Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Για τι προειδοποιούν οι τραπεζίτες

- Advertisement -

Πολιτική σταθερότητα και εμπιστοσύνη είναι πλέον τα μόνα “προαπαιτούμενα” για τις τράπεζες, δεκατρείς μέρες πριν από τις εκλογές και μετά τις νέες εξαγγελίες στο πλαίσιο της ΔΕΘ…

Αυτό τονίζουν τραπεζίτες, μεταφέροντας τον προβληματισμό “θεσμών” και επενδυτών ενόψει των εκλογών και των ανειλημμένων δεσμεύσεων της χώρας για μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία και ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες.

Εν μέσω του συνήθους προεκλογικού “πολέμου” δηλώσεων, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι μοναδική “αγωνία”, την οποία εισπράττουν και κατά τις επαφές τους με τους δανειστές, είναι η ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης που θα ξεκινήσει να υλοποιεί άμεσα τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας. Η έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων από τη νέα κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όπως τονίζουν, καθώς από αυτήν εξαρτάται η εκταμίευση της αναμενόμενης δόσης του δανείου από τον ESM εντός του χρονοδιαγράμματος που θα επιτρέψει σε σύντομο χρόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει ενδελεχώς τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους που, με βάση τη συμφωνία, πρέπει να ολοκληρωθεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή πριν από τα τέλη του έτους. Πρόκειται δηλαδή για ένα τρίμηνο – “φωτιά” για το μέλλον της χώρας, στο οποίο κανένας πολιτικός δεν πρέπει να “παίξει με τα σπίρτα”, αλλά αντιθέτως θα “χτιστούν” συναινέσεις και εμπιστοσύνη.

Όπως είχαν αναφέρει τραπεζίτες ήδη από την προκήρυξη των εκλογών, η προγραμματισμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρέπει να διακυβευθεί από πολιτικές ασυμφωνίες. Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα των νέων αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες πρέπει να τηρηθούν πιστά προκειμένου αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, καθώς μετά οι αγορές θα είναι κλειστές. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 δεν θα πρέπει επ΄ ουδενί λόγο να τεθεί σε κίνδυνο, καθώς διαφορετικά από την 1η/1/2016 η επιβάρυνση για τη στήριξη των τραπεζών θα πέσει και στους ώμους των καταθετών λόγω της εφαρμογής της Οδηγίας για το bail in. Στη βάση του κινδύνου αυτού, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ασχέτως με όσα ακούγονται προεκλογικά, στην πράξη θα υπάρξουν συνεργασίες των πολιτικών κομμάτων, καθώς ουδείς θα θελήσει να “παίξει” με τις καταθέσεις των πολιτών.

Όπως τονίζουν οι τραπεζίτες και διαμηνύουν οι εταίροι της χώρας, ουσιαστικά μέσα στο προσεχές διάστημα η Ελλάδα θα έχει την τελευταία ευκαιρία να αρχίσει να οικοδομεί την χαμένη αξιοπιστία της. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας είναι το μείζον στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης και η μόνη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Πέραν της ομαλής διεξαγωγής της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μόνο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα θα μπορέσει να φέρει πίσω στις τράπεζες τις καταθέσεις που κρύβονται κάτω από το “στρώμα”, να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να θέσει τις βάσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, βάζοντας τέρμα στην αποεπένδυση και στην έλλειψη ρευστότητας.

Στην παρούσα φάση, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης,  και όχι τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία των εταιριών, αναμένεται να είναι η κύρια ανησυχία και των ξένων επενδυτών με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή εκπρόσωποι των τραπεζών και άλλων εισηγμένων εταιριών, κατά το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 9 -11 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Στην κρισιμότητα της επανάκτησης της εμπιστοσύνης της Ευρώπης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup,  Jeroen Dijsselbloem στο CNBC, στο περιθώριο της συνόδου των G20. Όπως είπε, η εμπιστοσύνη είναι το κυρίαρχο ζήτημα και το “κλειδί” για καταναλωτές, παραγωγούς και επενδυτές.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φαίνεται πως με τις πολιτικές ανακατάξεις και την αβεβαιότητα τους, δεν κατάφεραν ακόμα οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι να σιγουρέψουν τα 25 δις
    που θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες του εξαθλιωμένου Ελληνικού λαού, και σαν "των φρονήμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".

    Περιμένουν σαν τις ύαινες πότε η καινούρια μνημονιακή κυβέρνηση θα αναλάβει τα υνία της εξουσίας τους, ώστε με τις ευλογίες της να ορμήσουν στο ψοφήμι.

    Και δεν τους φτάνουν μόνο τα 25 δις που θα φορτωθούν ακόμα και στα αγέννητα παιδιά μας, αν τυχόν κάτι πάει στραβά, θα σας πάρουμε με το έτσι θέλω όποιο ευρώπουλο διαθέτετε, δεν πάει να το έχετε κρύψει στου βοδιού το κέρατο.

    Με αυτά μας προειδοποιούν οι αγαπητοί μας τραπεζίτες μη τυχόν και δεν ψηφίσουμε τους εκπροσώπους τους.

    Όταν πάτε στην κάλπη, δοξάστε τους!

    Μαύρο σε όλα τα μνημονιακά κόμματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog