Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι σημαίνει η λέξη “βλάμης”; Είναι Ελληνική ή όχι;

- Advertisement -

Δείτε τι αναφέρει η ιστοσελίδα “Μηχανή του χρόνου”…

Η λέξη Βλάμης προέρχεται από το αλβανικό Vllam που σημαίνει αδελφοποιτοί. Αυτός ήταν ο πρώτος βαθμός για τους μυημένους στη Φιλική Εταιρεία.

Οι ταπεινοί και ανώνυμοι ραγιάδες έμπαιναν στις γραμμές της «Φιλικής», με τον βαθμό του αδελφοποιητού ή βλάμη, αν ήταν εντελώς αγράμματοι. Αφού ελέγχονταν η φιλοπατρία τους και η αφοσίωσή τους στην υπόθεση της λευτεριάς, τους πλησίαζαν οι ιερείς και άρχιζαν να τους κατηχούν πλάγια στους σκοπούς της εταιρίας. Πριν τελειώσει η υπόθεση του προσηλυτισμού, ο βλάμης έπρεπε να ορκιστεί….

Επίσης, σήμερα εννοούμε με τη λέξη αυτή τον ”μάγκα” που είναι έτοιμος για καβγά. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο ότι οι ”βλάμηδες”, οι αδερφοποιητοί δηλαδή, ήταν έτοιμοι για καβγά χάριν του φίλου τους. Ήταν, δηλαδή (αμοιβαία) οι ”νταήδες” (τουρκικά : dayi, νταηλίκι =ειρωνικά παλικαριά).

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην Επαρχία της Δωρίδας-του Νομού Φωκίδας, ο θεσμός της Αδελφποιτίας ήταν σε εφαρμογή, έως τα 1920. Στο χωριό Ζωριάνος διασώζονται φωτογραφίες με αδελφοποιτούς, που έχουν ανάμεσά τους και τη μικρή προστατευομένη τους αδελφή.Ο Ζωριανιτης ΝάιφΖωράφος Γιωργος Ρήγας έχεισυνθέση εξαίρετη μικρογραφία, αποθανατίζοντας έτσι προσωπικές του εμπειρίες.

  2. αφου δεν ξερετε αρβανιτικα, τι ασχολειστε. αυτα κανετε και μετα λετε τι παθανε οι αλβανοι και ζητανε και…την αθηνα. μην καταπιανεστε με θεματα αγνωστα προς εσας. δεν ειναι αστεια αυτα. ειδαλως βρειτε εναν ελληνα αρβανιτη που να μιλαει και να κατανοει τα αρβανιτικα να σας εξηγησει. αμαν πια.

  3. υπάρχει και η ΒΛΑΜΙΣΣΑ στο “ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑ” του ΤΣΙΤΣΑΝΗ, με την έννοια της σατράπισσας όπως το λέει στο ίδιο τραγούδι…

  4. υπάρχει και η λέξη ΒΛΑΜΙΣΣ\Α στο τραγούδι ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑ του ΤΣΙΤΣΑΝΗ, παράλληλα με την λέξη ΣΑΤΡΑΠΙΣΣΑ…τουτέστιν γυναίκα αυταρχική κτλ…Αλλά οι λέξεις του Τσιτσάνη προκειμένου για ομοιοκαταληξία όλων των γλωσσών (με ρεστάρισε, στραπατσάρισε, τσαρδί κτλ)

  5. Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΛΈΞΗ “ΒΛΑΜΙΣΣΑ” μάλλον ως γκόμενα…?στο τραγούδι ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑ🤓

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog