Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πώς είναι να δουλεύεις από το σπίτι (και οι αλλαγές που πρέπει να κάνεις για να πετύχει)

- Advertisement -

Μέχρι πριν από λίγο καιρό είχες το γραφείο σου, τους συνάδελφους, τη ρουτίνα σου. Τώρα δουλεύεις από το σπίτι. Πώς, όμως, θα καταφέρεις να αποδώσεις σαν να ήταν «κανονική δουλειά»;…

Η αλλαγή δεν είναι απλά μεγάλη. Είναι τεράστια. Ειδικά αν είχες μάθει να δουλεύεις σε μεγάλη εταιρεία με πολλούς ανθρώπους και πυρετώδεις ρυθμούς. Ξαφνικά βρίσκεσαι ανάμεσα στους τέσσερις γνώριμους τοίχους σου και οφείλεις να αποδώσεις στο μάξιμουμ χωρίς η δουλειά να καταπιεί τη ζωή ή ο… καναπές τη δουλειά.

Γίνεται;

Εννοείται πως γίνεται. Απλά οφείλεις να οργανωθείς. Πάμε;

Το να δουλεύεις από το σπίτι έχει τα καλά του.
Καταρχήν δεν έχεις να αγχώνεσαι για τις βενζίνες (που τελευταία έχουν πάει στο Θεό). Και δεν χάνεις χρόνο σε μετακινήσεις –που ούτε αυτό το λες αμελητέο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι μετακινήσεις μπορεί να μεταφράζονταν και σε 2 ώρες ημερησίως. Επίσης, δεν έχεις έξοδα καφέ-φαγητού. Ναι, τα τελευταία χρόνια το ταπεράκι είχε γίνει μόδα ακόμα και στις πιο prestigious πολυεθνικές, αλλά όπως και να έχει πολλές φορές έμπαινες στον πειρασμό για μικροέξοδα όπως ένας καπουτσίνο από το πλησιέστερο καφέ ή ένα νόστιμο delivery παρέα με συναδέλφους.

Επίσης, δεν έχεις το άγχος του «να βρω κάτι να βάλω» που να ταιριάζει στη δουλειά και το περιβάλλον σου και να μην είναι συνέχεια μια από τα ίδια. Πάει και το μπάτζετ της γκαρνταρόμπας γραφείου. Ούτε χρειάζεται να είσαι καθημερινά μακιγιαρισμένη και καλοχτενισμένη. Κανείς δεν θα σε δει, εκτός κι αν έχει κανονιστεί ένα ραντεβού.
Ωραία, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί υπάρχει και η άλλη.,,

Ετοιμάσου για δουλειά, ψυχή και σώμα
Γνωρίζοντας πως δουλεύεις από το σπίτι υπάρχει ο κίνδυνος να είσαι όλη μέρα με την πιτζάμα, τα μαλλιά ανάστατα και πιασμένα με κλάμερ, τα φρύδια άβγαλτα. Ποιον θα δεις; Πιθανότατα κανέναν. Γιατί να χάνεις χρόνο να φτιαχτείς, λοιπόν;

Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Κυκλοφορώντας άφτιαχτη και απεριποίητη όλη μέρα μέσα στο σπίτι, η όψη του εαυτού σου που αντικρίζεις στον καθρέφτη δεν σου φτιάχνει ακριβώς και τη διάθεση. Ίσως να σου προκαλεί και απογοήτευση ή μιζέρια. Εκεί που για να πας δουλειά φτιαχνόσουν μισή ώρα για να είσαι στην πένα, τώρα γυρνοβολάς με τις παντόφλες. Μην το αφήσεις να σε πάρει από κάτω. Δεν λέμε να κάνεις μακιγιάζ και μαλλί για να κάτσεις στο γραφείο σου, ούτε να κυκλοφορείς με ταγιέρ και τακούνια μέσα στο σπίτι, αλλά σήκω, κάνε ντους, ντύσου, φτιάξε καφέ (τσάι, χυμό, γουατέβερ) και ξεκίνα. Δημιούργησε μια ρουτίνα δουλειάς για να μπορέσεις να το δεις σαν δουλειά.

Φτιάξε χώρο εργασίας
-Αν τη μία δουλεύεις με το λαπ τοπ στο κρεβάτι, την άλλη στον καναπέ και την τρίτη στην τουαλέτα, η δουλειά γίνεται σαν σερφάρισμα στο ίντερνετ. Κι αυτό είναι πολύ λάθος. Οριοθέτησε ένα χώρο που δουλεύεις και συγκέντρωσε εκεί όλα όσα χρειάζονται για να κάνεις πιο εύκολη και αποτελεσματική τη δουλειά σου.
-Βάλε ένα βασικό ωράριο, το οποίο μπορείς να προσαρμόζεις ανάλογα με τις ανάγκες της μέρας. Αλλά πες π.χ. 09.00 – 17.00 δουλεύω.
-Κάνε λίστα με αυτά που πρέπει να ολοκληρώσεις μέσα στη μέρα και τελειώνοντας ετοίμασε τη λίστα με τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας.
-Μην πιάνεις κουβέντες στα τηλέφωνα που δεν έχουν σχέση με τη δουλειά, μην χαζεύεις στην τηλεόραση, μην κάνεις διάλειμμα για να πας σούπερ μάρκετ. Αν πήγαινες γραφείο θα έκανες; Σκέψου αυτό και κινήσου ανάλογα.
-Αν μάλιστα στο σπίτι σου υπάρχει κι άλλος κόσμος (έχεις παιδιά που δεν πάνε σχολείο ή γυρίζουν νωρίς, έχεις συγκάτοικο, έχεις γονείς που βρίσκονται όλη μέρα εκεί κλπ), φρόντισε να υπάρχει ένα χώρος όπου πραγματικά απομονώνεσαι και κανείς δεν αποσπά την προσοχή σου. Αλλιώς κάηκες!

Υπολόγισε το λειτουργικό κόστος
Μπορεί να μην έχεις βενζίνες, διόδια αττικής οδού και έξοδα φαγητού εκτός σπιτιού, όμως έχεις τηλέφωνα, ίντερνετ, ηλεκτρικό και θέρμανση που δεν είχες όταν έλειπες όλη μέρα στο γραφείο. Συνυπολόγισε τα στο εργασιακό σου κόστος για να ξέρεις τι πρέπει να χρεώνεις στο πελατολόγιο σου για να μην μπαίνεις και μέσα.

Βάλε στόχο
Δουλεύω στο σπίτι δεν σημαίνει «κάθομαι σπίτι και ότι κάτσει». Βγάλε business plan. Βάλε συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένο χρόνο και στο τέλος κάθε περιόδου κάνε τον απολογισμό και βγάλε το πλάνο του επόμενου μήνα ή τριμήνου. Μόνο έτσι θα έχεις κοντρόλ, μόνο έτσι θα μπορέσεις να κάνεις διορθωτικές κινήσεις, μόνο έτσι θα μπορείς να γίνεις το αφεντικό του εαυτού σου και η δουλειά σου να πάει καλά. Σκέψου πως δουλεύοντας από το σπίτι είναι ο ίδιος μια μικρή επιχείρηση και είναι στο χέρι σου να γίνει ακμαία και κερδοφόρα. Είσαι αφεντικό και πρέπει να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog