Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σταυρέλης: Τι συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου

- Advertisement -

Ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης παρέθεσε συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ, όπου μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε τα σημαντικότερα ήταν τα εξής:…

ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορινθίων, ύστερα από τις έγγραφες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και την μεγάλη συζήτηση που προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες στο Δήμο.

Τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι επταμελές αντί του μέχρι σήμερα εννεαμελούς με την εξής σύνθεση:

Παππάς Αντώνιος Πρόεδρος

Λιμενάρχης Αντιπρόεδρος

Φαρμάκης Γεώργιος

Μουρούτσος Γεώργιος

Πιέτρης Τιμολέων

Καραμαλίκη Ερικκα

Σούκουλης Ανδρέας

Μία απλή ματιά δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή με την πρότασή της αποτελεί μειοψηφία στο σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου και αυτό δείχνει την διαχρονική στρατηγική της για δημοκρατία, συμμετοχή, αξιολόγηση και πλουραλισμό απόψεων στη λήψη αποφάσεων.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΛΑΜΑΝΟ

Ομόφωνα εγκρίθηκε η παράταση ολοκλήρωσης του έργου Ανάπλασης του παλιού ελαιοτριβείου στο Αλαμάνο με κατασκευή πλατείας και αναψυκτηρίου στο κέντρο του χωριού προϋπολογισμού 130.000 € από πόρους του Δήμου.

Πρόκειται για τη μοναδική πλατεία του χωριού και με την ολοκλήρωση κατασκευής του αναψυκτηρίου θα γίνει το μοναδικό σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων, με τα σημεία ανάδειξης του παλιού λιοτριβιού.

Άλλο ένα έργο που δείχνει το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την περιφέρεια του Δήμου Κορινθίων.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΦΙΚΟΥ

Ομόφωνα εγκρίθηκε η παραλαβή του αρχικού έργου αποκατάστασης, στερέωσης και ανάδειξης του ιστορικού διατηρητέου ναού στο Σοφικό προϋπολογισμού 200.000 €.

Πρόκειται για τον ιστορικώτερο ναό στο κέντρο του χωριού και με επιπλέον συμπληρωματικές εργολαβίες το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει το ποσόν των 300.000 €.

Μέχρι το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και οι δευτερεύουσες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο και θα παραδοθεί σε χρήση, με την ανάλογη τελετή ελπίζουμε ανήμερα της ονομαστικής εορτής του Αγίου Γεωργίου.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Ομόφωνα εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση του Δημάρχου για διαπραγμάτευση με τον ΟΣΕ προκειμένου ο Δήμος Κορινθίων να μισθώσει και τους υπόλοιπους κτιριακούς χώρους στο Σταθμό της Κορίνθου για να τους χρησιμοποιήσεις ως αποθηκευτικούς χώρους των αρχείων του Δήμου και της Πολεοδομίας , αλλά και πιθανόν και για άλλες συμβατές χρήσεις των Υπηρεσιών.

Έτσι ο Δήμος θα έχει αφενός μεν οικονομικό όφελος από τα σημερινά καταβαλλόμενα μισθώματα 3 διαφορετικών ιδιωτικών χώρων και αφετέρου θα υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των υπηρεσιών και των πολιτών με τη συγκέντρωση σε ενιαίο χώρο πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Κορίνθου.

Σημειώνουμε το γεγονός ότι ο Δήμος προέβη σε δύο άγονους διαγωνισμούς μίσθωσης χώρων.

Σε παρεμφερές θέμα Ομόφωνα εγκρίθηκε η πραγματοποίηση τελετής παράδοσης σε χρήση του πρόσφατα ανακαινισμένου κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 12,30 μ.μ.

Ο παλιός εγκαταλελειμμένος σταθμός ανακαινίστηκε από το Δήμο και συγκεκριμένα από τη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Κορινθίων και ήδη στεγάζει τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Δημοτική Πολεοδομία, εξοικονομώντας σημαντικά κονδύλια από τα μέχρι σήμερα καταβαλλόμενα μισθώματα σε ιδιωτικούς χώρους , αλλά δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους δημότες για καλύτερη εξυπηρέτηση με χώρους στάθμευσης και συγκέντρωση των τεχνικών υπηρεσιών σε ενιαίο χώρο.

ΑΓΩΝΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός και η Δημοτική Αρχή συμπαρίστανται στον δίκαιο αγώνα των αγροτών της Κορινθίας και όλης της Χώρας. Η πρόταση της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι η ταφόπλακα στον αγροτικό κόσμο και την αγροτική ζωή του τόπου. Είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων να πληρωθούν οι προτεινόμενες ασφαλιστικές εισφορές για τα μέλη των αγροτικών οικογενειών και γι αυτό ζητάμε από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει από μηδενική βάση το αγροτικό ασφαλιστικό και φορολογικό πρόβλημα.

Αυτό θα δημιουργήσει όχι μόνο φτώχεια στους αγρότες αλλά αφανισμό του αγροτικού εισοδήματος και ερήμωση της υπαίθρου και εξαφάνιση της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο Δήμαρχος ήδη μέχρι σήμερα έχει δώσει το παρόν στα μπλόκα των αγροτών αρκετές φορές όχι μόνον όταν είναι παρόντα τα κανάλια και οι κάμερες, αλλά και με την ηθική συμπαράστασή του, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνον σήμερα που προσπαθούν μερικοί να την παρουσιάσουν , αλλά και διαχρονική.

Στην πρόταση της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για έκδοση ψηφίσματος η Δημοτική Αρχή τόνισε ότι ο αγώνας δεν γίνεται με ψηφίσματα και χαρτιά , αλλά με παρουσία, δράση και κινητοποίηση. Ο Δήμαρχος είναι παρών και θα συνεχίσει να είναι παρών στον δικαιο αγώνα των αγροτών.

Ελπίζουμε και η μείζων μειοψηφία να παρουσιαστεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα των αγροτών.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο κ. Σταυρέλης με αφορμή επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με το Σχέδιο Υπογραφής Σύμβασης με τη ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου, όπως:

«Άφρονες Δήμαρχοι»

«Οι Δήμοι είχαν τη δυνατότητα 20 χρόνια να προχωρήσουν στην υλοποίηση σχεδίου λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων»

«Είναι στη σφαίρα του πονηρού και των ΙΔΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ χωρίς να προτείνουν λύση»

«Αλλόφρονες φωνές και αλλόφρονες παρουσίες Δημάρχων οι οποίοι άλλαξαν τη στάση τους όταν ο αναπληρωτής Υπουργός τους κουνούσε τα δήθεν Ευρώπουλα»

«Με την εφαρμογή του ΣΔΙΤ της Περιφέρειας οι Δήμαρχοι υποχρεούνται να μειώσουν τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας»

Έδωσε τη δική του απάντηση και την απάντηση του Δήμου Κορινθίων τονίζοντας:
-Η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση ποτέ δεν είχε την αρμοδιότητα για να δώσει λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αρμοδιότητα έφθανε στην αποκομιδή και την εναπόθεση στους ΧΑΔΑ ή μεταγενέστερα στους ΧΥΤΑ, όπου αυτό έγινε σε ελάχιστες περιπτώσεις (μόνον το Ξυλόκαστρο σε όλη την Πελοπόννησο).

Ανέφερε ότι αρμόδιοι ήσαν αρχικά η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (θυμηθείτε τις προσπάθειες της Νομαρχίας για χωροθέτηση ΧΥΤΑ στους Αγίους Θεοδώρους κλπ), στη συνέχεια η Κρατική Περιφέρεια (Αβούρη (θυμηθείτε την μη έγκριση του ΧΥΤΑ στο Σπαθοβούνι), Αγγελόπουλος (θυμηθείτε την προμήθεια των δεματοποιητών), Χατζημιχάλης (θυμηθείτε την έγκριση του ΠΕΣΔΑ χωρίς καμία έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια το 2010) και στη συνέχεια η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ανάθεση από την συσταθείσα Διυπουργική Επιτροπή επί Υπουργίας Πάγκαλου). Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αν η αρμοδιότητα αυτή είχε δοθεί στην Δημοτική Αρχή τουλάχιστον ο Δήμος Κορινθίων θα είχε επιλύσει και αυτό το πρόβλημα , όπως έλυσε και το άλλο σημαντικό πρόβλημα που απασχολούσε την Κόρινθο από την ίδρυση της Κορίνθου το 1858 μέχρι το 2010.
Ο Δήμος Κορινθίων ποτέ δεν έδωσε την έγκρισή του , ούτε άλλωστε του ζητήθηκε από κανένα όργανο , για την εφαρμογή της πρότασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου , ούτε στην αρχική διακήρυξη ούτε για την έγκριση κανενός σχεδίου σύμβασης. Άλλωστε την πρόταση της ΤΕΡΝΑ δεν την είδαμε ποτέ. Για ποιο λόγο κρατείται επτασφράγιστο μυστικό ποτέ δεν καταλάβαμε, παρότι είμαστε οι πρώτοι και άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Ο Δήμος Κορινθίων τη μόνη συμμετοχή που είχε είναι αρχές του 2014 να γνωμοδοτήσει και μόνον για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η ΤΕΡΝΑ για την εφαρμογή του ΣΔΙΤ. Και γνωμοδότησε θετικά με μόνη διαφορά τη μεταφορά του προβλεπόμενου Σταθμού Μεταφόρτωσης από το Σπαθοβούνι πλησίον της Κορίνθου για λόγους οικονομικού κόστους. Άλλωστε δεν υπήρχε καμία άλλη πρόταση τότε.
Ο Δήμος Κορινθίων συμμετείχε σε δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο κ. Τσιρώνης με όλους τους Δημάρχους της Πελοποννήσου για το νέο ΠΕΣΔΑ και την εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης, ανακύκλωσης, ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών κλπ. Την επόμενη φορά που θα μας καλέσει ο οποιοσδήποτε Υπουργός θα πρέπει να ζητάμε έγκριση από την Περιφέρεια; Τι λογική είναι αυτή; Θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι Δήμοι είναι αυτόνομοι, αυτοδιοίκητοι και αυτοτελείς και δεν υπόκειται στην εποπτεία των Περιφερειών.

Μαθαίνουμε ότι γίνεται διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τη ΤΕΡΝΑ για καλύτερους όρους στην σύμβαση, όπως είναι η τιμή και η ελάχιστη ποσότητα απορριμμάτων που υποχρεούνται να μεταφέρουν οι Δήμοι στην εταιρεία.

Ακούμε και εκεί αντιδράσεις από στελέχη της Περιφέρειας ότι δεν είναι σύννομη η τροποποίηση όρων του σχεδίου της σύμβασης. Δηλαδή δεν κατανοούμε , αν τελικά επιλεγεί η λύση του ΣΔΙΤ με καλύτερους όρους στη τιμή και στην ελάχιστη ποσότητα απορριμμάτων για λογαριασμό των δήμων και των δημοτών τί ενοχλεί την Περιφέρεια; Από τη στιγμή μάλιστα που πιθανόν να συμφωνούσε και η εταιρεία.

Αυτά είναι ακατανόητα.
Όσον αφορά το κόστος ο κ. Σταυρέλης επεσήμανε στους δημότες ότι όποια λύση και να επιλεγεί θα έχουμε αναπόφευκτα αύξηση των δημοτικών τελών. Θα πρέπει να λέμε την αλήθεια στους δημότες, να μην τους κοροϊδεύουμε. Εμείς υπεύθυνα λέμε ότι αν εφαρμοστεί η μέθοδος που προτείνουμε και ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίαση ειδικά για τα στερεά απορρίμματα η αύξηση θα είναι πολύ μικρή, αντίθετα με την πρόταση της ΤΕΡΝΑ που , όπως λέγεται, το κόστος θα είναι 61 € ο τόνος πλέον ο ΦΠΑ 23%. (Την πρόταση ή το σχέδιο σύμβασης ακόμα δεν τα έχουμε δει). Με αυτή την πρόταση η αύξηση θα είναι πάνω από 100%. Άλλωστε αυτό το λένε όλοι οι Δήμαρχοι (κάποιοι μιλούν για τριπλασιασμό).

Δεν κατανοούμε τη σπουδή στελεχών της Περιφέρειας ότι οι Δήμαρχοι υποχρεούνται να μειώσουν τα δημοτικά τέλη αν εφαρμοστεί η πρόταση του ΣΔΙΤ. Κάποτε σε αυτό το τόπο θα πρέπει να μιλάμε ειλικρινά και να λέμε ΑΛΗΘΕΙΕΣ στους πολίτες. Αυτά πληρώνει η Χώρα μας σήμερα, ας μη συνεχίσουμε στην ίδια τακτική.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog