Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Λαική Ενότητα: Αυτή είναι η Πολιτική Πρόταση της ΠΕ Κορινθίας

- Advertisement -

H 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΛΑΕ οφείλει να είναι καθοριστική σε μεγάλο βαθμό για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της αριστεράς στο τόπο μας.Χρέος της είναι να αποτελέσει ανάχωμα στη παρακμιακή πορεία της χώρας που απειλεί την ίδια την ύπαρξή της…

 Η ανεργία και η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων ,των μικροαγροτών ,των συνταξιούχων θα λάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις με παράλληλη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Η χώρα,έχοντας μεταβληθεί σε μια αποικία χρέους, θα απωλέσει πλήρως την εθνική και λαϊκή κυριαρχία της. Η ρήξη με σκοπό την ανάκτηση τους καθώς και η διασφάλιση της δημοκρατίας,η αναδιάρθρωση της οικονομιας ,η άρση της λιτότητας και η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων,είναι η άμεση προτεραιότητα της. 
 Στόχος μας είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα δημοκρατικό,σοσιαλιστικό,πολιτικό οργανισμό όπου το πρώτο και κύριο λόγο θα έχουν τα μέλη και οι οργανώσεις της βάσης του.Ένα φορέα που θα εχει σαν επιδίωξη τη συγκρότηση ενός ευρέος μετώπου όλων των δημοκρατικών, πατριωτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων. 
 Η πορεία και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενοχοποιούν στα μάτια του κόσμου το σύνολο της αριστεράς.Βασικό μας μέλημα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας και η παρουσίαση της ξεκάθαρης πρότασης μας για την αλλαγή κατεύθυνσης της πατρίδας μας. 
 Α/Βασικές προυποθέσεις ανάκτησης της αξιοπιστίας μας είναι: 
 -Δημόσια και εκτεταμένη αυτοκριτική για τους λόγους που οδηγηθήκαμε εδώ και ιδίως για όσα συνέβησαν το εξάμηνο Ιαν-Ιουλ 2015.
Δεν αποσκοπούμε στην ανθρωποφαγία αλλά στη κατάδειξη των υπευθύνων για την υπονόμευση και το ξεπούλημα των αγώνων μας και των προσπαθειών μας.Επιπρόσθετα θα λειτουργήσει ως οδηγός για την αποφυγή ανάλογων εξελίξεων για το μέλλον. Η αναγνώριση και διόρθωση των σφαλμάτων μας θα συνδράμει στην ανάδειξη της ύποπτης τακτικής των κυβερνώντων και θα απελευθερώσει τη δυναμική μας. 
 -Πλήρης διάστιξη-διάσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορά κυρίως τις διεργασίες στον εργασιακό-συνδικαλιστικό χώρο και στους ΟΤΑ. Φυσικά συμπεριλαμβάνει κάθε άλλη μορφή μαζικού – διεκδικητικού κινήματος. Όσοι παραμένουν στο μόρφωμα αυτό δεν εμφορούνται από την αγωνία και την ανησυχία μας για το μέλλον της πατρίδας και του κόσμου της εργασίας.
Είναι φορείς μιας άλλης κουλτούρας που δεν έχει σχέση με την αριστερά αλλα και με τις απαιτήσεις των καιρών . Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικός πόλος εντελώς διαφορετικός, διαμετρικά αντίθετος μάλιστα! Η δημιουργία νέων συνδικάτων απαλλαγμένων από τη γνωστή γραφειοκρατική κηδεμόνευση, είναι επιλογή –μονόδρομος. –Ρητή δέσμευση για αποκλεισμό απο τις τάξεις της ΛΑΕ όσων μετά τη 13Ιουλ 2015 συμμετείχαν στην άσκηση εξουσίας από θέσεις ευθύνης στηρίζοντας τη κυβέρνηση αυτή. 
 Β/Πολιτική-προγραμματική κατεύθυνση : 
 -Άποκατάσταση εθνικής κυριαρχίας,έλεγχος συνόρων από τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείαςκαι όχι από τη FRONTEX ή άλλους διεθνείς οργανισμούς,διασφάλιση υφαλοκρηπίδας,ανακήρυξη ΑΟΖ. 
–Μονομερής διαγραφή χρέους ,στάση πληρωμών,καταγελία δανειακών συμβάσεων 2010-12-15. -Διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων-αποζημιώσεων ,επιστροφή κατοχικού δανείου. 
 -Έλεγχος,παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για τη κατασταστάση της χώρας ως αφετηριακή προϋπόθεση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. 
 –Έξοδος απο ευρωζώνη-μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Προετοιμασία για μονομερή αποπομπή ή και αποχώρηση,σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβώνας,απο την ΕΕ, ως συνέπεια ανυπακοής μας σε επιταγές της που βλάπτουν το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του κόσμου της εργασίας. 
Επανεξέταση ΝΑΤΟικων δεσμεύσεων που περιορίζουν την άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.Αποδέσμευση απο τυχόν συμπεφωνημένα διεθνών οικονομικών κοινοπραξιών(λχ ΤΤΙΡ). Υπό διερεύνηση η αποχώρηση μας απο τον ΠΟΕ. 
 –Εθνικοποίηση τραπεζών αλλά και στρατηγικής σημασίας τομέων της οικονομίας καθώς και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.Ίδρυση αναπτυξιακών τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο. –Επιδίωξη συνεργασίας σε τακτικό επίπεδο,χωρίς στρατηγική δευσμευτική προσκόλληση,με άλλες δυνάμεις που αντιτίθενται στις καταστροφικές επιδιώξεις του δυτικού μπλοκ.
 –Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξασφάλιση αυτάρκειας με παράλληλη ρύθμιση της αγοράς για εξασφάλιση της ομαλότητας στην εσωτερική κατανάλωση. Ρήξη με εγχώρια συμφέροντα που σαφώς και θα αντιδράσουν στη προοπτική εξέλιξη που προσδοκούμε. -Δημόσιες επενδύσεις και επαναπροσδιορισμός σχέσεων με ιδιωτικό τομέα .Σαφής προσανατολισμός στήριξης μικρομεσαίων. 
 –Συντακτική εθνοσυνέλευση για νέο Συνταγματικό Χάρτη ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών αλλά και στο όραμα μας για μια δίκαιη ,δημοκρατική και χωρίς χαώδεις διαφορές κοινωνία με εξασφαλισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία θα αποκατασταθούν πλήρως.Πρόβλεψη για ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. –Έλεγχος-δήμευση του παράνομου πλουτισμού,απαγόρευση κάθε είδους εξωχώριας εταιρίας σε Έλληνες πολίτες.

–Κάθαρση κρατικού μηχανισμού,εξορθολογισμός δημόσιας διοίκησης,θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων. 


–Διαγραφή –ρύθμιση κατά περίσταση δυσβάστακτων μη εξυπηρετουμένων δανείων με ρητή επισήμανση της εξαίρεσης των δανειοληπτών που δολίως δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους.

Προστασία –αποκατάσταση ομολογιούχων ελληνικού δημοσίου.

Ίδαίτερη προσοχή στους τομείς υγείας ,παιδείας. Αλλαγή πολιτικής με στόχο την αυτάρκεια στα φάρμακα και στα υλικά υγείας. Προσέλκυση νέων επιστημόνων ,στροφή της παιδείας στις πραγματικές ανάγκες της χώρας ,αλλαγή της φιλοσοφίας της ώστε ο νέος πολίτης να μην εκπαιδεύεται με προορισμό να στηρίξει υποτελή καθεστώτα αλλά να καταστεί ένα αυτόβουλο και ανεξάρτητο άτομο.

Γ/Πολιτικές –κοινωνικές συμμαχίες 

 Επιδίωξη συνεργασίας-συμμαχίας σε ενα ευρύ μέτωπο με όλες τις τις δημοκρατικές, σοσιαλιστικές ,πατριωτικές δυνάμεις με τη προϋπόθεση οτι θα έχουν απαλλαγεί από τα διεθνιστικά τους προτάγματα και θα έχουν συμφωνήσει σε ενα σαφή, εθνικό,πατριωτικό αλλά και σοσιαλιστικό προσανατολισμό με ουσιαστικές ρεαλιστικές διεθνιστικές αναφορές όπου θα προτάσσεται η εθνική μας ταυτότητα.Σε καμία περίπτωση δεν απεμπολούμε το διεθνιστικό μας προσανατολισμό, δε παραγνωρίζουμε το διεθνή παράγοντα,δεν αγνοούμε το κόσμο της εργασίας  και τις προοδευτικές δυνάμεις των άλλων χωρών και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για συμμαχίες –συνεργασίες. Προέχει όμως πάντα το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας.
Η συμπόρευση αυτή δεν αποκλείει οποιαδήποτε συλλογικότητα ή  ανεξάρτητο πολίτη που θα συστρατευθεί στην υπόθεση της ρήξης –ανατροπής.Απαιτείται ενα ευρύτερο της αριστεράς κοινωνικό μέτωπο,δυναμικό,καθαρό και συνεπές. 
Το ιδρυτικό  συνέδριο  θα δώσει το στίγμα της πορείας αυτής.Η  παραπέρα επεξεργασία του προγράμματος  θα πρέπει να ολοκληρωθεί από εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες με απαραίτητη   συμμετοχή έμπειρου  ανθρώπινου  δυναμικού της εργασίας και της παραγωγής. Στη συνέχεια το λόγο θα έχει η βάση και τα μέλη για τη συνδιαμόρφωση της τελικής μας πρότασης.                                       
Μας απομένει να μπουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για τη συνεπή τήρηση του προγράμματος και της πολιτικής που χαράσσει .Η  δρομολόγηση της εσωτερικής λειτουργίας και η κατοχύρωση σε πρακτικό και θεσμικό επίπεδο  θα κωδικοποιηθούν από το καταστατικό.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog