Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ποντίκι: «Οι Έλληνες δεν δουλεύουν στα χωράφια»

- Advertisement -

«Παπούτσι από τον τόπο σου…» λέει μία πασίγνωστη παροιμία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στην ελληνική αγροτιά. Μπορεί αρκετοί Έλληνες, λόγω ανεργίας, να έχουν επιστρέψει στα χωράφια, όμως ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι αγροτικές ανάγκες……

Ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης τα μεροκάματα που κυμαίνονται από 20 έως 35 ευρώ για δουλειά από…ήλιο σε ήλιο δεν πείθουν τους Έλληνες να γίνουν εργάτες σε ξένα χωράφια.
«Μεγάλωσαν δύο γενιές νέων παιδιών με κακή νοοτροπία. Είμαστε αναγκασμένοι να εισάγουμε εργατικό δυναμικό, από τη στιγμή που οι Έλληνες δεν έρχονται στα χωράφια». Αυτή είναι η εικόνα του αγροτικού δυναμικού, όπως την περίγραψε, στο «Π» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχίτας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία η ανεργία τον Ιανουάριου εκτοξεύθηκε στο 27,2%, ενώ «πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 29,2%.
Και ενώ η ανεργία τραβάει την ανηφόρα, σε μία συνηθισμένη πρακτική των τελευταίων ετών, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εργασίας εξέδωσαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (4426/117,ΦΕΚ 681), σύμφωνα με την οποία εκδίδονται άδειες παραμονής στην Ελλάδα σε συνολικά 4.240 αλλοδαπούς από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εργαστούν νόμιμα με εξασφαλισμένη άδεια για ένα χρόνο, σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου. Για να καλυφθούν περαιτέρω ανάγκες, εφόσον χρειαστεί, ο συγκεκριμένος αριθμός προβλέπεται να προσαυξηθεί κατά 10%. Οι χώρες προέλευσης των εργατών είναι οι εξής: Αλβανία, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ταϊλάνδη, Κίνα, Σρι Λάνκα και Ιαπωνία.
Οι βασικότερες ελλείψεις εντοπίζονται στην Μακεδονία και την Θράκη καθώς το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εργασία καθορίστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Μακεδονίας –Θράκης στις 2.492 θέσεις. «Πριν από χρόνια δεν υπήρχαν Έλληνες εργάτες γης αλλά αλλοδαποί επειδή ήταν πιο οικονομικοί. Τώρα δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά εργατικά χέρια. Τα μεροκάματα κυμαίνονται από 25 έως 35 ευρώ. Παίρνουν άδεια παραμονής και είναι ασφαλισμένοι. Πολλές φορές χρειαζόμαστε εργάτες, αλλά οι Έλληνες δεν επαρκούν», τόνισε ο κ. Τσιχίτας, μιλώντας στo “Π”.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται στις καλλιέργειες, τις στάνες και τη θάλασσα της Μακεδονίας είναι μεγάλη και ως εκ τούτου οι εργοδότες ακολούθησαν τη διαδικασία έγκρισης αδειών διανομής για αλλοδαπούς, οι οποίοι πρόκειται να έρθουν μέσα στο 2013. Κατέθεσαν δηλαδή σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες επιτροπές των δήμων και περιφερειών που συνεργάζονται με τις ελληνικές πρεσβείες προκειμένου να καλυφθούν οι κατά τόπους ανάγκες.
«Αν υπήρχαν ελληνικά χέρια δεν θα παίρναμε αλλοδαπούς εργάτες. Υπάρχει για ένα χρονικό διάστημα 4 ή 5 μηνών που μπορούν να απασχοληθούν άνθρωποι. Δεν μπορεί να καλυφθεί . Αν μπορούσε δεν θα έπρεπε να δίνουν άδειες. Ωστόσο, κινδυνεύει η παραγωγή να μείνει αμάζευτη», προσθέτει ο κ. Τσιχίτας. Οι Έλληνες, όπως μας λέει, θεωρούν υποτιμητική την εργασία στα χωράφια και με αυτή τη λογική αποτρέπονται. «Είναι λίγα τα λεφτά αλλά στην εποχή που ζούμε έστω και αυτά τα λίγα είναι σημαντικά. Αυτό λόγω και ανάγκης θα αλλάξει. Είτε ως αγρότες είτε ως άνθρωποι που ζούμε στην επαρχία», τονίζει.
Στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, οι αγρότες ασχολούνται κυρίως με το ρύζι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Από τη συγκεκριμένη περιοχή παράγεται το 70% του ρυζιού της ελληνικής αγοράς. Εντούτοις, δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. «Σίγουρα χρειαζόμαστε άτομα, όσον αφορά τις αγροτικές διαδικασίες. Η δικιά μας η νεολαία δεν ενδιαφέρεται για την αγροτική οικονομία. Τελευταία βέβαια υπάρχει μία τάση επιστροφής στη γεωργία. Κάποιος για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει γνώσεις και χωράφια», μας είπε ο κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, διευθυντής του Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας. Οι ανάγκες στην περιοχή είναι μεγάλες, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως απαιτούνται τουλάχιστον 500 με 600 άτομα για να μην μείνει αμάζευτη η παραγωγή. Εντούτοις, η σημερινή γενιά των νέων δεν ενδιαφέρεται για τη γεωργία, ούτε για 5μηνη εργασία που μπορεί κάλλιστα να αποφέρει 500 μηνιαίως. «Η απασχόληση πρέπει να περάσει στα χέρια των παιδιών μας για να μειώσουμε την ανεργία», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Στο νομό Πέλλας, όπου παράγεται μεγάλο μέρος των ελληνικών ροδάκινων,οι εργάτες που ζητήθηκαν φέτος από ξένες χώρες είναι λιγότεροι. Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν, όπως μας ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, αιτήσεις για 5000 με 6000 εργάτες. Φέτος, ανέρχονται στις 2000, ενώ 300 είναι οι εργάτες στους οποίους θα παραχωρηθεί, τελικά, άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. «Τουλάχιστον στον νομό μας, οι Έλληνες που έρχονται στα χωράφια είναι πλέον περισσότεροι λόγω της κρίσης. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στους άλλους νομούς, αλλά στον δικό μας υπάρχει αύξηση των Ελλήνων εργατών», μας είπε, αντιπαραβάλλοντας το θέμα με την περσινή έκταση που είχε λάβει η είδηση ότι μόλις 19 Έλληνες προσήλθαν ως εργάτες συγκομιδής σε παρόμοιο πρόγραμμα των δύο υπουργείων.
*bloko.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog