες μέρες πριν από τις Πανελλήνιες. Δεν ήξεραν ότι θα αντιδρούσε έτσι η ΟΛΜΕ?

  2. Ακριβώς επειδή το ήξερε το έκανε… Για να πουλήσει παραμύθι μετά για απαράδεκτους καθηγητές που δεν σέβονται τους νέους. Γιατί τους σέβεται η κυβέρνηση με ανεργία στους νέους 60% και μισό μισθό κάτω των 25…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog