Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γυναίκες πολιτικοί που άλλαξαν την ιστορία (Β΄μέρος)

- Advertisement -

Θάτσερ, Ίντιρα Γκάντι, Ισαβέλλα Περόν, χήρα Μάο, Γκόλντα Μέιρ και άλλες γυναίκες πολιτικοί που κατέρριψαν το μύθο του “αρσενικού πολέμου, θηλυκής ειρήνης”…
Dolores Ibárruri Gómez – La «Pasionaria»(1895 – 1989)

H Ντολόρες Ιμπαρούρι, ήταν ηγετική μορφή του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Ισπανία την περίοδο του Εμφυλίου. Μπήκε στο ΚΚ Ισπανίας το 1920 έχοντας από διετίας ήδη επιλέξει το ψευδώνυμο La Pasionaria (άνθος του πάθους). Υπήρξε αντιπρόσωπος της Ισπανίας στην Κομμουνιστική Διεθνή. Έμειναν διάσημες οι ρήσεις της «No pasaran| («Δεν θα περάσουν») για τους φασίστες και «καλύτερα να πεθάνεις όρθιος παρά γονατιστός»).Σήμερα θεωρείται ηρωίδα της αριστεράς, όμως για ορισμένους αριστερούς (π.χ. Τροτσκιστές) ο τίτλος της δεν θα έπρεπε να είναι «Πασιονάρια» αλλά… «Ασασινάρια» (δολοφόνος). Κι αυτό, λόγω των ενεργειών στις οποίες προχώρησαν οι σταλινικοί ομοϊδεάτες της σε διάφορες φάσεις πριν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου: χτύπημα του τροτσικιστικού κινήματος, κλείσιμο της εφημερίδας του POUM, επιθέσεις στους αναρχικούς, δολοφονίες (π.χ. του Ανρές Νιν) βασανιστήρια (υπό την εποπτεία του «συντρόφου» Σαντιάγο Καρίγιο) καιμ άλλα που προφανώς παραμένουν θέματα «ταμπού», πλην ολίγων «εικονοκλαστών»… Μετά τον Εμφύλιο, η Ιμπαρούρι έζησε σε Κίνα, Ελβετία, Κούβα και Γιουγκοσλαβία, ενώ το 1964 βραβεύθηκε με το Λένιν Ειρήνης.Μετά τον θάνατο του Φράνκο επέστρεψε στην Ισπανία και πέθανε 94 ετών το 1989.

Ισαβέλλα Περόν – Maria Estela Martinez Cargas, Isabel Peron (1931 –1952 )

Η Ισαβέλλα Περόν, πρώην χορεύτρια σε νάιτ κλαμπ, ήταν η τρίτη σύζυγος του προέδρου Χουάν Περόν και πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στη αμερικανική ήπειρο.Μετά την επιστροφή του Περόν από την εξορία το 1973, έγινε αντιπρόεδρος και μετά τον θάνατό του το 1974, αντιπρόεδρος. Στη σύντομη περίοδο της παντοδυναμίας της, κυβερνούσε με βία και τρομοκρατία κατά των συνδικάτων και των προοδευτικών δυνάμεων της αργεντινής κοινωνίας, ενώ παταγώδης υπήρξε η πολιτική της στην οικονομία. Το σκηνικό αυτό σε συνδυασμό με την διαφθορά που κυριάρχησε αυτά τα 2 χρόνια, επιτάχυνε την επέμβαση των στρατιωτικών στις 24 Μαρτίου 1976, οι οποίοι ανέτρεψαν την Ισαβέλλα Περόν και εγκατέστησαν ένα από τα πλέον αιμοσταγή καθεστώτα στην ιστορία της λατινικής Αμερικής. Η Περόν βαρύνεται για τις ομάδες θανάτου κατά των συνδικαλιστών και για «εξαφανίσεις» δημοκρατικών πολιτών στη διάρκεια της προεδρίας της την οποία μοιραζόταν με… αστρολόγους και χαρτορίχτρες!

Μαντλήν Ωλμπράιτ – Maria Jana Korbelova, Μadeleine Korbel Albright(1937 -)

Η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ. Γεννήθηκε στην Πράγα από γονείς καθολικούς και πρώην εβραίους (3 πρόγονοί της πέθαναν στο Ολοκαύτωμα). Μπήκε στην κυβέρνηση Κλίντον σε ηλικία 60 ετών. Επί προεδρίας Κάρτερ υπήρξε μέλος του προσωπικού του Λευκού Οίκου και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Διετέλεσε ακόμη σύμβουλος επί εξωτερικών θεμάτων της υποψήφιας αντιπροέδρου το 1984 Φερράρο και του υποψήφιου προέδρου Ντουκάκις το 1988. Το 1993 ήταν πρέσβυς στον ΟΗΕ και βαρύνεται με την μη επέμβαση στη γενοκτονία στη Ρουάντα, ενώ από το 1997 ως υπουργός Εξωτερικών, βαρύνεται ακόμη και με τον βομβαρδισμό της Σερβίας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog