Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ακίνητα: Θα πληρώσουμε το χαράτσι και το 2014 !

- Advertisement -

Μπορεί το θέμα της ΕΡΤ να κυριαρχεί στην επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα, γεγονός, όμως, είναι πως στις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο δεν έγινε καμία αναφορά για το θέμα…

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θεωρούν σωστό το πρώτο βήμα, που έγινε για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι, όλη η συζήτηση στράφηκε κυρίως γύρω από το μείζον θέμα των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 50 σημεία – στα οποία στάθηκε η τρόικα – τα 15 αφορούσαν στις εισπράξεις των δημοσίων ταμείων.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο θέμα της φορολόγησης των ακινήτων και των αλλαγών, που έχουν προγραμματιστεί να επέλθουν εκεί. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβήτησαν το γεγονός ότι ο μηχανισμός για την εφαρμογή του νέου φόρου θα είναι έτοιμος μέσα στο 2013 και ζήτησαν να συνεχιστεί η είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και το 2014 ! Κι αυτό, γιατί τα μέχρι σήμερα δεδομένα συνηγορούν σε αυτή την εξέλιξη. Δείτε γιατί :

Οι αλλαγές, που έχουν επέλθει – και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν – στο σύνολο του φορολογικού μηχανισμού, είναι τόσο μαζικές, που είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο να τις φέρει όλες σε πέρας το συγκεκριμένο σύστημα, με τις δομές, υπό τις οποίες λειτουργεί.

Ακόμα περισσότερο στα ακίνητα, όπου – για να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος, που θα ενσωματώσει και θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, το χαράτσι, που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ – πρέπει να αναπροσαρμοστούν και οι αντικειμενικές αξίες.

Επιπλέον, το πλέγμα των 33 κριτηρίων, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται, καθιστά ακόμα πιο χρονοβόρα την εφαρμογή του. Τα κριτήρια αυτά θα δημιουργούν μια φορολογική ταυτότητα για κάθε ακίνητο. Η ταυτότητα αυτή, που θα καθοριστεί από στοιχεία, όπως το είδος, η τοποθεσία, η εμπορικότητα, η οικοδομησιμότητα και η παλαιότητα του ακινήτου, εκτιμάται πως απαιτεί ακόμα περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθεί, ειδικά για τις περιπτώσεις των εκτός σχεδίου ακινήτων και των αγροτεμαχίων (τα οποία θα επιβαρυνθούν και αυτά με το νέο φόρο).

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου με 33 κλιμάκια αποτελεί μια επίσης ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, με δεδομένη πάντα τη διάρθρωση και τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα, η τρόικα ήταν σαφής : ζήτησε να συνεχιστεί η επιβολή και είσπραξη του χαρατσιού, που πληρώνουμε από το 2011 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και για το 2014 ! Οι ίδιες – και απόλυτα διασταυρωμένες – πληροφορίες  αναφέρουν ότι και στο οικονομικό επιτελείο δεν λένε “Όχι” σε αυτή τη λύση, μπροστά στο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένας νέος φόρος με προβλήματα, τα οποία μπορεί να επιφέρουν – κατά… λάθος – σημαντικά υψηλότερες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων από αυτές, που θα τους αναλογούν.

Άλλωστε, στην Ελλάδα, ως γνωστόν, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

news.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog