Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οδοιπορικό στην Κόρινθο – Μια μικρή απόδραση

- Advertisement -

Η πόλη που διαμένω απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Πρόκειται για έναν κοντινό προορισμό με ιστορία, αξιοθέατα, μυθολογική αύρα και καθαρό αέρα…

Αποτελείται πάνω από 30.000 μόνιμους κατοίκους. H Kόρινθος θεωρείται η συνέχεια της Αρχαίας Κορίνθου. Αρκεί μόνο να αφήσετε πίσω σας την γεμάτη άγχος Αθήνα για να βρεθείτε στον πιο σημαντικό λιμένα της Πελοποννήσου.

Ερχόμενοι προς την Κόρινθο κάντε μια στάση στον Ισθμό για να εντυπωσιαστείτε με την ιδιόμορφη γεωλογική του σύσταση. Η διώρυγα του Ισθμού ενώνει τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό κόλπο. Η ιστορία της ξεκινά από το 1880. Αποτελεί από την αρχαιότητα το κατεξοχήν στρατηγικό σημείο του ελλαδικού χώρου. Σήμερα στην διώρυγα λειτουργούν δύο βυθιζόμενες γέφυρες που εξυπηρετούν την επικοινωνία μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Σίγουρα, το άλμπουμ φωτογραφιών σας θα διαθέτει πολλές φωτογραφίες από αυτή την τουριστική σας επίσκεψη. Επίσης, έχουν εξελιχθεί τα extreme sports στην περιοχή και συγκεκριμένα το Bungee jumping. Ο Ισθμός της Κορίνθου κάνει το άλμα ακόμα πιο μοναδικό, εξαιτίας της επιβλητικής θέας του καναλιού. Η πλατφόρμα βρίσκεται στο κάτω μέρος της τουριστικής γέφυρας της Κορίνθου σε ύψος 80 μέτρων από την επιφάνεια του νερού και πολλοί λένε ότι είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για Bungee στον κόσμο.

Πέντε μόλις χιλιόμετρα ενώ, έχετε αφήσει πίσω σας τον Ισθμό, μπαίνετε στην πόλη της Κορίνθου. Με το που φτάσετε μέσα αναζητήστε το πιο δημοφιλή καφέ οικογενειακού χαρακτήρα , το Navio το οποίο χαρακτηρίζεται ως το καράβι της Κορίνθου. Βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο. H θέα κάνει την τοποθεσία ακόμη πιο μαγευτική αφού προσφέρεται ολόκληρη η Κόρινθος στο πιάτο. Αν όμως προτιμάτε πολυχύχναστα μέρη κατευθυνθείτε στο κέντρο και περπατήστε στο ιστορικό λιμάνι και έπειτα βρεθείτε στον μεγάλο πεζόδρομο της Κορίνθου. Καφετέριες, fast food, και καταστήματα όλων των ειδών σας περιμένουν. Εκεί υπάρχει και μια πλατεία, του Ελευθέριου Βενιζέλου που είναι γνωστή και ως “Φλοίσβος” , η οποία κυριαρχείται στο κέντρο της από ανισόπεδα σιντριβάνια που στην κορυφή τους προβάλει το μπρούτζινο άγαλμα του Πήγασου, σύμβολο της πόλης της Κορίνθου από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Ο πήγασος είναι κατά κύριο λόγο το σύμβολο της Αρχαίας Κορίνθου.

Για τους λάτρες του καλού φαγητού θα σας παρέκαμπτα σε μία αρχοντική ταβέρνα σε μια άνετη αίθουσα. Το “Αρχοντικόν” εξυπηρετεί όλες τις προσδοκίες. Είναι μία ρομαντική, πολυτελές και ήσυχη τοποθεσία η οποία θα σας καταπλήξει με την νόστιμη, ελληνική κουζίνα και το καλό κρασί.

Για τους λάτρες της ιστορίας και της τέχνης, η Κόρινθος προσφέρει αρχαιολογικές περιηγήσεις και τουριστικές ξεναγήσεις. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, το Αγαλμα του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού καθώς και τα μουσεία (Αρχαιολογικό, Εκκλησιαστικό, Ιστορικό – Λαογραφικό) που υπάρχουν στην περιοχή. Ο Απόστολος Παύλος είναι ο προστάτης της περιοχής και ο ναός ιδρύθηκε μεταξύ του 51-52μ.Χ.

Μόνο λίγα χιλιόμετρα από την σημερινή Κόρινθο, βρίσκουμε την Αρχαία Κόρινθο και τον αρχαιολογικό χώρο της με μεγάλη ιστορία. Η πρώτη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή γίνεται τη νεολιθική εποχή, στους ανατολικούς πρόποδες του Ακροκορίνθου. Η θέση εξασφαλίζει πλήρη έλεγχο της χερσαίας επικοινωνίας μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, διέθετε πόσιμο νερό και απλωνόταν μια εύφορη πεδιάδα. Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο, πάνω από τον κεντρικό χώρο της αγοράς, δεσπόζει ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, χτισμένος το 530 π.Χ.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους και ακόμη περισσότερους σας συνιστώ να επισκεφτείτε την πόλη της Κορίνθου για να γνωρίσετε αυτό το πολυσύχναστο αλλά συνάμα και ιστορικό μέρος, μια ανάσα από τα σπίτια σας. Αξίζει να προγραμματιστεί το συντομότερο μία πρωινή Κυριακάτικη εκδρομή με σκοπό την απομάκρυνση από τους αγχώδεις ρυθμούς της Αθήνας. Προσφέρετε σε εσάς και στα αγαπημένα σας πρόσωπα στιγμές ξεκούρασης σε μία πόλη η οποία μπορεί να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον διαφόρων ανθρώπων, είτε είναι λάτρες της ιστορίας και τη φύσης, είτε των αρχαιολογικών μνημείων, είτε απλά αναζητούν μία μικρή απόδραση για ξεκούραση.

Δείτε φωτογραφίες…

Η Κόρινθος

Ο Ισθμός της Κορίνθου

“Πήγασος” Πλατεία Φλοίσβου

Ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου

Το άγαλμα του Ποσειδώνα στον Αγ. Νικόλαο

Μνημεία της Αρχαίας Κορίνθου
by Πασπαρτού
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog