Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στα 9 δις ευρώ οι γερμανικές αποζημιώσεις από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

- Advertisement -

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στο πόρισμά του για τις γερμανικές αποζημιώσεις από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει πως οι οφειλές προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 9 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τη Γ. Χαλούλου, που ερευνά εκ μέρους του ΓΛΚ το αρχείο για τις οφειλές της Γερμανίας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει πως η οφειλή εκτιμάται σε σχεδόν 486 εκ. ευρώ, δηλαδή 9 δις ευρώ σε σημερινές τιμές…

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,4% των συνολικών επανορθώσεων που θα έδινε η Γερμανία, μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε 37 δόσεις και δυνητικά ακόμα 22 δόσεις (εφόσον δηλαδή η γερμανική οικονομία ευημερούσε).

Από το σύνολο των οφειλών υπολογίζεται πως πληρώθηκε μόλις το 1,5% στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανία έπαψε να πληρώνει μετά την Συνδιάσκεψη της Λωζάννης – οπότε υπήρξε παραίτηση των μεγάλων δυνάμεων από τις επανορθώσεις. Για την Ελλάδα όμως, που δεν υπέγραψε τα κείμενα, οι διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές.

Σχετικώς με τις οφειλές προς ιδιώτες η κ. Χαλούλου είπε πως δόθηκαν 47 εκ. μάρκα, από τα 120 εκ. μάρκα που διεκδικούσαν (σε τιμές του 1952).

Στην συνεδρίαση παρενέβη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος, Μ. Σούσης, ο οποίος ανέφερε ότι για το Ολοκαύτωμα υφίσταται συνολική ευθύνη της Γερμανίας κι όχι μόνο των Ναζί.

Η αναφορά του αυτή στάθηκε αφορμή για να πει η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πως τα εγκλήματα αυτά συντελέστηκαν λόγω της τυφλής πειθαρχίας που επιβλήθηκε. «Να το θυμόμαστε αυτό σε μια περίοδο που η πειθαρχία επιχειρείται να επιβληθεί ως πανευρωπαϊκή αξία», συμπλήρωσε.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog