Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το θλιβερό 24ωρο της Μελίνας Μερκούρη.Τι συνέβη στις 12 Ιουλίου του 1972;

- Advertisement -

Είμαστε στην δικτατορία και την Ελλάδα των συνταγματαρχών, έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια της Μελίνας όταν το 1967 είχε δηλώσει στην αμερικάνικη τηλεόραση: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα….
Αυτός γεννήθηκε φασίστας (ο Παττακός) και θα πεθάνει φασίστας!»
Στις 12 Ιουλίου του 1972 η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζυλ Ντασέν και τον αδελφό της Σπύρο γίνονται πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες. Μετά από ειδική άδεια, οι συνταγματάρχες τους επέτρεψαν να έρθουν στην Ελλάδα από το Παρίσι για δώδεκα ώρες για να παραστούν στην κηδεία της μητέρας της Ειρήνης -το γένος Λάππα.
Η πτήση 610 της Air France έφτασε στην Αθήνα στις 2.30 το απόγευμα. Η Μελίνα πέρασε τον έλεγχο διαβατήριων στις 2.45. Ντυμένη στα μαύρα έκλαιγε στην αγκαλιά των δικών της. Εμβόλιμοι, «τυχαίοι», στο αεροδρόμιο της φώναξαν: «Κούρβα, να πας στη Μόσχα». Μια μοναχική γυναίκα την έρανε με λουλούδια…
Από το αεροδρόμιο κατευθύνθηκαν στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Έμειναν μόνοι επί δεκαπέντε λεπτά δίπλα στην σωρό της μητέρας της .
Τα φωτογραφικά φλας από τα ελληνικά και ξένα πρακτορεία την πολιορκούσαν στενά. Παρ’ ότι δεν ήθελε να την φωτογραφήσουν να κλαίει «για να μην χαρούν το βράδυ οι συνταγματάρχες», δεν τα κατάφερε.
Στην κηδεία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του παλαιού πολιτικού κόσμου και του θεάτρου. Ανάμεσα τους οι : Η. Ηλιού, Γ. Μαύρος, Δ. Παπασπύρου, ο Δημήτρης Χορν, ο Μάνος Κατράκης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Τζένη Καρέζη , ο Κώστας Καζάκος, η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η Αμαλία Κανελλοπούλου( Καραμανλή ), ο Δημήτρης Μυράτ, ο Νίκος Κούρκουλος, η Λίλη Παπαγιάννη ο Ανδρέας Φιλιππίδης, και ο Ντίμης Κρίτσας.
Επιστρέφοντας, όταν φτάσανε στο Κολωνάκι, διέταξε τον οδηγό του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν να σταματήσει. Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις και τον πανικό των δικών της, κατέβηκε και περπάτησε στην πλατεία .Όσοι την αναγνώρισαν τα έχασαν. Πολλοί την πλησίασαν για ένα παρηγορητικό λόγο, άλλοι την απέφυγαν…
Η Μελίνα, ο Ντασέν, και ο αδελφός της Σπύρος Μερκούρης πέρασαν τις επόμενες ώρες στο διαμέρισμα της στενής της φίλης Ντένης Βαχλιώτη και αναχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες για Παρίσι.
«¨Εκλαιγε, έκλαιγε πολύ. Έκλαιγε για τη μάνα της που δεν θα ξαναέβλεπε, για την Αθήνα που έχασε, για την Αθήνα που είχε αλλάξει τόσο πολύ, από την τελευταία φορά…»

www.queen.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog