Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αν ξέραμε τι παγωτά τρώμε…

- Advertisement -

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παγωτά είναι παγωμένα προϊόντα γάλακτος και κρέμας γάλακτος, και κακάου (αν πρόκειται για παγωτά σοκολάτας) με διάφορες γεύσεις (συνήθως από συνθετικές ουσίες) βανίλιας, λεμόνι κλπ…

Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού και που είναι συνήθως τα παγωτά οικογενειακής συσκευασίας και βρίσκονται στα ίδια ράφια με τα παγωτά στα πολυκαταστήματα και αλλού.Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ένα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:
1. Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν.

Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα ; γιατί αποβουτυρώνεται αφού όπως βλέπεται παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό;απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε.

2. Ζάχαρη (εμπορίου)

3. σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)

4. Φυτικό λίπος

Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και αφαίρεσαν το λίπος δηλ. το βούτυρο από το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.

5. Στερεά ορού γάλακτος

Ο όρος γάλακτος είναι κυρίως νερό

6.Γαλακτοματοποιητές.

Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με το γάλα,αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων,φωσφατίδια του αμμωνίου,πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα..

7.Σταθεροποιητές

Αυτές συνήθως είναι ελαίο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτηρωμένο, αφυδατωμένο δηλ.γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ.πού καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.

Η νομοθεσία επιτρέπει ένα σημαντικό μέρος να είναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών.

Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιοή έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά, και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτά τα συνθετικά συστατικά.

Τέλος τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε ότι το παγωτό δεν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο και δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. Επίσης δεν είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο ή είναι ξινό, δεν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια,δεν περιέχει μικροκρυστάλους,ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.

Είναι γεγονός ότι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, μέχρι τότε να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προϊόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μέχρι τότε ας επιβληθεί στα ράφια των καταστημάτων να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών από τα παγωμένα γλυκίσματα.

Νικος Κατσαρός
π. πρόεδρος ΕΦΕΤ

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λοιπον δοκιμαστε την παρακατω ευκολη συνταγη για παγωτο και δεν θα χασεται ειναι τελια

    Πηγη:www.kouzinatsi.blogspot.gr

    Παγωτό(σεμιφρέντο) νουτέλα με 3 μόνο υλικά!

    Το πιο εύκολο και απολαυστικό παγωτό-σεμιφρέντο που δοκιμάσατε ποτέ! Μόνο με 3 υλικά και σε χρόνο μηδέν! Σε χρόνο μηδέν το τρώτε κιόλας…

    Υλικά:

    1 κρέμα γάλακτος 500γρ. με όλα της τα λιπαρά
    1 συσκευασία νουτέλα σε μεγάλο βαζάκι
    2 ασπράδια αυγού(το κάνουν αφράτο)

    Χτυπάτε στο κάδο του μίξερ τη κρέμα γάλακτος να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Ρίχνετε τη νουτέλα και τα ασπράδια αυγού και συνεχίζετε απαλά το χτύπημα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    Βάζετε στη κατάψυξη κατά προτίμηση σε μεταλλικό σκεύος για 4-5 ώρες και απολαύστε το! Δεν κάνει καθόλου κρυστάλλους γιατί η υφή του είναι σαν ημικατεψυγμένο(semifreddo).

    tip:
    Μπορείτε με ακριβώς την ίδια διαδικασία να αντικαταστήσετε τη νουτέλα με μαρμελάδα της προτίμησής σας.

    To εφτιαξα με κρεμα γαλακτος ελαφρια και μαρμελαδα κερασι εγινε τελιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog