Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιτρέπονται τα σκυλιά στη θάλασσα; Δείτε τι λέει ο νόμος

- Advertisement -

Η νομοθεσία ορίζει, ότι αρμόδια αρχή για να επιβάλλει τον νόμο, για οτιδήποτε συμβαίνει στις παραλίες είναι το Λιμενικό, ούτε η Δημοτική Αστυνομία, ούτε η άλλη Αστυνομία. Τι πραγματικά όμως λέει ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα…..
Υπάρχει όμως μια κακοδαιμονία όσον αφορά τις ελληνικές παραλίες. Ο σκύλος δεν επιτρέπεται να μπει στη θάλασσα όταν υπάρχουν και άλλοι λουόμενοι, αλλά μπορεί να μείνει στην παραλία δίπλα σας με το λουρί του σύμφωνα με τον 4039/12. Επομένως, αναζητήστε ερημικές παραλίες, εκτός κι αν εμφανιστεί κάποιος από το πουθενά και ενοχληθεί από το ζώο. Το Λιμενικό δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει πρόστιμο σε τέτοια περίπτωση παρά μόνον η Αστυνομία (και η Δημοτική). Μόνον όταν ο τόπος δεν έχει αστυνομική αρχή επεμβαίνει το Λιμενικό.

Δυστυχώς, ο νόμος δεν καθορίζει ποιοι θεωρούνται χώροι λουομένων, όπου απαγορεύονται τα σκυλιά. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, εκδικάζοντας συναφή υπόθεση, ξεκαθάρισε ότι μόνο στις «οργανωμένες παραλίες», δηλαδή αυτές που έχουν ντους, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη, απαγορεύεται να κάνουν οι σκύλοι μπάνιο. Δυστυχώς, η απόφαση ακυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο, που θεώρησε ότι απαγορευμένοι χώροι είναι όπου παρατηρείται «δραστηριότητα λουομένων». Ευτυχώς, που η χώρα έχει άπειρες παραλίες και κάπου θα μπορέσετε να δροσίσετε τον τετράποδο σύντροφό σας.

Πάντως στο ερώτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, αν συντρέχει κίνδυνος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το κολύμπι των ζώων, το υπουργείο απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος -τηρουμένων βέβαια των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη του ζώου για εμβολιασμό κλπ. Ως εκ τούτου μετά τη θετική αυτή απάντηση του υπουργείου, αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που να επιτρέπει το κολύμπι των ζώων, ώστε Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες της χώρας να κάνουν τις διακοπές τους στη θάλασσα μαζί με τα κατοικίδιά τους.

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. θα ήθελα να συμπληρώσω ότι έχει οριστεί το μέρος στον Δήμο μας από τα Τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια που μπορούν να κάνουν μπάνιο τα ζώα. Άρα να ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες από την Δημοτική Αρχή και να εφαρμόζουν τους νόμους.

  2. Στο Δήμο μας δηλαδή επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο όπου θέλουν οι κάθε λογής άπλυτοι γύφτοι ,επιτρέπεται να κατουράει όλος ο κόσμος αλλά τα σκυλιά που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΟΥΡΑΝΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ απαγορεύεται. Ο κάθε άρρωστος με δερματικά επιτρέπεται χωρίς καμιά διάκριση αλλά τα σκυλιά απαγορεύονται μήπως μολύνουν τα …."πιπακια σας";
    Έχουμε εξαιρετική αντίληψη για το ποιά είναι τα πραγματικά "ζώα" !!!!

  3. μπορειτε να μου πειτε το μερος ωστε να παω το σκυλο μου? παντως απο τους γερους και ολους που κατουρανε μεσα ,καλυτερα τα σκυλια…

  4. Γι αυτους που εξισωνουν τα σκυλια με τον ανθρωπο δεν τους κοβω για νορμαλ.Αν θελετε να κανετε μπανιο μαζι τους στη μπανιερα σας !Κ γω που εχω σκυλι δεν.το κατεβαζω παραλια για να μη ενοχλει.Να μαθετε τι εστι σεβασμος !!απο το να βριζετε αυτους που δεν θελουν να κολυμπανε με ζωα.Δικαιωμα τους ειναι ..

  5. Μα είναι γνωστό ότι όσοι έχουν σκυλιά τα έχουν γιατί δεν έχουν λαλιά. Φαντάσου. Να μπορείς μόνο να ζεις σε μονολογο. Ο διάλογος ενοχλεί και με τα πικρα τους σχόλια το αποδεικνύουν περιτρανα.

  6. Κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει την δική του άποψη σε άλλους. Είναι σωστό να απαγορεύεται κάτι επειδή κάποιοι απλά είναι χωρίς στοιχειώδη ενημέρωση; Βεβαίως και δεν είναι σκόπιμο ούτε σωστό να πάει κανείς τον σκύλο του στην θάλασσα την ώρα που η παραλία είναι γεμάτη αλλά στις 8 το πρωί δεν ενοχλεί κανέναν . Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι παράξενοι που ενοχλούνται ακόμη και αν βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων ας μάθουν να ζούν με αυτό.
    Ο πολιτισμός είναι ένα χάρισμα που βασίζεται στην ενημέρωση και στην κατανόηση της διαφορετικότητας κατά συνέπεια οι κάτοχοι σκυλιών ας μην προκαλούν αλλά και οι παράξενοι ας φροντίσουν να ενημερωθούν .

  7. Η απόκτηση σκύλου απαιτεί συγκεκριμένη κουλτούρα, που δυστυχώς στην Ελλάδα σπανίζει. Έτσι λοιπόν βλέπουμε στις παραλίες "ιδιοκτήτες" σκύλων με το σκυλί ανεξέλεγκτο, χωρίς λουρί, "ιδιοκτήτες" σκύλων που επειδή βαριούνται να τα βγάλουν βόλτα, αφήνουν την πόρτα της αυλής ανοικτή για να πηγαίνει ο σκύλος να αφοδεύει στο δρόμο, "ιδιοκτήτες" σκύλου που ποτέ δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες από το δημόσιο δρόμο, "ιδιοκτήτες" σκύλου που δεν τα πάνε ποτέ σε κτηνίατρο…κ.ο.κ….Αυτοί είναι οι "ιδιοκτήτες" που δημιουργούν προβλήματα και όχι βέβαια τα σκυλιά. Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα οι περισσότεροι τέτοιοι είναι και είναι απολύτως λογικό να ενοχλούν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog