Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Πόσο επικίνδυνη είναι η αιθαλομίχλη που σκεπάζει κάθε χειμώνα την Ελλάδα;

- Advertisement -

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τους ρύπους που παράγονται από την καύση ξυλείας και βιομάζας για θέρμανση, καθώς επιβαρύνουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου….

Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει παρατηρηθεί ότι, από τις αρχές Νοεμβρίου, επιδεινώνεται η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε συνθήκες ατμοσφαιρικής σταθερότητας, που χαρακτηρίζονται από άπνοια και την ανάπτυξη του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής.
Όπως επισημαίνουν οι χημικοί, η συσσώρευση των ρύπων που προκαλείται τις νυχτερινές ώρες, επιτρέπει το πρωί -με την επίδραση και της ηλιακής ακτινοβολίας- τις χημικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο δευτερογενή σχηματισμό ακόμη πιο επικίνδυνων ρύπων.

Από την καύση των ξύλων και διαφόρων μορφών pellet σε παραδοσιακά, ενεργειακά τζάκια και ξυλόσομπες παράγονται αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλοι ρύποι (αναλόγως της περιεκτικότητας των διαφόρων προϊόντων pellet που κυκλοφορούν).

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι πολικές αρωματικές οργανικές ενώσεις, όπως φαινόλες και οξέα, αλλά και οι αντίστοιχες πολυκυκλικές ενώσεις τους, εκτός του ότι ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα, είναι τοξικές και καρκινογόνες.

Επιπλέον, από τη χρήση ακατάλληλης για καύση ξυλείας, όπως π.χ. επίπλων ή δομικής ξυλείας εκπέμπονται πτητικές οργανικές ενώσεις.

Εκτός, βέβαια, από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, η καύση ξύλου στα τζάκια είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική στον αέρα του εσωτερικού χώρου.

Είναι, δε, ιδιαιτέρως επιβλαβής για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα μωρά και τα μικρά παιδιά, τα άτομα με άσθμα και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.

Συμπερασματικά, η στροφή του κοινού σε παραδοσιακά τζάκια και ξυλόσομπες για θέρμανση σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, δεν αποτελεί την καλύτερη πρακτική για την προστασία της υγείας, αλλά ούτε και την αποδοτικότερη μέθοδο θέρμανσης.

Μάλιστα, ειδικά η αξιοποίηση των pellet στις εγκαταστάσεις θέρμανσης μειονεκτεί έναντι του πετρελαίου σε ό,τι αφορά τις εκπομπές σωματιδίων, CO και ΝOx.

Αν στα παραπάνω, δε, προσμετρηθεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου -που ενισχύεται επιπλέον από το επίδομα θέρμανσης- το συμπέρασμα είναι ότι το πετρέλαιο είναι πιο φιλικό και εξίσου οικονομικό.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην κηφισια και στην Εκαλη που μενουν οι Σαμαροβενιζελοι τα τσιρακια τους οι δημοσιογραφοι και τα αφεντικα των παραπανω δεν εχει ρυπους,
    εξαλου επρεπε να σωθουν οι τραπεζες με σχεδον 200δις€ απο το πακετο Αλογοσκουφη μεχρι σημερα ,τι να κανουμε αυτα εχει η ζωη, κοινωνικοποιηση των ζημιων ιδιωτων με δανεια που θα πληρωνουν και τα εγγονια μας και οταν ξεπεραστει η κριση ιδιωτικοποιηση των κερδων οπως πριν.

  2. Φίλε μου….εκείνοι δεν έχουν ρυπους πάνω από τα σπίτια τους γιατι καίνε ξύλα και όχι πόρτες που καίει ο αμοιρος ο λαός ! Γι αυτο τον λόγο θα πρέπει και εμείς να γίνουμε ποιό υπέυθυνοι με το τι καίμε και να κάνουμε και κανένα καθαρισμό στα τζάκια μας (αυτά δεν πιστευω ότι κοστίζουν τόσα πολλά ) Φέτος που καθάρισα το τζακι μου εγω προσωπικά βρήκα καλή τιμή ( http://www.tzakiadavris.gr/ ) και φύσικά εκέι μπορεί να βρεί κάποιος και άλλες εναλλακτικές λύσεις θερμανσης αν δεν θέλει να κάψει ξύλο.Εδώ αλλού και αλλού δίνουμε ας δώσουμε και κάπου που θα είναι καλό για την υγεια του γενικού συνόλου και περισσότερο των παιδιών μας , τόσα προβλήματα έχουμε στο κεφαλι μας οικονομικής φύσεως μην έχουμε και την υγεία μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog